Scaderea in greutate si diabetul de tip 2 – scaderea in greutate este un factor determinant al remisiei diabetului zaharat de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala care afecteaza aproximativ 422 milioane de adulti din intreaga lume. Fiind o boala cronica, necesita tratament continuu, pe parcursul intregii vieti. Aceasta forma de diabet este insotita de cele mai multe ori de obezitate, hipertensiune arteriala, dislipidemie, afectiuni circulatorii sau neuronale, care scad speranta de viata a pacientului.

Unul dintre cele mai recente studii efectuate in Anglia a demonstrat ca diabetul de tip 2 se poate vindeca prin scaderea in greutate, chiar si pentru pacientii care sufera de aceasta de cativa ani.

Scaderea in greutate in diabetul de tip 2 a fost evaluata in cadrul Studiului DIRECT.

Studiul DIRECT

Studiul clinic DIRECT (Diabetes Remission Clinical Trial) a fost efectuat in 49 centre medicale din Scotia si Anglia. Din acestea s-au recrutat aproximativ 300 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 in ultimii sase ani, cu varste cuprinse intre 25-60 de ani si indice de masa corporala (IMC) cuprinse intre 27-45 kg/m2. Aceasta inseamna ca pacientii luati in calcul aveau greutati care se incadrau incepand de la suprapondere si pana la obezitate morbida.

Pe langa diabetul de tip 2, pacientii mai prezentau hipertensiune arteriala, dislipidemie, unii chiar retinopatie sau neuropatie diabetica. Niciunul dintre ei nu se afla sub tratament cu insulina.

Interventia a constat intr-o dieta hipocalorica de substitutie (de app. 800-900 kcal/zi – 59% carbohidrati, 13% lipide, 26% proteine si 2% fibre) pe parcursul a 3-5 luni si reintroducerea treptata a alimentatiei (app. 50% carbohidrati, 35% lipide si 15% proteine) in timp de 2-8 saptamani.

Pacientii au primit suport pentru mentinerea de lunga durata a scaderii in  greutate si au fost incurajati sa isi mentina nivelul de activitate fizica zilnica.

Toata medicatia orala antidiabetica si antihipertensiva a fost oprita din prima zi a interventiei, cu protocoale standard de reintroducere a medicamentelor conform ghidurilor nationale, daca acest lucru se impunea in urma controalelor periodice care vizau glicemia si tensiunea arteriala.

Dupa o perioada de 12 luni s-au masurat si inregistrat greutatea corporala, hemoglobina glicata, numarul de medicamente prescrise pentru diabet si tensiune arteriala, tensiunea arteriala si indicii de calitate ai vietii.

Rezultatele studiu DIRECT

Rezultatele studiului au evidentiat:

  • Scaderea in greutate, cu 15 kg sau mai mult la app. 36% din pacienti;
  • Scaderea nivelului hemoglobinei glicate;
  • Remisia diabetului la app. 68% din pacienti.

Scaderea in greutate a adus dupa sine o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, 68 % dintre pacienti nemaiavand nevoie de tratament antihipertensiv.

Din punct de vedere al profilului lipidic, se inregistreaza scaderea concentratiei de trigliceride.

Remisia diabetului a variat in functie de scaderea in greutate, astfel ca la grupul de pacienti care au slabit mai mult de 15 kg, rata remisiei diabetului a fost de 86%. Aceasta remisie a bolii nu s-a mentinut decat la pacientii care au reusit sa isi mentina greutatea, dupa scaderea din aceasta perioada.

Calitatea vietii s-a imbunatatit semnificativ la acesti pacienti, pe parcursul celor 12 luni.

Concluzii

In concluzie, studiul DIRECT pune in valoare importanta majora a scaderii in greutate atat din perspectiva remisiei diabetului de tip 2, cat si a scaderii tensiunii arteriale la valori care sa nu mai necesite tratament medicamentos.

Aceste rezultate aduc mari sperante pacientilor diagnosticati cu Diabet de tip 2, mai ales ca majoritatea dintre ei sunt cel putin supraponderali. Conditiile in care s-a desfasurat acest studiu au fost extreme, deoarece regimul alimentar a fost unul strict hipocaloric (cu ajutorul unei formule special concepute) si a presupus intreruperea administrarii medicatiei pe parcursul desfasurarii lui. Toate aceste lucruri s-au petrecut sub stricta monitorizare medicala.

Deoarece aceste restrictii nu sunt permise fara supraveghere medicala, nu este recomandat pacientilor sa urmeze diete hipocalorice in lipsa unei indrumari competente, cu atat mai mult sa intrerupa medicatia primita pentru diabet, hipertensiune arteriala sau dislipidemie!

In schimb, pacientii trebuie sa aiba in perspectiva necesitatea scaderii in greutate, chiar daca acest lucru se intampla mai lent, intr-o perioada mai lunga. Avantajele obtinute in acest mod le ofera perpectiva de a li se reduce sau chiar sista medicatia cronica, de a-si imbunatati calitatea vietii si de a-si creste speranta de viata.

Autor: Letitia Mates

Sursa bibliografica:

Michael EJ L, Wilma S L, Alison C B, Naomi B et al. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. In The Lancet. Published: 05 December 2017. La adresa: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2817%2933102-1/fulltext?elsca1=tlpr, accesat 7 decembrie 2017.