Desi se cunoaste ca ficatul are capacitatea de a se regenera si detoxifia singur, sunt situatii in care activitatea acestuia poate fi ingreunata, avand nevoie de sustinere. Asa cum tratamentele cu silimarina sau fosfolipide extrase din seminte de soia sustin buna functionare si regenerarea celulelor hepatice, exista alimente care ar putea contribui la sustinerea activitatii ficatului.

Cateva dintre aceste alimente care se gasesc la indemana oricui ar putea fi:

Sfecla rosie – indicata in afectiuni hepatice si biliare (intoxicatii alimentare, hepatite, incter, etc). Datorita continutului ridicat in fier si cupru (care eficietizeaza utilizarea fierului), poate fi utila in tratarea anemiilor.

Morcovii – contribuie la regenerarea parenchimului hepatic, cu actiune coleretic-colagoga. Regleaza tranzitul intestinal, fiind utili atat in diaree, cat si in constipatie. Sunt indicati in gastrite hiperacide si ulcere gastroduodenale. Ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar prin continutul in beta-caroten.

Spanacul – datorita clofofilei are actiune de protectie impotriva cancerului. Blocheaza efectele carcinogenice ale aminelor heterociclice generate de alimentele preparate la gratar. Scade tensiunea arteriala prin continutul ridicat in potasiu. Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor prin aportul de vitamina K.

Atentie – prin cantitatile mari de vitamina K, spanacul poate interactiona cu medicatia anticoagulanta, prin scaderea eficacitatii acesteia! 

Varza rosie – are actiune antiinflamatoare, ajuta la scaderea LDL-colesterolului, este sursa excelenta de vitamina K si antociani. Consumul regulat de varza are actiune anticancerigena. Prin continutul ridicat in fibre ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si al echilibrului florei interstinale, precum si la scaderea indicelui glicemic al alimentelor (contribuind la scaderea in greutate).

Atentie – se incearca evitarea consumului de varza cruda, neprelucrata termic de catre persoanele cu afectiuni toriodiene. Varza cruda are potential goitrogenic si poate agrava aceste boli! 

Sucul de lamaie – ajuta la scaderea in greutate, are efect antioxidant important datorita prezentei vitaminei C. Este indicat in indigestii si constipatie.

Portocalele si scortisoara – actiuni importante antiinflamatorii si antioxidante, utile atat in sustinerea functiei hepatice, cat si in scaderea in greutate.

Atentie – sucul de portocale poate sa scada absorbtia unor medicamente (Exemple: glibenclamid, digoxin, fexofenadina, atenolol, celiprolol, levofloxacina). In general actiunea acestuia dureaza cel mult patru ore, motiv pentru care se recomanda sa se evite consumul sucului de portocale pentru o perioada de cel putin 4 ore dupa administrarea medicamentului.

Medicamentele se administreaza cu apa!

Ingrediente:

  • Sfecla rosie – o radacina de marime medie (app. 150g)
  • Morcovi – 3 bucati de marime medie (app. 160g)
  • Varza rosie – taiata marunt – o cana (app. 50g)
  • Spanac – o cana (app. 50g)
  • Lamaie – o jumatate, stoarsa
  • Portocala – un fruct mediu
  • Scortisoara – ½ lingurita.

Preparare: fresh-ul se prepara cu ajutorul unui storcator si se serveste proaspat, imediat dupa preparare.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Autor: Letitia Mates