Radioterapia este un tratament recomandat pentru bolnavii de cancer, care presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale. Decizia de a utiliza terapia cu radiatii se ia de către medicul oncolog împreună cu pacientul, după o prealabila informare a acestuia cu privire la toate aspectele implicate.

Scopul radioterapiei este distrugerea celulelor canceroase, pentru ca acestea să nu afecteze alte țesuturi sănătoase. Versatilitatea acestui tip de tratament constă în faptul că poate fi folosit pentru foarte tipuri de cancer, inclusiv pentru cancerul la sân.

Multe persoane diagnosticate cu cancer au nevoie de radioterapie. Se apreciaza ca mai mult de jumătate (aproximativ 60%) din persoanele diagnosticate cu cancer primsc indicatie pentru radioterapie, existand chiar situatii in care radioterapia este singurul tip de tratament recomandat [1].

Se cunoaste faptul ca multe persoane diagnosticate cu cancer recurg la administrarea unor suplimente alimentare. Acestea sunt promovate de cele mai multe ori de persoane fara nicio expertiza sau competenta in domeniu, cu un singur scop – de a-si creste veniturile fianciare. “Recomandarile” si “sfaturile” oferite pacientilor cu cancer sau apartinatorilor acestora fac ca bolnavii sa investeasca in tratamente “minune”, fara nicio noima si justificare medicala sau nutritionala, care in final ajung sa le faca mai mult rau decat bine. Se intampla uneori ca acesti pacienti sa continue administrarea suplimentelor alimentare concomitent cu tratamentele medicale (chimioterapie, radipterapie, hormonoterapie, imunoterapie, etc), fara sa stie ca in cele mai multe cazuri asocierea acestora este strict contraindicata.

Exista insa situatii in care, sub atenta supraveghere a medicului oncolog sau a celui specializat in nutritie, pacientilor oncologici li se recomanda anumite suplimente alimentare cu scopul de a acoperi sau preveni anumite deficiente nutritionale (vitamine, minerale, compusi biologic activi cu caracter antiinflamator sau antioxidant, etc). Cu exceptia acestor cazuri, se considera ca in mod normal, o dieta echilibrata si bine proportionata din punct de vedere nutritiv si caloric, ar trebui sa fie suficienta majoritatii pacientilor oncologici [2].

In oricare din aceste conjuncturi s-ar afla, inainte de a incepe orice tratament medical, pacientul trebuie sa se consulte cu medicul curant cu privire la orice suplimentare, pentru ca acesta, in deplina cunostinta de cauza, sa ia cea mai buna decizie cu privire la tratament.

Ce sunt suplimentele alimentare?

Prin suplimente alimentare se înţelege o categorie de produse alimentare care au rolul de a „suplimenta regimul alimentar și care reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic, separate sau în combinație, comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule și alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător și alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantități mici, unitare, măsurabile” (Directiva 2002/46 CE a Parlamentului European şi a Consiliului, referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare preluată în legislația națională).

La nivelul Uniunii Europene (UE) exista un raport relativ egal între produsele în a căror compoziție se află vitamine și minerale și cele care conțin alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic. Băuturile tonic-energizante sunt considerate tot suplimente alimentare [3].

Alte substanțe cu efect nutrițional și fiziologic:

 • Aminoacizii  – esențiali și neesențiali; L-arginina a fost aleasă ca studiu de caz deoarece este larg răspandită în multe suplimente pentru sportivi și în băuturi energizante; 
 • Enzimele  – lactaza și papaina fiind considerate cel mai frecvent întâlnite;
 • Pre- și probioticele – cum ar fi inulina, speciile de drojdie de bere sau microorganisme ca Lactobacillis acidophilus ori speciile de Bifidobacterium;
 • Acizii grași esențiali – bacidul gamma-linoleic, acidul eicosapentaenoic/ EPA, acidul docosahexaenoic/DHA, uleiul de luminița nopții (Oenothera biennis), uleiul de limba mielului (Borago officinalis) și uleiul de in (Linum usitatissimum);
 • Plantele medicinale și extractele vegetale – anumite specii sunt considerate “ambivalente” sau “multifuncționale”, care se întâlnesc atât în medicamente, cât și în suplimente alimentare,  cum ar fi: Aloe vera, Ginkgo biloba, Panax ginseng, Allium sativum (usturoiul), Camellia sinensis (ceaiul verde), Garcinia cambogia și Paulinia cupana (guarana);
 • Alte substanțe bioactive, cum ar fi: licopenul, luteina, coenzima Q10, taurina, carnitina, inozitolul, glucozamina, chitosanul, spirulina și izoflavonele din soia, sunt întâlnite in multe formule de suplimente alimentare [3].

Aspecte pe care pacientii ar trebui să le ia in calcul înainte de a recurge la suplimentare:

 • „Natural” nu înseamnă neapărat sigur;
 • Datorita incadrarii legislative, suplimentele alimentare nu sunt supuse controlului strict al ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale), asa cum este cazul medicamentelor, inainte de a fi puse pe piata. Acest aspect permite „scaparea” multor nereguli sau chiar fraudarea lor (deseori sunt raportate nereguli in ce priveste prezenta sau dozarea substantelor declarate, prezenta unor adulteranti – substante medicamentoase, de regula interzise comercializarii – cu scopul de a creste efectele suplimentului „natural”, etc.)
 • Pe eticheta suplimentelor alimentare nu pot fi înscrise mențiuni de sănătate care să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau să se facă referire la asemenea proprietăți. Acesta este motivul pentru care pe ele nu se regasesc nici atentionari cu privire la potentialele interactiuni cu medicamentele sau alte tratamente medicale;
 • In functe de materia prima utilizata (materii prime vegetale tratate cu erbicide, impropriu stocate), sau de conditiile tehnologice, suplimentele alimentare pot contine contaminanți nocivi, cum ar fi plumb, arsenic, cadmiu, micotoxine, etc.
 • Foarte multe suplimente alimentare pot sa interactioneze cu tratamentele medicale (medicamente, terapie cu radiatii) sau sa afecteze functionarea normala a anumitor organe (cel mai adesea ficatul) [1].

Suplimente nerecomandate pe parcursul radioterapiei

Antioxidantii

Anumite suplimente alimentare, în special cele care contin compusi antioxidanți, pot interfera cu radioterapia. Antioxidantii includ, printre altele, vitaminele A, C, E, beta-caroten si seleniu.

Mulți pacienti recurg la suplimentarea cu  antioxidanti in timpul terapiei cu radiatii, cu scopul de a proteja țesuturile normale de efectele secundare ale tratamentului. Sunt persoane care considera ca acest lucru poate îmbunătăți răspunsul tumorii la tratament, crescand sansele de supraviețuire. Cu toate acestea, cele mai multe studii arată că prin administrarea antioxidantilor pe parcursul radioterapiei, scade efectul radiațiilor, deoarece antioxidanții protejeaza celulele si canceroase impotriva stresului oxidativ, alaturi de cele sănătoase [2].

Din acest punct de vedere, suplimentarea cu doze mari de antioxidanti ar trebui evitata pe tot parcursul tratamentului cu radiatii!

Suplimentele cu ulei de pește

Suplimentele care contin ulei de pește sunt foarte populare, fiind utilizate foarte des de către pacienții oncologici, pentru poentialul lor antiiflamator. Cu toate acestea, atât uleiul de pește, cat și suplimentele care contin acizi grasi Omega-3 pot reduce capacitatea coagulanta a trombocitelor, crescand riscul de sângerare (la doze mari, de 3 mg Omega-3 /zi).

Anumite categorii de pacienți aflati sub tratament oncologic au deja un risc mai mare de sângerare. Din acestea fac parte pacienții cu tumori cerebrale sau cancere de sânge, pacienții aflati sub tratament anticoagulant, precum si cei care sunt tratati cu ajutorul brahiterapiei. De asemenea, aceste suplimente ar putea interfera cu unele chimioterapice pe bază de platină (cisplatina, carboplatina).

Pacienții care folosesc aceste suplimente, trebuie sa instiinteze medicul curant inainte de a fi initiat orice tratament medical, pentru a nu se expuna riscului de sangerare sau de scadere a eficientei tratamentului [2].

Alte suplimente care trebuie evitate în timpul radioterapiei

Pacienții ar trebui să evite, de asemenea, urmatoarele suplimente:

 • Teanina;
 • Silimarina;
 • CoQ10;
 • Quercetina;
 • Turmeric / Curcumina;
 • Licopen;
 • Capsulele cu extract de ceai verde.

Cateva considerații pentru pacienții care primesc recomandarea de a face radioterapie

 • Administrarea oricaror suplimente, fie ca sunt vitamine, minerale, aminoacizi, ceaiuri, plante, extracte vegetale sau de alta natura, trebuie sa fie facuta in acord cu medicul curant al pacientului;
 • Uneori, este necesara intreruperea administrarii suplimentelor alimentare prescrise anterior, pe parcursul radioterapiei. Acest aspect trebuie neaparat lamurit impreuna cu medicul oncolog sau radiolog. De obicei, se recomanda sistarea lor cu o saptamana inainte, pe parcursul tratamentului si inca o saptamana dupa incheierea acestuia!
 • Anumite suplimente alimentare, dintre care in mod special cele care contin antioxidanți, pot interfera cu tratamentul, scazandu-i eficacitatea. Acesta este motivul pentru care se recomanda evitarea administrarii antioxidanților pe tot parcursul tratamentului;
 • Cantitatile de antioxidanți regăsite în produsele alimentare sunt considerate sigure din acest punct de vedere, cu excepția cazului în care se consuma cantități excesive de fructe / legume zilnic (Spre exemplu 6.5 -7 kg/zi sau sucuri stoarse din aceste cantitati de legume/fructe) [2].

Resurse de informare cu privire la suplimentele alimentare

Cateva site-uri web care oferă informații utile despre suplimentele alimentare si tratamentele medicale, disponibile atât pentru pacienți cat și pentru specialisti din domeniul sănătății:

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

 1. OncoLink. Trustees of The University of Pennsylvania. Supplement Use During Radiation Therapy. [2020, Citat: 27.04.2020] La adresa: https://www.oncolink.org/cancer-treatment/radiation/support/supplement-use-during-radiation-therapy.
 2. NIH. U.S. Department of Health & Human Services. National Institute of Health. Radiation Therapy and You: Support for People with Cancer. [Internet] [Accesat: 27.04.2020] La adresa: https://ods.od.nih.gov/.
 3. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare INCDBA – IBA București. Ghidul suplimentelor alimentare pe baza de plante medicinale, aromatice si produse ale stupului 2018. [Internet] [Accesat: 27.04.2020] La adresa: https:/Ghidul_suplimentelor_alimentare_pe_baza_de_plante_medicinale_aromatice_i_produse_ale_stupului.pdf.