Lintea (Lens culinaris) este o plantă leguminoasă anuală, ale cărei semințe sunt comestibile. Etimologic, numele ei provine din latinescul “lens”, datorită formei bombate și circulare a semințelor.

Semințele se găsesc în păstăi, ca și mazărea și fasolea. Spre deosebire de acestea, semințele de linte sunt în general câte două in fiecare păstaie. Lintea se intalneste sub forma mai multor varietăți, in care semințele diferă atât din punct de vedere al culorii (portocaliu, verde, verde inchis, maro) cât și al dimensiunii și timpului de fierbere.

Lintea este unul dintre cele mai vechi si mai sanatoase alimente din lume. Sunt date care atesta cultivarea sa în Orientul Mijlociu, inca din anii 8000 î.H. Din insemnarile vechi se cunoaste ca in vreme ce grecii au considerau fasolea si leguminoasele in general, mâncarea săracilor, egiptenii le utilizau adesea ca tarif regal. În prezent, lintea este utilizată extensiv la scară globală, fiind preferată de populația asiatică și mediteraneană, precum și de către vegetarieni.

Diferite varietati de linte

Din punct de vedere nutritional, lintea este foarte valoroasă, datorită conținutului ridicat de proteine, fibre, fier, magneziu, fosfor și nivelului foarte scăzut de grăsimi. Lintea aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcție de varietate și modul de preparare. Datorită Indicelui glicemic (IG) mic, lintea este foarte potrivita in alimentatia pacientilor cu diabet zaharat.

Proteine

Lintea este o foare bună sursă de proteine, o portie de linte fiarta (1/2 cana) oferind aproximativ 9 grame de proteine. In combinatie cu cerealele integrale, lintea ofera pachetul complet de aminoacizi esentiali, furnizati de obicei de produsele animale.

Fibre vegetale

O portie (1/2 cana) de linte fiarta contine aproximativ 8 grame de fibre vegetale (app. 28% din necesarul zilnic). Fibrele vegetale au un rol foarte important in mentinerea greutatii normale, in programele de scadere in greutate, contribuie la scaderea nivelului de colesterol, ofera protectie impotriva cancerului de colon, sunt parte integranta a dietei pentru diabetul zaharat de tip 2. Acestea sunt doar cateva din calitatile lor…

Potasiu

O portie (1/2 cana) de linte rosie fiarta contine app. 365 mg de potasiu. Aportul corespunzator de potasiu este esential, atat pentru persoanele sanatoase, dar mai ales pentru cei cu afectiuni cardiovasculare sau hipertensiune arteriala.

Folat

Se pare ca lintea este unul dintre alimentele ce contin cantitati mari de folat. Acest tip de vitamina B contribuie la formarea hematiilor si la buna functionare a sistemului nervos. Ajută la prevenirea anemiei, are rol important in reglarea nivelului de homocisteina, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, a declinului cognitiv asociat cu inaintarea in varsta si anumitor forme de cancer.

Fier

O portie (1/2 cana) de linte fiarta oferă 18% din necesarul zilnic de fier. Fierul are un rol esential în formarea hemoglobinei și mioglobinei, ambele transportoare de oxigen in celule. Acesta este motivul pentru care persoanele care au nivele de fier scazute, au ca prim simptom starea de oboseala. Pentru vegetarieni, consumul regulat de linte (alaturi de alte alimente bogate in fier) ajuta la obtinerea necesarului de fier.

Mangan

Lintea este o sursă foarte bună de mangan. Acest mineral este stocat în principal în oase și în organe, inclusiv ficat, rinichi si pancreas. Manganul contribuie la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, precum si la protejarea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Supă cremă de linte roșie

Această supă cremoasă de linte roșie o sa vă surprindă in cel mai placut mod posibil! Lintea roșie, combinate cu ceapă, usturoi, și morcovi dulci, într-o bulion pe bază de roșii, aromat cu chimen, oregano, rozmarin si intregit cu suc de lămâie și pătrunjel proaspăt. ZSe poate consuma in varianta vegana (de post) sau ii puteti adauga, inainte de servire putina feta, daca doriti…

Ingrediente (6 portii):

  • 3 linguri de ulei de măsline extra virgin;
  • 1 ceapa mare, toccata;
  • 3 catei de usturoi, tocati;
  • 2 morcovi, taiati marunt;
  • 3 lingurite oregano uscat;
  • 1 1/2 linguriță de chimen;
  • 1 lingurita rozmarin;
  • 1/4 lingurita de piper rosu;
  • 2 frunze de dafin uscate;
  • 1 cană de roșii proaspete sau 1 cana de rosii in bulion;
  • 7 cesti supa de legume cu nivel scazut de sodiu (preparata anterior, ca baza) sau 7 cesti de apa;
  • 2 cesti de linte rosie, fiarta in prealabil și scursa de apa;
  • 1/2 lingurita sare de mare;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Sucul de la o lămâie;
  • 1/2 legatura pătrunjel proaspăt, tocat;
  • Brânză feta mărunțită – optional.

Mod de preparare:

Se încălzesc 3 linguri de ulei de măsline extra virgin până când devine putin mai fluid. Se adauga ceapa, morcovii, usturoiul si o jumatate de cana de apa, pentru innabusire. Se fierb 3-4 minute, amestecând în mod regulat, dupa care se adauga condimentele și frunzele de dafin si se mai fierb câteva secunde.

Se adauga rosiile proaspete (sau cele in bulion) taiate, lintea si sarea. Se aduce la fierbere, apoi se reduce căldura timp de 15-20 de minute, până când lintea este complet fiarta.

Îndepărtează vasul de pe sursa de căldură. Dacă aveți timp, lăsați supa se răcească un pic înainte de a utiliza blenderul. Cu ajutorul acestuia, aduceti amestecul la consitența cremoasă a supei-crème, apoi aduceti supa din nou pe sursa de caldura, adaugati coaja, sucul de lamaie și pătrunjelul proaspăt, tocat in prealabil.

Supa se transfera in boluri de servit și se “stropeste” cu putin cu ulei de măsline extra virgin. Eu mai adaug cate o lingura de seminte de canepa si una de germeni (amestec sau de broccoli)…

Pentru cine doreste, dupa asezonarea bolului de supa cu ulei de măsline, poate presara putina branza feta.

Poftă bună si sănătate la maxim vă doresc!

Letitia M.

Surse bibliografice:

  1. WebMD. Health Benefits of Lentils. [Internet] [Accesat 30.04.2020] La adresa:  https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-lentils#1.
  2. Nutritionvalue.org. Lentils, without salt, boiled, cooked, mature seeds. [Internet] [Accesat 30.04.2020]. La adresa: https://www.nutritionvalue.org/Lentils%2C_without_salt%2C_boiled%2C_cooked%a2C_mature_seeds_nutritional_value.html.
  3. Nutritionvalue.org. Supa de linte in stil mediteranean. [Internet] [Accesat 30.04.2020]. La adresa: https://www.nutritionvalue.org.