Supraponderea și obezitatea sunt definite ca acumulări excesive de grăsime ale organismului, care pot afecta starea de sănătate. Acești termeni se referă la greutăți corporale mai mari decat cea considerată “normală” pentru o persoană sănătoasă în raport cu înalțimea sa. Pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți se utilizează, de obicei, Indicele de masă corporală (IMC) [1].

Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică care au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și tratament și îngrijiri corespunzătoare [1].

Supraponderea se datorează, în general, surplusului de țesutul adipos din organism. Cu toate acestea, există situații in care excesul de greutate poate fi atribuit masei musculare suplimentare (sportivi), sau excesului de apă (edeme, ascită). Persoanele diagnosticate cu obezitate, au, de obicei, exces de grăsime corporală [2].

Supraponderea și obezitatea – prevalența

Conform OMS, obezitatea are o prevalență egală sau chiar mai mare in raport cu malnutriția și bolile infecțioase. In lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, se apreciază că în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Obezitatea este o boală cronică, cu o prevalență foarte mare, care afectează atât bărbații, cât și femeile, de toate rasele și vârstele.

Incepând din anul 1980, prevalența obezitatii s-a triplat în multe țări din Regiunea Europeană a OMS. Numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant. Excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane pentru bolile cardiovasculare, cancer și diabet zaharat. In Regiunea Europeană, unul din trei copii de 11 ani este obez. Se apreciază că 60% dintre copiii cu supragreutate înainte de pubertate vor fi adulți tineri obezi.

Supraponderea și obezitatea în România

Conform OMS, în anul 2016, prevalența supragreutății la persoanele peste 18 ani în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2016 România a avut o prevalenţă a obezităţii la adulții de ambe sexe între 20 – 29,9 % [1].

Supraponderea și obezitatea – metode de evaluare

Indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală (IMC) – este definit ca greutatea unei persoane în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg/m2). Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează:

 • Supraponderea – IMC mai mare sau egal cu 25;
 • Obezitatea – IMC mai mare sau egal cu 30.

Cu cât valoarea IMC-ului este mai mare, cu atât crește riscul problemelor de sănătate cauzate de excesul de greutate și obezitate [1].

Evaluarea IMC-ului este o metodă ce poate fi utilizată atât pentru bărbați cât și pentru femei, cu vârstele cuprinse intre 18 și 65 ani. Nu este o metodă de evaluare a greutății la copii, femei insărcinate, persoane cu masa musculară mare (sportivi) și vârstnici. Nu poate fi folosită nici pentru stabilirea procentului de grăsime corporală, a masei musculare sau osoase.

65% of Iranian population overweight, obese - Tehran Times
Valori IMC

Circumferința taliei

Măsurarea circumferinței taliei – este o metodă importantă, cu precădere pentru evaluarea obezității abdominale. Se consideră că grăsimea abdominală și viscerală stă la baza foarte multor probleme de sănătate (în special cardiovasculare), într-o măsură mai mare decat cea localizată în alte zone ale corpului. Se apreciază că se află la risc cardiovascular:

 • Femeile cu o dimensiune a taliei mai mare sau egală cu 88 cm;
 • Bărbații cu o dimensiune taliei mai mare sau egală cu 102 cm.

Acumularea în exces a grăsimii în zona abdominală reprezintă un factor de risc important pentru anumite probleme de sănătate, chiar dacă greutatea corporală este în limite normale. De aceea, se consideră ca persoanele care au forma corpului androidă (sub forma de măr), sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer, față de persoanele cu aceeasi greutate, la care forma corpului este de tip ginoid (sub formă de pară) [2].

Pentru persoanele supraponderale și obeze, dobândirea unei greutăți corporale sănătoase și menținerea ei reprezintă, de cele mai multe ori, o provocare pe termen lung. Menținerea greutății sănătoase, sau cel putin grija de a nu câștiga mai mult în greutate (în cazul persoanelor supraponderale) poate avea un rol major în scăderea riscului pentru anumite boli cronice.

Supraponderea și obezitatea – factori de risc

Obezitatea apare de obicei sub influența unor anumiți facori de risc, dintre care se pot enumera:

Genetica

Genele pot afecta cantitatea de grăsime depozitată în organism, precum și zonele în care aceasta este distribuită. Genetica poate juca un rol în eficiența transformării alimentelor în energie și modul în care organismul consumă caloriile în timpul exercițiilor fizice.

Stilul de viață al familiei

S-a observat ca obezitatea tinde apară în familii. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul de a avea copii supraponderali sau obezi este mai mare. Acest aspect nu se datorează neapărat factorilor genetici, fiind mai mai degrabă, un rezultat al obiceiurilor alimentare și al celor de practicare a activității fizice în cadrul familiei.

Inactivitatea fizică

Sedentarismul determină acumularea sau depunerea caloriilor provenite din alimentație, sub formă de grăsime. Anumite probleme medicale, cum este spre exemplu artrita, sunt însoțite de scăderea activității fizice, contribuind la creșterea în greutate.

Dieta nesănătoasă

O dietă foarte bogată caloric, care conține puține fructe și legume, dar bogată în alimente fast-food și băuturi hipercalorice, cu porții supradimensionate, contribuie de asemenea la creșterea în greutate.

Anumite probleme medicale

La unele persoane, obezitatea poate avea cauze medicale, cum sunt spre exemplu sindromul Prader-Willi sau sindromul Cushing. Artrita, prin reducerea activității fizice, poate determina creșterea în greutate.

Anumite medicamente

Anumite tratamente medicamentoase pot determina creștere în greutate dacă pacientul nu compensează efectul lor prin dietă sau activitate fizica. Acestea includ unele antidepresive, anticonvulsivante, antipsihotice, medicamente pentru diabet, steroizi și beta-blocante.

Probleme sociale și economice

Menținerea unei greutăți corporale normale este dificilă în lipsa unor condiții pentru desfășurarea activităților fizice. De asemenea, se poate lua în calcul atat lipsa informațiilor în ce priveste modalitățile sănătoase de gătit, cat si situațiile financiare care nu permit oricui sa aiba acces la alimente sanatoase.  În plus, se consideră că persoanele în compania cărora se află pacienții le pot influența greutatea, crescând probabilitatea de a acumula greutate în exces, în cazul în care prietenii sau rudele acestora sunt obezi.

Vârsta

Obezitatea poate apărea la orice vârstă, chiar și la copiii mici. Pe măsură ce se înaintează în vârstă, modificările hormonale și stilul de viață mai puțin activ cresc riscul de obezitate. În plus, masa musculară tinde să scadă odată cu vârsta. Acest aspect conduce la scăderea ratei metabolice, cu posibilitatea acumulării de țesut gras în exces, la aport caloric necorespunzător.

Sarcina

Pe parcursul sarcinii are loc o crestere în greutate. La anumite femei, scăderea în greutate dupa sarcină poate fi foarte dificilă, putând conduce în timp la dezvoltarea obezității.

Renuntarea la fumat

Este adesea asociată cu creșterea în greutate, ajungându-se uneori la gradul de obezitate. Pe termen lung, renunțarea la fumat reprezintă un beneficiu foarte mare pentru sănătate, motiv pentru care cei care doresc acest lucru, își pot asuma o supraveghere atentă a greutății corporale pe parcursul câtorva luni, sau să apeleze la ajutor de specialitate.

Microbiomul intestinal

Echilibrul bacteriilor intestinale poate fi afectat de alimentele consumate (cantități mari de zahăr, carne în cantități mari, produse fast-food, lipsa vegetalelor, a fibrelor alimentare, etc), contribuind la creșterea în greutate sau dificultăți la scăderea în greutate.

Lipsa somnului

S-a observat ca atât lipsa cât și excesul de somn pot provoca modificări ale hormonilor care cresc apetitul. Creșterea apetitului determină consumul în exces a unor alimente hipercalorice și hiperglucidice, ceea ce va contribui în timp la creșterea în greutate [3].

Concluzii

Obezitatea este o problemă serioasă de sănătate publică deoarece crește riscul pentru anumite afecțiuni cronice, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, bolile coronariene sau anumite forme de cancer etc. În unele cazuri pot apărea chiar și probleme psihologice. Acestea ar trebui să fie motive suficient de întemeiate pentru fiecare dintre noi, de a încerca să ne păstrăm greutatea corporală în limite cât mai sănătoase. In cazul în care se întamplă ca acestea să fie depăsite, ajungând la suprapondere sau chiar la obezitate, să recurgem la metode cât mai sigure de scădere in greutate.

Cele mai multe persoane supraponderale sau obeze prezintă unul sau mai mulți factori care le cresc riscul de boli cardiovasculare. Din aceste motive, este necesară scăderea în greutate la persoanele care prezintă:

 • Diabet;
 • Prediabet;
 • Hipertensiune arterială;
 • Dislipidemie – niveluri crescute de LDL- colesterol, niveluri scăzute de HDL- colesterol, sau un nivel crescut de trigliceride;
 • Dimensiuni mari ale circumferintelor taliei – pentru bărbați, mai mare de 102 cm, iar pentru femei, mai mare de 88 cm.

Programele de scădere în greutate trebuie să fie individualizate, să țină cont de toate aspectele care privesc persoana în cauză (greutate actuală, posibile boli asociate, alergii sau intoleranțe alimentare, starea de sănătate, condiția fizică, condiții sociale, etc). Intervențiile nutriționale trebuie inițiate și susținute doar de personal calificat în acest domeniu (medici, dieteticieni, nutriționiști).

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

 1. Europeanobesityday.eu. Ziua europeană împotriva obezității (ZEIO) 18 mai 2019. [Internet] [2019, accesat: 29.04.2020]. La adresa:
 2. NIH. Definition & Facts for Adult Overweight & Obesity. [Internet] [February 2018, Cited: 29.04.2020]. La adresa:  
 3. MayoClinic. Obesity. [Internet] [Feb. 2020, Cited: 29.04.2020]. La adresa: