Administrarea medicamentelor și suplimentelor in sarcină trebuie facuta cu prudenta si in conditii de maxima siguranta pentru mama si copil.

Conform recomandărilor medicale, este indicat ca gravidele sa evite pe cat posibil administrarea de medicamente, în special în primele 3 luni de sarcină. Exista situatii insă, in care femeia insarcinată este nevoită să urmeze un tratament medicamentos pentru anumite probleme de sănătate, cum sunt spre exemplu hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, astmul bronsic, etc.   

Înainte de prescrierea oricarui medicament la gravide, medicul stabileste dacă riscul administrarii acestuia este mai mare decât cel de a nu trata boala. In situatia in care femeia insarcinata sau copilul acesteia ar fi expusi unor probleme mai grave de sanitate fără tratament, medicul va prescrie medicamentele cu cele mai mici riscuri pentru ei sau va recomanda un medicament OTC (care se eliberează fără prescripţie medicala).

Administrarea medicamentelor și suplimentelor in sarcina

Administrarea medicamentelor și a suplimentelor in sarcină este mai dificila din motive de siguranta. Deoarece multe dintre medicamente nu sunt inca suficient de bine studiate la femeile insarcinate, exista situtatii in care stabilirea unui tratament lipsit de riscuri pentru sarcina poate fi extrem de dificila. Pe de alta parte, de-a lungul timpului s-au recomandat si administrat gravidelor anumite medicamente care s-au dovedit a fi sigure in sarcina, acestea facand obiectul primelor alegeri de catre medici in momentul in care sunt nevoiti sa stabileasca tratamentele pacientelor lor.

Daca sunteti insarcinata, discutati cu medicul dumneavoastra orice problema de sanatate pentru care ar trebui sa primiti tratament!

În general, se considera ca urmatoarele medicamente ar fi lipsite de riscuri in perioada de sarcina:

 • Acetaminofenul (paracetamol) pentru febră și durere;
 • Anumite antibiotice;
 • Medicamente pentru tratamentul infectiei HIV;
 • Anumite medicamente antialergice;
 • Anumite medicamente OTC pentru raceala si gripa;
 • Anumite medicamente antihipertensive;
 • Majoritatea medicamentelor antiastmatice;
 • Anumite medicamente antidepresive;
 • Anumite medicamente pentru arsuri gastrice (antiacide).

Dacă planificati o sarcina, discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele pe care le aveti in schema de tratament, inclusiv cele din categoria OTC. Unele dintre ele pot fi administrate în condiții de siguranță pe parcursul sarcinii, pe cand altele ar putea sa dauneze acesteia. Medicul va decide continuarea tratamentului pe care il urmati sau inlocuirea acestuia cu unul mai sigur pentru sarcina. Exista medicamente care au un risc mai crecut in primul trimestru de sarcina, dar care pot fi administrate in conditii de siguranta dupa aceata perioada.

Administrarea medicamentelor si suplimentelor in sarcina – ce medicamente se evita?

Se cunoaste ca anumite medicamente pot crește riscul de malformații congenitale la fat sau pot induce alte probleme de sanatate, atat mamei, cat si copilului. Exista situatii insa, in care oprirea administrarii unui medicament (cum este de exemplu un anticonvulsivant) poate avea un risc mai mare pentru mamă și copil decât continuarea tratamentului. De aceea este foarte important sa discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele care v-au fost prescrise, in cazul in care planificati o sarcina sau dacă sunteți insarcinată.

Medicamente OTC ce pot creste riscul de malformații congenitale

 • Subsalicilatul de bismut  (antiacid) – exemple: Helidac, Pepto-Bismol;
 • Fenilefrina si pseudoefedrina (decongestionante nazale) – exemple: Coldrex Hotrem Lemon, Bioflu spray nazal, Antinevralgic Sinus, Aerinaze, Prosinus, Nurofen Raceala si Gripa, Ibusinus, Sanador Sinus, Clarinase, etc. Este necesara evitarea administrarii acestor substante pe parcursul primului trimestru de sarcina!
 • Guaifenezina (expectorant) – exemple: Robitussin expectorans solutie orala, Theraflu raceala si tuse, Hexpectoral Sirop, etc. Este necesara evitarea administrarii acestui compus pe parcursul primului trimestru de sarcina!
 • Aspirina, ibuprofenul si naproxenul (antiinflamatoare nesteroidiene) – exemple:Advil, Nurofen, Motrin, Aleve, Vimovo, etc. Riscul de malformații congenitale induse de aceste aceste medicamente este scăzut.

Medicamentele cu prescriptie medicala ce pot cresc riscul de malformații congenitale

 • Izotretinoina (antiacneic) – exemplu: Roaccutane. Risc inalt de malformații congenitale si nu trebuie administrat la femeile insarcinate sau cele care doresc sa ramana insarcinate;
 • Benazepril și lisinopril (antihipertensive, inhibitori ECA) – exemple: Lotensin, Cibacen, Benadip, Ranolip, etc.
 • Acidul valproic (anticonvulsivant) – exemple: Convulex, Depakine;
 • Doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacina, levofloxacina, trimethoprim, (antibiotice) – exemple: Doxilina, Vibramicina, Tetraciclina cps, Ciprinol, Ciprolen, Sumetrolim, Blexon, etc;
 • Metotrexatul (tratamentul artritei reumatoide) – exemple: Metotrexat, Jylamvo;
 • Warfarina (anticoagulant) – exemple Coumadin, Jantofen;
 • Litiul (neuroleptic, tratamentul tulburarilor bipolare) – exemplu: Carbonat de litiu;
 • Alprazolamul, diazepamul, clonazepam, lorazepam– exemple: Xanax, Valium, Rivotril, Anxiar, etc.;
 • Paroxetina (antidepresiv) – exemple: Seroxat, Paxil, Arketis.
 • Primachina – poate afecta linia celulara sanguine a fatului;
 • Sulfonamidele – cresc riscul de avort spontan;

Administrarea medicamentelor si suplimentelor in sarcină – ce suplimente se evita?

Din categoria suplimentelor alimentare recomandate in mod curent gravidelor care intampina probleme alimentare, in special pe parcursul primului trimestru de sarcina, fac parte complexele prenatale de vitamine si minerale in formule speciale, cum sunt spre exemplu: Elevit, Femosun, Femobion, Prenatal, etc.  

Administrarea acidului folic (indeosebi sub forma de L-metilfolat  sau metafolin este deosebit de importanta, atat înaintea, cat și pe parcursul primelor săptămâni de sarcină, deoarece previne defectele de tub neural (spina bifida) la nou nascut. Ideal ar fi ca dozele zilnice ale acestora sa fie individualizate in urma unei testari genetice cu specific pe mutatiile MTHFR (C677T si 1298).

Este posibil ca, in functie de situatie, medicul sa recomande femeilor insarcinate suplimentarea cu vitamina D, vitamina C, vitamina B12, calciu, magneziu, iod sau fier.

De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande administrarea unor tablete de ghimbir, pentru administrarea senzatiilor de greata si voma care insotesc sarcina din primul trimestru de sarcina, capsule cu ulei de peste (acizi grasi omega-3) sau suplimente cu prebiotice si/sau probiotice.

In ce priveste administrarea oricaror suplimente alimentare pe baza de plante (tincturi, extracte, anumite ceaiuri, pulberi, siropuri, etc.) este necesar sa consultati medicul in legatura cu potentialele riscuri associate acestora.   

Suplimente alimentare ce trebuie evitate pe parcursul sarcinii:

 • Vitamina A – poate determina aparitia unor defecte congenitale;
 • Vitamina E – poate cauza dureri abdominale, ruperea prematura a sacului amniotioc;
 • Black cohosh (Actea racemosa, Cimicifuga racemosa) – poate determina contractii premature, afectare hepatica;
 • GoldensealGentiana (Hydrastis canadensis) – accentueaza icterul nou-nascutului.
 • Dong quai (Angelica sinensis) – stimuleaza contractile uterine, creste riscul de avort spontam;
 • Yohimbe – hipertensiune arteriala, infarct miocardic, convulsii;
 • Altele: Saw palmetto, Trifoiul rosu, Pelinul, Ephedra.

Sarcina este o perioada de creștere și dezvoltare, motiv pentru care nutritia si sanatatea mamei si a copilului sunt prioritati de maxima importanta. În timp ce anumite suplimente pot fi de ajutor în timpul sarcinii, multe pot determina aparitia unor efecte secundare sau reactii adverse care pot pune in pericol sanatatea sau uneori chiar viata mamei si a copilului.

Este foarte important de retinut ca suplimentele alimentare pot completa anumite deficiente nutritionale ale femeii insarcinate, insa nu inlocuiesc niciodata o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos!

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

 1. HealthLinkBC. Medicines During Pregnancy. [Internet] [May 11, 2019, Cited: July 14, 2020].
 2. Healthline. Medications You Should Avoid During Pregnancy. [Internet] [May 7, 2019; Cited: July 14, 2020].
 3. Healthline. Supplements During Pregnancy: What’s Safe and What’s Not. [Internet] [April 21, 2020; Cited: July 14, 2020].
 4. Healthdirect. Vitamins and supplements during pregnancy. [Internet] [August 2019; Cited: July 14, 2020].
 5. Mayo Clinic. Should women take supplements while pregnant? [Internet] [Cited: 14.07.2020].