Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute vitamine, motiv pentru care suntem tentati de cele mai multe ori sa ii ignoram importanta, furati fiind de mirajul noilor descoperiri medicale.

Ce este vitamina C?

Cunoscuta sub denumirea de „acid ascorbic”, vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Spre deosebire de majoritatea mamiferelor si a celorlalte animale, organismul uman nu este capabil sa sintetizeze aceasta vitamina, fiind nevoiti in acest fel sa o procuram din alimentatie.

De ce este vitamina C esentiala pentru organismul uman?

Vitamina C este recunoscuta indeosebi pentru potentialul sau antioxidant. Datorita solubilitatii sale in apa, ea este prezenta atat in plasma, cat si in tesuturi, unde protejeaza de oxidare si degradare molecule indinspensabile pentru organismul nostru: proteinele, lipidele, carbohidratii si acizii nucleici (ADN si ARN). Factorii pro-oxidativi sunt radicalii liberi si speciile reactive de oxigen (ROS), produsi in mod normal in organism in urma reactiilor metabolice de celulele sistemului imunitar sau prin expunerea la substante toxice sau poluanti (fumul de tigara, medicamete chimioterapice, etc).

In aditie, ea indeplineste un foarte important rol de cofactor in numeroase procese enzimatice, cum ar fi spre exemplu biosinteza de colagen, carnitina sau catecolamine (acetilcolina, dopamina, adrenalina, serotonina, etc). Intarzierea vindecarii ranilor sau starile de letargie pot fi consecinte ale deficientei de vitamina C care se exprima prin prodicerea de cantitati insuficiente de colagen sau substante cu rol neurotransmitator (catecolamine).

Se pare ca Vitamina C este implicata si in metabolismul acizilor biliari si colesterolului, fapt care conduce la ipoteza ca ar contribui la incidenta calculilor biliari sau in mentinerea nivelului de colesterol.

Vitamina C contribuie la cresterea biodisponibilitatii fierului din alimente, potentand absorbtia fierului non-hem la nivel intestinal.

portocala-1

Deficienta de vitamina C

Scorbutul este cunoscut ca deficienta severa de vitamina C. Inca de la sfarsitul anilor 1700, marinarii britanici erau sfatuiti sa consume portocale sau lamai pe parcursul lungilor calatorii pe mare, pentru a evita aceasta boala care le putea fi fatala.

Simptomele scorbutului cuprind: cicatrizarea deficitara si tarzie a ranilor, sangerari subcutanate, invinetirea tegumentelor la lovituri usoare, pierderea dintilor si a parului, dureri articulare etc. Aceste simpotome se coreleaza cu lipsa de colagen care determina atrofierea vaselor de sange, a tesuturilor adiacente sau a oaselor.

Starea accentuata de oboseala, una din manifestarile timpurii ale scorbutului este legata de scaderea cantitatii de carnitina (substanta necesara producerii de energie din tesutul adipos) sau a sintezei de norepinefrina (noradrenalina).

Dozele zilnice recomandate (DZR) de vitamina C

Pentru stabilirea DZR de vitamina C s-a luat in calcul necesarul acesteia in mentinerea constanta a nivelului de neutrofile (polimorfonucleare, leucocite), pentru a oferi o suficienta actiune antioxidanta si pentru o eliminare renala cat mai redusa.

In cazul fumatorilor, necesarul de vitamina C este mai crescut decat a restului adultilor cu 35 mg/zi, datorita stresulului oxidativ indus de toxinele din fumul de tigara.

 

Doza zilnica recomandata de Vitamina C
Categorii de varsta Varsta Barbati (mg/zi) Femei (mg/zi)
Nou-nascuti 0-6 luni 40 40
Nou-nascuti 7-12 luni 50 50
Copii 1-3 ani 15 15
Copii 4-8 ani 25 25
Copii 9-13 ani 45 45
Adolescenti 14-18 ani 75 65
Adulti > 19 ani 90 75
Fumatori > 19 ani 125 110
Sarcina  < 18 ani 80
Sarcina > 19 ani 85
Alaptare < 18 ani 115
Alaptare > 19 ani 120

 

Rolul profilactic al vitaminei C

S-a observat ca doza de vitamina C necesara in preventia bolilor cronice este in general mai mare decat cea recomandata zilnic, pentru evitarea deficientei si aparitiei scorbutului.

Pana in acest moment nu s-a evidentiat o asociere directa intre aportul suplimentar de vitamina C si preventia anumitor boli cronice. Acest lucru este valabil in atat cazul afectiunilor cardiovasculare (ateroscleroza, infarctul miocardic si hipertensiunea arteriala), cat si a anumitor tipuri de cancer (gastric, de san sau colon), boala Alzheimer sau cataracta.

In ce priveste afectiunile cardiovasculare, rezultatele studiilor efectuate pana acum sunt inca contradictorii. Desi in urma unei meta-analize s-a ajuns la concluzia ca suplimentarea cu vitamina C (500-2000 mg/zi) reduce semnificativ nivelul seric al LDL-colesterolului si trigliceridelor, un studiu efectuat pe parcursul a 8 ani, a aratat ca administrarea zilnica de 500 mg vitamina C nu a avut efect in preventia evenimentelor cardiovasculare, infarctului miocardic sau mortalitatii cardiovasculare.

Vitamina C si imunitatea

Se cunoaste ca vitamina C stimuleaza atat producerea cat si functia leucocitelor, in special a neutrofilelor, limfocitelor si fagocitelor. Acestea acumuleaza vitamina C in cantitati mari, protejandu-se in acest fel de actiunea stresului oxidativ.

S-a aratat ca vitamina C poate creste nivelele de interferon.

Desi se stie ca in general suplimentarea cu vitamian C ajuta la intarirea sistemului imunitar, studiile efectuate pana in acest moment au rezultate contradictorii, fiind necesare evaluari ulterioare, mai atente care sa evidentieze acest aspect.

Rolul vitaminei C in tratamentul bolilor cronice

Bolile cardiovasculare

S-a demonstrat ca prin administrarea a 500 mg vitamina C/zi se imbunatateste capacitatea de dilatare vasculara a pacientilor cu boli cardiovasculare (ateroscleroza, angina pectorala), scade nivelul LDL-colesterolului si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Diabetul de tip 2

Intr-un studiu efectuat pe aproape 22.000 de participanti s-a evidentiat o legatura inversa intre nivelul seric de vitamina C si si riscul de diabet de tip 2. Alte doua mari studii au pus in valoare relatia inversa intre concentratia serica sau plasmatica a vitaminei C si nivelul hemoglobinei glicate, un indicator important in controlul glucozei.

Cancer

Studiile efectuate incepand din anii 1970-1980 au evidentiat faptul ca eficacitatea vitaminei C in terapia cancerului depinde de forma de administrare. Prin perfuzarea intravenoasa a unor cantitati mari de vitamina C (spre exemplu 10g/zi, timp de 10 zile), urmate de 10 zile de administrare orala s-a contribuit la cresterea sperantei de viata la pacientii diagnosticati cu cancer in faza terminala.

In comparatie cu suplimentarea pe cale orala, forma intravenoasa garanteaza nivele plasmatice de 60-70 de ori mai mari, comparabile cu nivelele toxice pentru culturile de celule canceroase.

Mecanismul de actiune anticancerigena a vitaminei C administrata intravenos nu este inca pe deplin cunoscut. Se presupune ca acesta se bazeaza pe capacitatea de autooxidare a vitaminei C si producerea unei cantitati mari de peroxid de hirogen care are actiune toxica selectiva pentru celula canceroasa sau pe dezactivarea unui factor de transcriptie care protejeaza celulele canceroase impotriva diferitelor forme de stres.

Rezultatele studiilor care au avut ca obiect administrarea intravenoasa a vitaminei C la pacienti cu cancer au aratat ca aceasta este sigura si lipsita de reactii adverse. Aceasta s-a administrat in doze de pana la 1.5 g/kg masa corporala. In urma tratamentului s-a observat ca aceasta ajuta la imbunatatirea calitatii vietii pe parcursul tratamentului cu chimioterapice.

Virozele respiratorii si raceala comuna

Numeroase studii au urmarit actiunea vitaminei C in preventia si tratamentul racelilor. S-a observat ca suplimentarea acesteia ajuta la recuperarea mai rapida din boala, cu eficienta mai mare la copii decat la adulti.

Astmul

Administrarea orala a vitaminei C (0.5-1.5 g/zi, timp de 2 saptamani) la pacienti diagnosticati cu astm a ajutat la imbunatatirea capacitatii respiratorii a acestora.

Toxicitatea

Exista studii care au evidentiat legatura inversa intre nivelul plasmatic de vitamina C si cel al substantelor toxice.

Fumul de tigara contribuie la cresterea cantitatii de substante toxice in organism. Intr-un studiu efectuat pe adulti fumatori, s-a demonstrat ca suplimentarea cu 1000 mg/zi de vitamina C pe parcursul a 2 saptamani a scazut semnificativ incarcatura toxica determinata de fumul de tigara. Mecanismul prin care actioneaza vitamina C pe eliminarea substantelor toxice din organism nu este inca elucidat, presupunandu-se ca aceasta ar interveni in scaderea absorbtiei intestinale sau a eliminarii renale a acestora.

Surse de vitamina C

Se considera ca cele 5 portii recomandate de fructe si legume ar furniza in jur de 200 mg vitamina C/zi.

Cateva surse alimentare de Vitamina C

Aliment

Cantitate

Vitamina C (mg)

Suc de portocale

¾ cana

62-93

Suc de grapefruit

¾ cana

62-70

Kiwi

1 fruct (86 g)

91

Portocala

1 medie

70

Grapefruit

½ mediu

38

Capsuni

1 cana

85

Rosii

1 medie

16

Ardei gras rosu

½ cana (taiat)

95

Broccoli

½ cana (fiert)

51

Cartofi

1 mediu (fiert)

17

Spanac

1 cana (proaspat)

8

Macese

100 g

426

Patrunjel

100 g (proaspat)

133

 

Suplimentele alimentare cu vitamina C

Vitamina C, cunoscuta sub numele de acid ascorbic se comercializeaza in foarte multe forme. Deocamdata exista prea putine date care sa demonstreze care dintre acestea ar fi mai eficienta. Cele mai multe studii au fost efectuate pe sarea de sodiu a acidului ascorbic (ascorbat de sodiu). Se pare ca intre forma naturala si cea sintetica a acidului L-ascorbic nu ar exista diferente structurale, de biodisponibilitate sau de activitate biologica.

Sarurile de sodiu si calciu ale acidului ascorbic

Aceste forme au avantajul de a fi mai bine tolerate la nivel gastrointestinal spre deosebire de acidul ascorbic.

1000 mg ascorbatul de sodiu furnizeaza 111 mg de sodiu si 889 mg de acid ascorbic.

1000 mg ascorbat de calciu furnizeaza in medie 100 mg de calciu si 900 mg acid ascorbic.

Suplimentele alimentare cu extracte naturale de vitamina C

macese1

Aceasta sursa de vitamina C are avantajul ca aceasta sa fie insotita de bioflavonoizi, pigmenti naturali solubili in apa care se gasesc de obicei in fructe (in special citrice) si legume. Se presupune ca aceste substante ar creste biodisponibilitatea si eficacitatea vitaminei C, insa deocamdata studiile in acest domeniu nu sunt suficient de concludente.

Macesele raman in topul furnizorilor de vitmanina C, acestea fiind exploatate in cele mai multe forme: siropuri, extracte, ceaiuri, pudre, etc.

Siguranta utilizarii si toxicitatea vitaminei C

De-a lungul timpului s-au semnalat mai multe probleme legate de consumul unor doze mari de vitamina C, printre care: mutatii genetice, cancer, ateroscleroza, cresterea stresului oxidativ, absorbtia in exces a fierului, deficienta de vitamina B12. In urma studiilor efectuate nu s-a ajus la concluzia ca vreuna din aceste probleme s-ar corela cu administrarea vitaminei C, chiar in doze mari (de pana 10g/zi la adulti).

Vitamina C este implicata in patologia litiazei renale, datorita faptului ca unul dintre unuia dintre metabolitii sai este oxalatul. Unele studii au pus in evidenta cresterea cantitatii de oxalat consecutiva administrarii unor cantitati mai mari de vitamina C. Acesta reprezinta un factor de risc pentru litiaza renala, motiv pentru care se recomanda pacientilor care au predispozitie pentru litiaza renala de natura oxalica evite administrarea cantitatilor mari de vitamina C.

 

Nivelele maxime tolerate de Vitamina C

Categoria de varsta

UL (mg/zi)

Nou-nascuti 0-12 luni

Nu s-au stabilit*

Copii 1-3 ani

400

Copii 4-8 ani

650

Copii 9-13 ani

1,200

Adolescenti 14-18 ani

1,800

Adulti  > 19

2,000

 * Este foarte dificil de determinat nivelul maxim tolerat de nou-nascuti

Interactiuni cu medicamentele

Contraceptivele orale – scad nivelele serice de vitamina C. Se impune suplimentarea acesteia pe parcursul tratametului.

Aspirina – administrata la 6 ore, timp de o saptamana, scade nivelul serric de vitamina C

Se pare ca vitamina C ar interactiona cu medicatia anticoagulanta (warfarina). Cantitati mari de vitamina C ar bloca actiunea warfarinei, scazandu-i eficacitatea. Se recomanda un nivel maxim de suplimentare a vitaminei C de 1mg/zi la persoanele cu tratament anticoagulant.

Concluzie

Vitamina C este una dintre vitaminele cel mai usor de procurat. Prin adoptarea unei diete sanatoase si diversificate, bogata in fructe si legume proaspete, ne asiguram aportul zilnic de vitamina C, care sa contribuie la mentinerea starii de sanatate si buna functionalitate a organismului nostru.

 

 

Bibliografie:

  1. Carr AC, Bozonet SM, Pullar JM, Simcock JW, Vissers MC. Human skeletal muscle ascorbate is highly responsive to changes in vitamin C intake and plasma concentrations. Am J Clin Nutr. 2013;97(4):800-807. (PubMed)
  2. Frei B, Birlouez-Aragon I, Lykkesfeldt J. Authors’ perspective: What is the optimum intake of vitamin C in humans? Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(9):815-829. (PubMed)
  3. Lykkesfeldt J, Poulsen HE. Is vitamin C supplementation beneficial? Lessons learned from randomised controlled trials. Br J Nutr. 2010;103(9):1251-1259. (PubMed)
  4. Pfister R, Sharp SJ, Luben R, Wareham NJ, Khaw KT. Plasma vitamin C predicts incident heart failure in men and women in European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Norfolk prospective study. Am Heart J. 2011;162(2):246-253. (PubMed)
  5. McRae MP. Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. J Chiropr Med. 2008;7(2):48-58. (PubMed)
  6. Pauling L. The immune system. How to Live Longer and Feel Better. 20th Anniversary ed. Corvallis: Oregon State University Press; 2006:105-111.
  7. Juraschek SP, Guallar E, Appel LJ, Miller ER, 3rd. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2012;95(5):1079-1088. (PubMed)
  8. Cabanillas F. Vitamin C and cancer: what can we conclude–1,609 patients and 33 years later? P R Health Sci J. 2010;29(3):215-217. (PubMed)
  9. Oregon State University. Vitamin C. La adresa: http://lpi.oregonstate.edu, accesat ianuarie, 2017
  10. La adresa https://ndb.nal.usda.gov/ndb/, accesat ianuarie, 2017
  11. Was Linus Pauling Right About Vitamin C’s Curative Powers After All? La adresa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/11/23/vitamin-c-curative-power.aspx, accesat ianuarie, 2017
  12. Rose hip. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-839-rose%20hip.aspx?activeingredientid=839&activeingredientname=rose%20hip, accesat ianuarie, 2017