Măceșele sunt unele dintre vedetele preferate ale toamnei deoarece oferă, pe lângă gustul lor foarte plăcut, dulce acrișor, un potențial antioxidant și antiinflamator de excepție.

„Fructe” ale macesului (Rosa canina), un arbust intalnit in mod spontan in Europa, nord-vestul Africii si vestul Asiei, macesele se definesc prin forma elipsoidala si culoarea rosie-caramizie la maturitate. In realitate, ele sunt pseudofructe rezultate din receptacul, care devine carnos.

Macesele au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri, pentru tratarea diareei, infectiilor urinare sau diabetului. Ele se pot regasi si in alimentatie, sub forma de gem, dulceata, sirop, jeleuri ceaiuri sau chiar supe, precum si sub forma de pudre, ca sursa valoroasa de vitamina C.

Ce contin macesele?

Continutul maceselor in vitamina C este mai mare decat cel din citrice. Ele contin de asemenea cantitati insemnate de folati, dar si vitaminele A si E, alaturi de flavonoide, betasitosteroli, fructoza, acid malic, taninuri, magneziu, zinc, cupru, precum si numeroasi alti fitonutrienti printre care se numara si galactolipidele.

Acestora din urma li se atribuie actiunea antiinflamatoare a maceselor, utilizata in tratamentul artritei reumatoide si osteoartritei.

Pulberea uscata de macese (pericarp si seminte) contine:

 • Galactolipide – 1,2-di-O-α-linolenoyl-3-O-β-D-galactopyranosyl-sn-glycerol sau GOPO;
 • Procianidine;
 • Trans –Tirilozide;
 • Flavonoide – apigenina, quercetina;
 • Triterpenoide – acid oleanolic, ursolic si betulinic;
 • Taninuri – pedunculagina, metilgalat rutinozida;
 • Vitamina C – intre 0.12-0.36% – in functie de biotip. Cel mai mare continut raportat de vitamina C – 1.3% (1300mg/100g);
 • Vitamina E;
 • Carotenoide – luteina, zeaxantina, rubixantina, licopen si betacaroten;
 • Minerale – Na, K, Ca, Mg, Fe, Al, Mn, Zn, Se, Cr, Co.

Beneficii ale utilizarii maceselor

Reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare

Pudra de macese administrata zilnic ajuta la reducerea riscului cardiovascular prin scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului (HDL).

In studiul in care s-a evidentiat acest aspect s-au administrat zilnic, timp de 6 saptamani cate 40 g pudra de macese (intr-un preparat lichid) unor persoane diagnosticate cu obezitate. S-a obtinut o reducere cu 3.4% a tensiunii arteriale (sistolice) si aproape 6% a LDL- colesterolului. [3]

Mentinerea sanatatii aparatului osteoarticular

Se pare ca macesele au capacitatea de a reduce activitatea unor proteine implicate in distructia colagenului, interferand actiunea unor citokine circulante (IL-1β), care activeaza aceste proteine.

Exista date care sugereaza ca pudra de macese ar ajuta la usurarea disconfortului articular si la imbunatatirea mobilitatii genunchiului in timpul mersului, insa sunt necesare studii suplimentare pentru a obtine rezultate exacte. [4]

Macesele si in special pudra de macese sunt recunoscute pentru actiunea benefica in tratamentul osteoartritei. In urma administrarii zilnice a 5 g de pudra de macese (in cate doua prize de 2.5 g) s-a evidentiat o imbunatatire a simptomatologiei, cu atat mai semnificativa cu cat durata de administrare a fost mai mare. [5]

In publicatia „Over the counter options for osteoartritis joint pain” (NICE – The National Institute for Health and Care Excellence) se ia in considerare GOPO – galactolipida din pudra de macese, ca o alternativa promitatoare de tratament si se incurajeaza administrarea acesteia pe o perioada de cel putin 3 luni pentru a obtine rezultate satisfacatoare.

In ce priveste artrita reumatoida, rezultatele majoritatii studiilor efectuate nu evidentiaza o actiune specifica a pudrei de macese, mai ales in tratamente de scurta durata. Din acest motiv s-a considerat oportuna urmarirea pacientilor pe parccursul unei perioade mai lungi de timp (3-6-12 luni).

Astfel, s-au obtinut rezultate incurajatoare in urma unui studiu comparativ (placebo) in care s-au administrat pacientilor cate 5 g pudra de macese. Pacientii au fost evaluati la intervale de cate 3 luni si s-au observat imbunatatiri semnificative ale scorului HAQ-DI (Health Assessment Questionnaire disability index). [6]

Scaderea inflamatiei si imbunatatirea sistemului imunitar

Datorita continutului lor intr-un tip specific de galactolipide (GOPO), macesele au o actiune specifica antiinflamatorie. S-a observat ca pudra standardizata de macese are actiune antioxidanta si antiinflamatorie cu rezultate semnificative in tratamentul osteoartritei, artritei reumatoide si a sindromului de colon iritabil. [6,7]

Actiunea antioxidanta a maceselor erste atribuita totalului de compusi fenolici (acizi fenolici, flavonoli, antocianidine, stilbene), desi proprietatile antioxidante ale acestor compusi difera de la unul la altul in functie de structura lor.

Vitamina C prezenta in macese prezinta o insemnata actiune antioxidanta. Cantitatea acesteia variaza in macese in funtie de altitudine, fiind mai mare in macesele culese de la altitudini mai mari. Acest aspect se datoreaza scaderii nivelului de oxigen pe masura cresterii in altitudine, fapt care ajuta la protejarea vitaminei C de oxidare. [2]

Atentionari si precautii la administrare

In general, pudra de macese poate fi administrata oral adultilor sanatosi. Exista insa anumite situatii in care se impun anumite atentionari de utilizare:

 • Sarcina si alaptarea – nu exista suficiente date cu privire la siguranta administrarii pudrei de macese la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Se recomanda evitarea consumului de cantitati mai mari decat cele gasite in mod normal in alimente.
 • Risc de sangerareRugozina E, o substanta identificata in pudra de macese poate sa incetineasca procesul de coagulare, crescand riscul de sangerare la persoanele diagnosticate cu tulburari de coagulare.
 • Deficienta de glucozo-6- fosfat dehidrogenaza – cantitati mari de vitamina C pot creste riscul complicatiilor din aceasta patologie.
 • Calculi renali – cantitati mari de vitamina C pot creste riscul aparitiei si dezvoltarii calculilor renali.
 • Hemocromatoza, talasemia, anemia – in afectiuni legate de metabilizarea si absorbtia fierului este indicat ca pacientii sa evite consumul unur cantitati mari de pudra de macese, deoarece cantitati mari de vitamina C pot antrena absorbtia unor mari cantitati de fier ce pot inrautati starea de boala.
 • Chirurgie – datorita rugozinei E care poate incetini procesul de coagulare, este indicata intreruperea administrarii preparatelor din macese cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie. [8]

Posibile interactiuni cu medicamentele

 • Aluminiul – se gaseste in mai multe medicamente antiacide: Maalox, Malucol, Almagel, etc. Vitamina C prezenta in pudra de macese potenteaza absorbtia aluminiului, motiv pentru care se recomanda pastrarea unui interval de cel putin 2 ore intre administrari.
 • Estrogenii – vitamina C potenteaza absorbtia hormonilor estrogeni in organism, crescand atat actiunea acestora, cat si efectele lor adverse.
 • Flufenazina – vitamina C poate scadea actiunea terapeutica a flufenazinei.
 • Litiul – pudra de macese poate incetini procesul de eliminare a litiului, administrarea lor concomitenta putand provoca reactii adverse grave. Consultati medicul sau farmacistul in legatura cu posibilitatea asocierii acestor produse.
 • Warfarina – vitamina C poate sa interactioneze cu warfarina (anticoagulant), prin scaderea activitatii terapeutice si eficacitatii acesteia, crescand riscul de sangerare. Se recomanda verificarea regulata a INR-ului pentru a fi evitate astfel de situatii. [8]

Autor: Letitia Mates

Update articol: 11.08.2020

Bibliografie:

 1. Winther K, Vinther Hansen AS, Campbell-Tofte J. Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy. 2016;6:11-23
 2. Roman, I., Stănilă, A., & Stănilă, S. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chemistry Central journal7(1), 73. https://doi.org/10.1186/1752-153X-7-73
 3. Andersson U1, Berger K, Högberg A, Landin-Olsson M, Holm C. Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons. Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):585-90.
 4. Ginnerup-Nielsen E1, Christensen R1, Bliddal H1. Improved gait in persons with knee related mobility limitations by a rosehip food supplement: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Gait Posture. 2015 Sep;42(3):340-7.
 5. Rein E1, Kharazmi A, Winther K. A herbal remedy, Hyben Vital (stand. powder of a subspecies of Rosa canina fruits), reduces pain and improves general wellbeing in patients with osteoarthritis–a double-blind, placebo-controlled, randomised trial. Phytomedicine. 2004 Jul;11(5):383-91.
 6. Marstrand K, Campbell-Tofte J. The role of rose hip (Rosa canina L) powder in alleviating arthritis pain and inflammation – part II animal and human studies. Botanics: Targets and Therapy. 2016;6:59-73
 7. Cohen M. Rosehip – an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Aust Fam Physician. 2012;41(7):495-498.
 8. Drugs.com. C / Rose Hips (ascorbic acid) Drug Interactions. La adresa: https://www.drugs.com/drug-interactions/ascorbic-acid,c-rose-hips.html, accesat august, 2020.