Perspectivele de tratament în cancer cuprind în general terapia convențională oncologică si terapiile din medicina complementară și alternativă.

Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu implicatii profunde in viata fiecarui pacient sau a familiei acestuia. La nivelul intregului mapamond exista diferențe semnificative în ce privește abordarea cancerului. Acestea privesc indicatorii de morbiditate şi mortalitate, factorii de risc sau strategiile de screening şi accesul la tratament sau îngrijiri paliative.

Cancerul este un termen generic utilizat pentru o varietate larga de boli multifactoriale, caracterizate prin alterarea proceselor de crestere si proliferare celulara. Se defineste in general ca un grup de boli caracterizate prin crestere anarhica, necontrolata, a unui anumit tip de celule ce invadeaza si distrug tesuturile din jur si dobandesc proprietatea de a coloniza alte organe si tesuturi, la distanta de tumora primara [1].

Cancerul la nivel mondial

Conform datelor furnizate de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (AIRC), împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în 2012 existau la nivel mondial 14,1 milioane cazuri noi, 8,2 milioane de decese şi 32,6 milioane de persoane în viață diagnosticate cu cancer în ultimii 5 ani. OMS a estimat o creștere a numărului de cazuri de la 14.1 la 22 de milioane în următoarele 2 decenii [2].

Tipuri de cancer

Exista mai multe tipuri de cancer, incadrarate in functie de localizare sau componenta histologica:

 • Dupa localizare: cancer de col uterin, colecist, colon, piele, prostată, gastric, hepatic, tiroidian, mamar, osos, pulmonar, renal, cancer esofagian, cancer labial, cancerul testicular, leucemie, sarcom, etc.
 • Histologic: carcinom, sarcom, leucemie, limfom, mielom, blastom, papilom, adenom.

Imagini pentru all cancer ribbon

Diagnostic si stadializare

Diagnosticul cancerului se bazeaza in special pe biopsia tisulara invaziva. Pentru diagnosticare se urmaresc exprimarea markerilor de la suprafata celulei, proteinele intracelulare caracteristice unui anumit tip de cancer, precum si prezenta unor markeri moleculari (Antigenul specific prostatic (PSA), Alfa feto proteina (AFP), Antigenul carcino-embrionar (CEA), CA 15-3, CA 19-9, CA 125, etc.)

Dupa stabilirea diagnosticului si informarea pacientului cu privire la acesta, se stabileste ca prioritate determinarea nivelului de extindere a bolii. Sansele de vindecare a unei tumori sunt in general invers proportionale cu extinderea acesteia. În majoritatea cazurilor de cancer, extinderea bolii este evaluata printr-o serie de teste si proceduri diagnostice invazive si non-invazive. Acest proces se numeste stadializare, si se poate realiza prin mai multe metode: clinica, imagistica, chirurgicală si patologică.

Tipuri de stadializare

 • Sistemul de stadializare TNM – utilizată pentru majoritatea tumorilor solide, se bazează pe descrierea tumorii primare (T – “Tumor”), diseminării la ganglionii regionali ( N- “Node”) şi a diseminării la distanţă (M – “Metastasis”).
 • Stadializarea Ann Arbor – in limfoamele maligne, Hodgkin şi limfoamele non-Hodgkin.
 • Stadializarea Gleason – in cancerul de prostata.
 • Stadializarea Dukes – modificată Astler Coller în cancerele de colon:

Clasificarea TNM (utilizată pentru majoritatea tumorilor solide) se bazează pe descrierii tumorii primare (T – “Tumor”), diseminării la ganglionii regionali ( N- “Node”) şi a diseminării la distanţă (M – “Metastasis”) [1].

Perspectivele de tratament în cancer

Alaturi de terapia conventionala a cancerului, multi dintre pacienti apeleaza la modalitati complementare sau alternative de tratament.

Terapia convențională a cancerului

Cuprinde tratamente care sunt utilizate pe scară largă și s-au dovedit utile în studiile clinice de cercetare. Acestea sunt deseori numite standarde de îngrijire și pot include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie și/sau terapie hormonală. Are ca fundament „medicina bazată pe dovezi” şi respectarea ghidurilor internaţionale de conduită medicală.

Oncologia medicală

Este ramura oncologiei care se ocupă cu managementul complex al pacientului oncologic. Acesta include tratamentele specifice anticanceroase, tratamentele paliative, urmărirea pacientului oncologic, precum si administrarea efectelor secundare ale tratamentelor oncologice, coordonând strategia tratamenului multimodal în cancer.

Medicina complementară și alternativă (CAM)

Este termenul utilizat pentru produsele și practicile medicale care nu fac parte din îngrijirea medicală standard. CAM destinate îngrijirii cancerului implică corpul, mintea și spiritul pacientului și include abordări multidisciplinare. Modalităţile de tratament bazate pe dovezi ale medicinei complementare pot fi integrate ca parte a îngrijirii standard a cancerului pentru pacienți, pe tot parcursul tratamentului [2].

 • Medicina complementară (CM) reprezintă tratamentele utilizate împreună cu tratamente standard, dar nu este considerată standard. Un exemplu este utilizarea acupuncturii în scopul diminuării unor efecte secundare ale tratamentului oncologic standard [2].
 • Medicina alternativă (AM) este tratamentul utilizat în locul tratamentelor standard. Un exemplu îl poate constitui utilizarea unei diete speciale destinate tratarii cancerului în locul tratamentelor prescrise de oncolog [3].

Terapia integrativă

Este o abordare globală a asistenței medicale care combină tratamentele standard cu practicile CAM care s-au dovedit sigure şi eficiente. În cadrul acestei abordări medicale, se are în vedere pacientul ca întreg, prin tehnici care tratează mintea, corpul şi spiritul acestuia [4].

Oncologia integrativă

Oncologia integrativă este o modalitate de abordare a bolilor oncologice prin combinarea terapiilor medicale complementare cu tratamentele oncologice conventionale.

In urma unui studiu efectuat in cadrul Oxford University „A Comprehensive Definition for Integrative Oncology” se considera ca oncologia integrativa reprezinta: „… un domeniu al oncologiei, centrat pe pacient si bazat pe dovezi care utilizeaza practici mentale si corporale, produse naturale si/sau modificari ale stilului de viata din diferite traditii, alaturi de tratamentele oncologice conventionale. Oncologia integrata urmareste sa optimizeze starea de sanatate, calitatea vietii si rezultatele clinice ale ingrijirii pacientului cu cancer, atat inainte, cat si pe parcursul sau dupa tratamentul oncologic”[5].

Dupa diagnosticare, pacientii oncologici sunt tratati in centre de oncologie, conform ghidurilor internationale, concepute special pentru fiecare tip de cancer. In ultima perioada, prin accesul la testarile genetice, pacientii oncologici au posibilitatea de a li se individualiza tratamentul in functie de mutatiile genetice specifice, ceea ce confera tratamentului o mai mare specificitate de raspuns, dar si diminuarea semnificativa a reactiilor adverse.

Concluzii

Multi dintre pacientii diagnosticati cu cancer apeleaza la metode complementare de tratament care pot include nutritia (diete specifice), fitoterapia, homeopatia, utilizarea de suplimente alimentare, acupunctura, sau tehnici de relaxare ca meditatia, masajul sau yoga. Din aceasta perspectiva, se impune evaluarea si selectarea cat mai atenta a acelor practici care asociate tratamentului oncologic sa vina in sprijinul bolnavului prin cresterea compliantei si aderentei la tratament, diminuarea reactiilor adverse recurente acestuia, o mai buna administrare a simptomelor bolii, imbunatatirea calitatii vietii sau prevenirea recaderilor.

De-a lungul timpului s-a observat ca renuntarea la tratamentele oncologice conventionale (chirurgie, chimioterapie, radioterapie) si adoptarea terapiilor alternative are efecte negative asupra prognosticului pacientului. Din acest motiv, pacientii oncologici sunt sfatuiti sa nu renunte la tratamentul conventional in favoarea modalitatilor de terapie alternativa. Ei pot beneficia in schimb de combinarea terapiei conventionale cu modalitatile sigure, bazate pe dovezi ale terapiilor complementare.

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

 1. Miron L. Terapia oncologică, opţiuni bazate pe dovezi. Institutul European. Iasi; 2008. Cap 1. Principiile de tratament şi strategie terapeutică în cancer. p. 13.
 2. ***Estimated incidence, mortality and 5 year prevalence: both sexes.Summary statistic. [Internet].2012[Citat 8 februarie 2018]. La adresa: http://gco.iarc.fr/today/online-analysis-map.
 3. West HJ. Complementary and Alternative Medicine in Cancer Care. JAMA Oncol. 2018;4(1):139.
 4. ***Topics in Integrative, Alternative, and Complementary Therapies (PDQ®)–Health Professional Version. NIH. [Internet].[Updatat June 28, 2018; citat 3 august 2018]. La adresa: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cam-topics-pdq.
 5. Witt CM, Balneaves LG, Cardoso MJ, Cohen L et al. A Comprehensive Definition for Integrative Oncology. J Natl Cancer Inst Monogr. 2017 Nov 1;2017(52).