Suplimente cancer

Suplimentele alimentare si radioterapia – un subiect foarte controversat, insa in care se contureaza definirea unor argumentari stiintifice in defavoarea acestei asocieri.

Radioterapia 

Radioterapia este un tratament recomandat pentru bolnavii de cancer, care presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale. Decizia de a utiliza terapia cu radiatii se ia de către medicul oncolog împreună cu pacientul, după o prealabila informare a acestuia cu privire la toate aspectele implicate.

Scopul radioterapiei este distrugerea celulelor canceroase, pentru ca acestea să nu afecteze alte țesuturi sănătoase. Versatilitatea acestui tip de tratament constă în faptul că poate fi folosit pentru foarte tipuri de cancer, inclusiv pentru cancerul la sân.

Multe persoane diagnosticate cu cancer au nevoie de radioterapie. Se apreciaza ca mai mult de jumătate (aproximativ 60%) din persoanele diagnosticate cu cancer primsc indicatie pentru radioterapie, existand chiar situatii in care radioterapia este singurul tip de tratament recomandat [1].

Suplimentarea in cancer

Se cunoaste faptul ca multe persoane diagnosticate cu cancer recurg la administrarea unor suplimente alimentare. Acestea sunt promovate de cele mai multe ori de persoane fara nicio expertiza sau competenta in domeniu, cu un singur scop – de a-si creste veniturile fianciare.

“Recomandarile” si “sfaturile” oferite pacientilor cu cancer sau apartinatorilor acestora fac ca bolnavii sa investeasca in tratamente “minune”, fara nicio noima si justificare medicala sau nutritionala, care in final ajung sa le faca mai mult rau decat bine. Se intampla uneori ca acesti pacienti sa continue administrarea suplimentelor alimentare concomitent cu tratamentele medicale (chimioterapie, radipterapie, hormonoterapie, imunoterapie, etc), fara sa stie ca in cele mai multe cazuri asocierea acestora este strict contraindicata.

Suplimente recomandate in cancer

Exista insa situatii in care, sub atenta supraveghere a medicului oncolog sau a celui specializat in nutritie, pacientilor oncologici li se recomanda anumite suplimente alimentare cu scopul de a acoperi sau preveni anumite deficiente nutritionale (vitamine, minerale, compusi biologic activi cu caracter antiinflamator sau antioxidant, etc). Cu exceptia acestor cazuri, se considera ca in mod normal, o dieta echilibrata si bine proportionata din punct de vedere nutritiv si caloric, ar trebui sa fie suficienta majoritatii pacientilor oncologici [2].

In oricare din aceste conjuncturi s-ar afla, inainte de a incepe orice tratament medical, pacientul trebuie sa se consulte cu medicul curant cu privire la orice suplimentare, pentru ca acesta, in deplina cunostinta de cauza, sa ia cea mai buna decizie cu privire la tratament.

Suplimentele alimentare si radioterapia

Antioxidantii

Anumite suplimente alimentare, în special cele care contin compusi antioxidanți, pot interfera cu radioterapia. Antioxidantii includ, printre altele, vitaminele A, C, E, beta-caroten si seleniu.

Mulți pacienti recurg la suplimentarea cu  antioxidanti in timpul terapiei cu radiatii, cu scopul de a proteja țesuturile normale de efectele secundare ale tratamentului. Sunt persoane care considera ca acest lucru poate îmbunătăți răspunsul tumorii la tratament, crescand sansele de supraviețuire. Cu toate acestea, cele mai multe studii arată că prin administrarea antioxidantilor pe parcursul radioterapiei, scade efectul radiațiilor, deoarece antioxidanții protejeaza celulele si canceroase impotriva stresului oxidativ, alaturi de cele sănătoase [2].

Din acest punct de vedere, suplimentarea cu doze mari de antioxidanti ar trebui evitata pe tot parcursul tratamentului cu radiatii!

Suplimentele cu ulei de pește

Suplimentele care contin ulei de pește sunt foarte populare, fiind utilizate foarte des de către pacienții oncologici, pentru poentialul lor antiiflamator. Cu toate acestea, atât uleiul de pește, cat și suplimentele care contin acizi grasi Omega-3 pot reduce capacitatea coagulanta a trombocitelor, crescand riscul de sângerare (la doze mari, de 3 mg Omega-3 /zi).

Anumite categorii de pacienți aflati sub tratament oncologic au deja un risc mai mare de sângerare. Din acestea fac parte pacienții cu tumori cerebrale sau cancere de sânge, pacienții aflati sub tratament anticoagulant, precum si cei care sunt tratati cu ajutorul brahiterapiei. De asemenea, aceste suplimente ar putea interfera cu unele chimioterapice pe bază de platină (cisplatina, carboplatina).

Pacienții care folosesc aceste suplimente, trebuie sa instiinteze medicul curant inainte de a fi initiat orice tratament medical, pentru a nu se expuna riscului de sangerare sau de scadere a eficientei tratamentului [2].

Alte suplimente care trebuie evitate în timpul radioterapiei

Pacienții ar trebui să evite, de asemenea, urmatoarele suplimente:

  • Teanina;
  • Silimarina;
  • CoQ10;
  • Quercetina;
  • Turmeric / Curcumina;
  • Licopen;
  • Capsulele cu extract de ceai verde.

Suplimentele alimentare si radioterapia – Atentionari pentru pacienti

  • Administrarea oricaror suplimente, fie ca sunt vitamine, minerale, aminoacizi, ceaiuri, plante, extracte vegetale sau de alta natura, trebuie sa fie facuta in acord cu medicul curant al pacientului;
  • Uneori, este necesara intreruperea administrarii suplimentelor alimentare prescrise anterior, pe parcursul radioterapiei. Acest aspect trebuie neaparat lamurit impreuna cu medicul oncolog sau radiolog. De obicei, se recomanda sistarea lor cu o saptamana inainte, pe parcursul tratamentului si inca o saptamana dupa incheierea acestuia!
  • Anumite suplimente alimentare, dintre care in mod special cele care contin antioxidanți, pot interfera cu tratamentul, scazandu-i eficacitatea. Acesta este motivul pentru care se recomanda evitarea administrarii antioxidanților pe tot parcursul tratamentului;
  • Cantitatile de antioxidanți regăsite în produsele alimentare sunt considerate sigure din acest punct de vedere, cu excepția cazului în care se consuma cantități excesive de fructe / legume zilnic (Spre exemplu 6.5 -7 kg/zi sau sucuri stoarse din aceste cantitati de legume/fructe) [2].

Resurse de informare cu privire la suplimentele alimentare

Cateva site-uri web care oferă informații utile despre suplimentele alimentare si tratamentele medicale, disponibile atât pentru pacienți cat și pentru specialisti din domeniul sănătății:

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

  1. OncoLink. Trustees of The University of Pennsylvania. Supplement Use During Radiation Therapy. [2020, Citat: 27.04.2020].
  2. NIH. U.S. Department of Health & Human Services. National Institute of Health. Radiation Therapy and You: Support for People with Cancer. [Internet] [Accesat: 27.04.2020] La adresa: https://ods.od.nih.gov/.
  3. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare INCDBA – IBA București. Ghidul suplimentelor alimentare pe baza de plante medicinale, aromatice si produse ale stupului 2018. [Internet] [Accesat: 27.04.2020].