Terapii complementare in oncologia integrativa este un material care prezinta cele mai uzuale metode de abordare integrativa a cancerului.

Terapia convenționala a cancerului cuprinde tratamentele oncologice utilizate pe scară largă, care si-au dovedit utilitatea si eficacitatea in urma studiilor de cercetare clinica. Acestea sunt reprezentate de intervențiile chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, etc. Terapia conventionala este recunoscuta si sub denumirea de medicina alopata sau occidentala. Medicina alopata are ca fundament medicina bazata pe dovezi” si respectarea ghidurilor internationale de conduita medicala!!!

Oncologia integrativă presupune utilizarea anumitor terapii complementare asociate tratamentului convențional. Scopul acestora este de a veni in ajutorul pacientului oncologic prin usurarea simptomelor, diminuarea reactiilor adverse induse de tratamentul conventional sau redobandirea echilibrului psihic si emotional. Terapia integrativa in cancer are in vedere tratarea bolnavului ca intreg, prin asocierea tratamentului standard a acelor procedee si metode din medicina complementara care s-au dovedit eficiente si lipsite de riscuri si care au capacitatea de a sustine pacientul din punct de vedere fizic, mental sau spiritual [1].

Terapii complementare in oncologia integrativa – in alegerea unei terapii complementare in programul de ingrijire al pacientului oncologic se are in vedere nivelul evidențelor științifice al acestora, experientele clinice, terapeutii disponibili, facilitatile de care dispune clinica, preferintele pacientilor, etc.

Terapii complementare in oncologia integrativa

 • Metode minte-corp – mindfulness, biofeedback, terapie cognitiv-comportamentală, mediere, relaxare, imagistica ghidată, hipnoză, yoga, terapie muzicală, terapii creative, expresive și spiritualitate;
 • Practici biologice – administrarea de vitamine, produse vegetale, alimente functionale sau diete speciale;
 • Practici corporale – masaj, intervenții chiropractice, reflexologie;
 • Medicină energetică – Reiki, Tai chi, Jin Shin Jyutsu, atingere terapeutică;
 • Alte sisteme medicale – medicina traditionala chineză, acupunctura, homeopatia, naturopatia, etc.

Dieta

Cu toate ca alimentatia joaca un rol foarte important in preventia cancerului, suplimentarile dietetice individuale nu au demonstrat ca ar avea un rol in preventia sau tratamentul cancerului. Se recomanda ca pacientii sa isi procure nutrientii necesari din alimentatia normala. Ei trebuie avertizati in legatura cu utilizarea suplimentelor alimentare, in mod particular a produselor vegetale, care pot produce efecte adverse sau pot interactiona cu tratamentele medicamentoase recomandate.

Este necesar ca pacientii oncologici si supravietuitorii, mai ales persoanele in varsta, sa fie consiliati si tratati doar de catre personal medical, atunci cand se impune administrarea unor suplimente alimentare ce pot fi de forma unor produse anticatabolice, de suplinire hidroelectrolitica sau corectare a anumitor deficiente nutritionale.

Interventiile nutritionale trebuie adaptate si individualizate, in functie de mai multi parametri care vor lua in considerare printre altele statusul nutritional al pacientului, tipul de cancer si stadiul acestuia, prezenta anumitor tratamente sau reactiile adverse recurente acestora (inapetenta, greata, voma, diaree, etc). Ca atare, acestea vor fi elaborate si aplicate doar de catre specialisti in domeniu (medici sau dieteticieni)!

Activitatea fizica

Activitatea fizica regulata imbunatateste calitatea vietii, functionalitatea fizica, echilibrul emotional, usurand starea de oboseala. Beneficiile acesteia privesc fitnesul cardiovascular, puterea musculara, compozitia corporala si functionalitatea din punct de vedere fizic. Se recomanda consultarea personalului calificat in acest domeniu pentru adaptarea tipului de exercitii, a intensitatii si duratei acestora la conditia si starea de sanatate a pacientului.

Acupunctura

Acupunctura presupune stimularea unor puncte specifice (puncte de acupunctura) prin penetrarea pielii cu ajutorul unor ace foarte subtiri. O varianta a acestei tehnici o reprezinta electroacupunctura, in care se utilizeaza curent de joasa intensitate pentru a trece prin acele de acupunctura, in scopul obtinerii unui stimul mai puternic.

Practicarea acupuncturii necesita formare de specialitate prin scolarizare, programe de training si certificare. Acupunctura este adesea utilizata in cancer pentru inlaturarea starii de greata, voma induse de chimioterapie, in mamagementul durerii, in afectiuni musculosheletale, bufeuri, oboseala, stres, anxietate sau insomnii.

Acupresiunea

Acupresiunea este o metoda care se bazeaza pe aceleasi principii ca si acupunctura. Un terapeut sau chiar pacientul, prin utilizarea degetelor, a mainii sau a unui dispozitiv special, aplica o presiune asupra unui punct specific pe corp (punct de acupunctura). Se practica stinularea unui singur punct sau a mai multora, situate in aceeasi zona de interes pentru obtinerea rezultatului dorit. In oncologie, acupresiunea se utilizeaza pentru inlaturarea starii de greata si voma induse de chimioterapie, in mamagementul durerii, in stres si oboseala.

Terapia cu laser

Tratamentul cu laser cu lungimende unda mica (650-1000 nm) a fost aprobat spre utilizare in cateva tari, printre care si SUA pentru tratamentul limfedemului aparut dupa interventia chirurgicala din cancerul de san. Se considera ca ar stimula macrofagele si sistemul imunitar, ar diminua zonele cicatriciale si ar imbunatatii circulatia limfatica.

Drenajul limfatic manual si compresia prin bandajare

Sunt metode utilizate in tratamentul limfedemului din chirurgia cancerului de san. Drenajul limfatic este un tip special al masajului terapeutic care se realizeaza de catre personal calificat si certificat in acest tip de terapii. Are ca efect diminuarea limfedemului, atunci cand se aplica din timp, inainte ca simptomele sa avanseze.

Compresia prin bandajare este o metoda care utilizeaza obiecte de imbracaminte: maneci, ciorapi, pantaloni de compresie, mănuși, bandaje sau garnituri de compresie a gâtului, pe timp de noapte sau zi, in scopul tratarii limfedemului.

Masajul

Exista mai multe forme ale acestui tip de terapie fizica, ce include tehnici speciale de masaj pe grupe musculare specifice, ce pot varia in intensitate sau durata. La pacientii cu cancer obiectivul acestor tehnici este de a induce relaxarea, adresandu-se contracturilor musculare si durerilor. Exemple de forme cunoscute ale masajului: suedez, shiatsu sau masajul profund.

Atentie:

 • Nu se recomanda masajul pe zone vulnerabile ale organismului ce includ rani deschise, arsuri, deteriorari ale pielii, tromboze venoase, zonele tumorale, in preajma dispozitivelor medicale sau pe pielea sensibilizata de tratamentul cu radiatii!
 • Pacientii cu multiple metastaze osoase se pot expune la risc de fracturi!

Reflexologia

In acest tip de tratament, un practician aplica presiune la nivelul mainilor, picioarelor, si fetei cu ajutorul unor tehnici ce utilizeaza degetele si palmele cu scopul de a stimula zonele reflexe ce promoveaza anumite schimbari fiziologice in organism. Teoria din spatele reflexologiei se bazeaza pe alegerea unor zone specifice la nivelul mainilor sau picioarelor, care corespund anumitor glande, organe sau alte parti ale corpului si stimularea acestora pentru a reechilibra functionalitatea lor. In oncologie, reflexologia este adesea utilizata pentru a induce starea de relaxare si a imbunatati calitatea vietii.

Meditatia

Meditatia cuprinde un set de practici de auto-reglare, in scopul antrenarii atentiei si starii de vigilenta prin aducerea proceselor mentale sub un control strict voluntar. La pacientii cu cancer, aceste practici au ca scop imbunatatirea starii de bine prin inducerea calmului, a claritatii si cresterea puterii de concentrare. Cele mai multe practici de meditatie au patru elemente comune: o locatie linistita, fara distrageri, o postura specifica, confortabila, focusarea atentiei si o atitudine deschisa pentru administra gadurile. Pentru imbunatatirea atentiei se practica anumite metode: concentrarea asupra respiratiei, repetarea anumitor sunete sau mantre sau combinarea acestora. Una dintre metodele utilizate de catre pacientii oncologici este, Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).

Terapia prin muzica

Presupune utilizarea clinica a muzicii de către un profesionist. In terapia oncologica, terapia prin muzica se adreseaza unei varietati ample de nevoi fizice, emotionale, cognitive si sociale. Terapia interventionala prin muzica poate sa fie pasiva (ascultatul muzicii) sau activa (pacientul poate fi implicat in actiuni de creatie), dependent de nivelul de implicare cerut. Desi inca nu se cunosc mecanismele prin care actioneaza acest tip de terapie, cele mai acceptate teorii privesc caile de comunicare neurologice, psihosociale, comportamentale si fiziologice.

Tehnicile de relaxare

Exista o gama variata de tehnici care promoveaza relaxarea pacientilor cu cancer. Institutul National de Cancer al Statelor Unite cuprinde in tehnicile de relaxare cele care promoveaza relaxarea musculara, imagistica ghidată, antrenamentul autogen, biofeedback-ul, auto-hipnoza și exercițiile de respirație profundă.

Managementul stresului

Stresul acut este o reactie normala fizica si emotionala pe care oamenii o experimenteaza atunci cand sunt confruntati cu anumite schimbari in viata. Acestea pot interveni la aflarea diagnosticului de cancer, in timpul tratamentului efectiv, precum si pe parcursul perioadei de supravietuire.

Stresul cronic, de lunga durata, poate contribui la inrautatirea starii de sanatate, luand forma unor manifestari digestive, dureri de cap, insomnii, depresie, anxietate sau alte probleme mentale. Managementul stresului presupune utilizarea unor tehnici ca relaxarea musculara progresiva, imagistica ghidata, putand include si elemente de terapie cognitiv-comportamentala.

Qigong

Termenul „qigong” este alcatuit din doua cuvinte chinezesti: ‘qi’ (chee), care inseamna forta vitala sau energia care circula in univers si ‘gong’ (gung), ce reprezinta acumularea unor deprinderi/calitati pe parcursul practicarii acestei tehnici. Qigong este o forma ancestrala si traditionala a medicinei chinezesti care integreaza miscarea fizica, meditatia si controlul respiratiei. Are ca scop restabilirea balantei spirituale, emotionale, mentale si a sanatatii fizice. La pacientii oncologici, aceasta practica este utilizata pentru reducerea anxietatii, a starii de oboseala si a durerii, sustinerea sistemului imunitar si imbunatatirea echilibrului fizic si emotional.

Terapii complementare in oncologia integrativa – Siguranța utilizarii lor in practica

S-a constatat ca anumite terapii integrative ar fi utile in diminuarea efectelor secundare ale tratamentelor clasice sau in mentinerea starii de bine a pacientului. Din păcate, in cazul multora dintre aceste terapii nu se cunoasc inca toate riscurile asociate. Terapiile integrative care sunt administrate pe cale orală sau parenteral pot interfera cu tratamentele standard ale cancerului (prin inhibarea sau amplificarea acțiunii sale), sau altera anumite rezultate ale analizelor de sange. De asemenea, tratamentele pot avea efecte secundare proprii, spre exemplu pot agrava alte probleme medicale pe care le are un pacient (spre exemplu, hipertensiunea arterială).

Este necesar ca personalul medical calificat care adopta modalitati integrative de tratament sa furnizeze pacientilor informatii bazate pe dovezi in legatura cu acestea, intr-o maniera deschisa, centrata pe pacient si interesele acestuia. Pacientii trebuie sa fie informati corect asupra modalitatii de tratament conventional, natura si specificul terapiilor complementare, expectanta realistica, precum si despre potentialele riscuri si beneficii ale tratamentului.

Medicina integrativa

Ghidul terapiilor integrative utilizate pe parcursul si dupa tratamentul cancerului de san (Clinical Practice Guidelines on the Evidence-Based Use of Integrative Therapies During and After Breast Cancer Treatment, aparut in 2017 in CA: A Cancer Journal for Clinicians) contine informatii despre aceste modalitati de tratament terapiile complementare si integrative utilizate in oncologie. In urma evaluarii rezultatelor si al impactului pe care l-au avut au asupra bolii, s-a realizat o ierarhizare a acestor tehnici, cu recomandari de utilizare a unora sau, dimpotriva, de evitarea altora dintre ele [6]:

Reactii acute ale pielii la radiatie

 • Aloe vera si cremele cu acid hialuronic nu trebuie recomandate pentru imbunatatirea reactiei pielii la radiatii!

Reducerea anxietatii

 • Meditatia, terapia prin muzica, managementul stresului – sunt recomandate pentru reducerea anxietatii
 • Yoga este recomandata pentru reducerea stresului.
 • Acupunctura, masajul si relaxarea pot fi luate in considerare in reducerea anxietatii.

Depresia/schimbari ale dispozitiei

 • Meditatia, relaxarea, yoga – sunt recomandate pentru schimbarile de dispozitie sau depresie.
 • Masajul, terapia prin muzica – sunt recomandate pentru imbunatatirea starii de spirit
 • Acupunctura, managementul stresului pot fi luate in considerare in manifestari ale schimbarii de dispozitie si depresie.

Oboseala

 • Hipnoza si ginsengul pot fi considerate pentru imbunatatirea starii de oboseala din timpul tratamentului.
 • Acupunctura si yoga pot fi considerate pentru imbunatatirea starii de oboseala post tratament.
 • Acetyl-L-carnitina si guarana nu ar trebui recomandate pentru imbunatatirea starii de oboseala din timpul tratamentului!

Limfedemul

 • Terapia cu laser de joasa frecventa, drenajul limfatic manual si compresia prin bandajare pot fi considerate pentru imbunatatirea limfedemului.

Neuropatia

 • Acetyl-L-carnitina nu este recomandata in preventia neuropatiei periferice indusa de chimioterapice, la pacientele cu cancer de san!

Durerea

 • Acupunctura, terapia prin atingere, hipnoza si terapia prin muzica pot fi considerate in managementul durerii.

Calitatea vietii

 • Meditatia, yoga – sunt recomandate pentru imbunatatirea calitatii vietii.
 • Acupunctura, vascul, quigong, reflexologia si managementul stresului – pot fi luate in considerate pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Insomnia

 • Yoga poate fi considerata pentru imbunatatirea somnului.

Starea de greata si voma induse de chimioterapie

 • Acupresiunea, electroacupunctura, ghimbirul si relaxarea – pot fi luate in calcul, asociate tratamentului cu antiemetice.
 • Glutamina nu ar trebui recomandata pentru imbunatatirea starii de greata si voma asociate chimioterapiei!

Bufeurile

 • Acupunctura poate fi luata in considerare pentru reducerea bufeurilor.
 • Soia nu este recomandata pentru reducerea bufeurilor la pacientele cu cancer de san! [6]

Terapii complementare in oncologia integrativa – Terapii alternative nesustenabile din punct de vedere stiintific, care pot destabiliza pacientul, punandu-i viata in pericol: 

 • Dietele extreme, foarte restrictive caloric si/sau nutritiv;
 • Asa-zisele „diete alcaline” (spre exemplu, utilizarea de bicarbonat de sodiu in diferite combinatii alimentare/bauturi);
 • Administrarea unor doze mari de vitamine și/sau suplimente vegetale;
 • Tratamente care măresc temperatura corpului (hipertermie);
 • Administrarea de Laetril/amigdalina (cunoscut și ca „vitamina b17”);
 • Administrarea unor produse care au la baza Extractul de vâsc (oral sau injectabil);
 • Clismele cu cafea;
 • Terapia „fotodinamică”;
 • Tratamente care utilizează oxigen, ozon, magneți sau microunde [5].

Terapii complementare in oncologia integrativa – Concluzii

Prin practicarea oncologiei integrative se urmareste tratarea bolnavului ca intreg, cu tot ce reprezinta el, atat la nivel fizic, cat si mental sau emotional, si nu doar a bolii in sine. Desi aceasta abordare presupune mai multa implicare din partea echipei medicale, costuri mai ridicate, echipamente speciale, personal specializat in diferite tehnici, ideal ar fi ca fiecare pacient in parte sa poata beneficia de avantajele ei, in centre medicale acreditate.

In acest moment, multe dintre „tratamentele” alternative, fara niciun fundament stiintific si uneori chiar periculoase, sunt la indemana bolnavilor care vad in ele posibilitatea de a-si trata cancerul. De cele mai multe ori, pacientii recurg la ele fara sa informeze echipa medicala, ajungand in situatia in care le suprapun cu tratamentul oncologic, cu consecinte nedorite asupra acestuia.

Interventiile nutritionale specifice si individualizate, suplimentarea anumitor nutrienti, vitamine sau minerale, activitatea fizica sau aplicarea diferitelor tehnici de relaxare sunt metode prin care bolnavul oncologic poate beneficia de o crestere a calitatii vietii. Ele nu trebuie privite ca mecanisme care „lupta impotriva cancerului” sau „inving cancerul” (termeni intens uzitati in mijloacele de informare, ce pot induce pacientii in eroare), deoarece pana in acest moment niciunul dintre ele nu a dovedit acest lucru.

Important este ca aceste modalitati de tratament sa fie alese de catre medici, pe criteriile compatibilitatii, eficientei si lipsa de riscuri, si puse in practica de personal calificat, de preferinta in centre de medicina integrata.

Autor: Letitia M.

Bibliografie

 1. Johnson SB, Park HS, Gross CP, et al. Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival. J Natl Cancer Inst 110 (1): 2018. JNCI J Natl Cancer Inst (2018) 110(1):145.
 2. Liu JM, Lin PH, Hsu RJ, et al. Complementary traditional Chinese medicine therapy improves survival in patients with metastatic prostate cancer. Medicine (Baltimore) 95 (31): e4475, 2016.
 3. Deng GE1, Frenkel M, Cohen L, Cassileth BR et al. Evidence-based clinical practice guidelines for integrative oncology: complementary therapies and botanicals. J Soc Integr Oncol. 2009 Summer;7(3):85-120.
 4. Greenlee H, DuPont-Reyes MJ, Balneaves LG, Carlson LE, et al. Clinical Practice Guidelines on the Evidence-Based Use of Integrative Therapies During and After Breast Cancer Treatment. CA Cancer J Clin. 2017 May 6;67(3). Epub 2017 Apr 24.
 5. Ruth S. Designer. Understanding Cancer of the Uterus A guide for women with cancer, their families and friends. First published January 2005. This edition March 2017. © Cancer Council Australia 2017.
 6. Greenlee H, DuPont-R MJ, Balneaves LG, Carlson LE et al. Clinical practice guidelines on the evidence-based use of integrative therapies during and after breast cancer treatment.CA Cancer J Clin. 2017 May 6;67(3):194-232. Epub 2017 Apr 24.