Urmareste pe

Lețitia Mateş – Nutriționist Dietetician

Bine ai venit pe blogul meu!

Numele meu este Letitia, sunt farmacist si nutritionist-dietetician. Cele doua domenii medicale, farmacia si dietetica, sunt de o importanta majora in schemele de tratament ale pacientilor. Datorita individualizarii tratamentelor, ele ajung sa se completeze reciproc, intr-un prim pas spre medicina personalizata. Nutritia sprijina pe termen lung cele doua domenii, oferind un teren mai stabil, mai sanatos si mai lipsit de riscuri pentru populatie, in general.

Pregatirea profesionala

Am absolvit Facultatea de Farmacie Iuliu Hatieganu, din cadrul UMF Cluj-Napoca. Ulterior am urmat programul de rezidentiat cu specializarea „Farmacie generala”. Atat pasiunea pentru profesia mea, cat si dorinta de cunoastere m-au indemnat sa studiez si sa-mi largesc spectrul de cunostinte din acest domeniu. Din acest motiv am urmat Masteratul „Nutritia si Calitatea vietii” din cadrul aceleiasi universitati. Acest program m-a determinat sa aprofundez fascinantul taram al nutritiei. Ca urmare, am absolvit Facultatea de Nutritie si Dietetica din cadrul UMF Cluj-Napoca, promotia 2018. Sper ca prin vastul spectru de informatii care ne-a fost pus la indemana pe parcursul acestei pregatiri, completat de orele de studiu individual si cursurile de specialitate efectuate on-line, sa reusesc sa vin in sprijinul cat mai multor persoane care vor avea nevoie de sfatul meu.

Completarea studiilor academice

Unele dintre cele mai dragi cursuri pe care le-am urmat on-line sunt „Drug-Nutrient Interactions” – University of Waterloo (Faculty of Science, Scool of Pharmacy) & Dietitians of Canada si „Nutrition and Cancer 2016-2018” Arizona Center for Integrative Medicine.

Intre timp, am participat la cursuri intensive de Nutrigenetica: „Nutrigenomics- Incorporating Genetics Into Dietary Guidelines” (2017); „Translating Nutrigenetics Research Into Dietary Practice 8 Th Edition” (2019), precum la workshop-ulMicrobiota, Disbiozele si Alimentatia Functionala” (2018), desfasurate in Cluj-Napoca. Aceste cursuri mi-au deschis perpectiva moderna, eficienta si foarte fidela a nutritiei de precizie.

Am urmat Cursurile postuniversitare de Gemoterapie (sustinute de Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie – ARGH) si Homeopatie (acreditat de Ministerul Sanatatii). Acestea mi-au oferit posibilitatea de a studia alternative noi de terapie care folosesc maceratele glicerinice din germeni, mladite si vlastari sau medicamente homeopate.

Farmacovigilenta si interactiunile medicament – aliment

Consider ca pacientii au dreptul de a fi informati in modul cel mai corect in legatura cu tratamentele pe care le urmeaza. Farmacovigilenta este una dintre atributiile de baza ale farmacistului. Imi doresc sa cred ca acest lucru se intampla in fiecare farmacie din tara noastra, insa stiu ca timpul pe care farmacistul il petrece cu fiecare pacient in parte este extrem de limitat. De aceea, apar situatii in care pacientii nu primesc toate informatiile de care ar avea nevoie pentru urmarea tratamentului in deplina siguranta. Acesta este motivul pentru care m-a determinat sa ma dedic studiului interactiunilor medicament-aliment, aflate la granita celor doua specializari foarte dragi mie, nutritia si farmacia.

Preventie si stil de viata sanatos

Doresc sa promovez stilul de viata cat mai echilibrat si sanatos, ferit de excese. Nu agreez ideea dietelor „minune” sau a marketingului agresiv care sustine recomandari fara fundament stiintific. 

Sunt dispusa sa pun bagajul de cunostinte acumulat de-a lungul timpului, precum si cele pe care le voi dobandi pe parcurs, in slujba tuturor celor care considera ca le pot veni in ajutor.

Utilizarea unor instrumente valoroase ca impedanta bioelectrica, scanarea interactiunilor medicamentoase sau medicament-aliment din retetele primite de la medici si nu in ultimul rand, testarea genetica, ne va ajuta sa stabilim impreuna un plan de interventie nutritionala personalizata, care sa aduca beneficii sanatatii personale.

Pe parcursul colaborarii noastre voi fi mereu alaturi de tine, cu sprijinul si informatia de care vei avea nevoie pentru a reusi in ce ti-ai propus!

Te anunt ca tot ce este publicat pe acest site are caracter strict informativ si nu inlocuieste consultatia la medic!

Multa sanatate iti doresc!

Letitia M.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.