Ghimbirul – Zingiber officinale

Alte denumiri: Sheng Jiang (in stare proaspata ), Gan Jiang (uscat).

Ghimbirul este o planta erbacee, perena din regiunile tropicale. De la aceasta planta se utilizeaza radacina (rizomul) care are o forma neregulata, noduroasa si care poate atinge pana la 5-6 cm in lungime. Rizomul poate fi consumat atat in stare proaspata, cat si sub forma de pulbere, uleiuri sau suc.

Ghimbirul este un ingredient foarte des folosit in bucataria asiatica, mai ales cea indiana. De-a lungul timpului, el a fost utilizat de catre mai multe culturi in scopuri medicinale.

Continutul rizomului in compusi biochimici 

  • Uleiuri esentiale: gingerol, zinghiberina, zinghiberol, felandren, borneol, cineol.
  • Antioxidanti: flavonoide, polifenoli (gingeroli, shogaoli, si catechine), taninuri, vitamina C, beta-caroten.
  • Amidon, mucilagii şi rasini.
  • Potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6 şi D.

Proprietati

Ghimbirul este utilizat pentru proprietatile sale: analgezice, antiinflamatoare, antiemetice, antiagregante plachetare, antipiretice, tonic amare, carminative, coleretice, expectorante si antioxidante.

In aplicatii locale are efect revulsiv, imbunatatind circulaţia periferica.

Recomandari

  • Combaterea greturilor si varsaturilor, a raului de miscare, de altitudine sau a raului de mare.
  • Stimularea poftei de mancare, dispepsii, hipoclorhidrie, meteorism, flatulenta.
  • In debutul racelilor sau a gripei, febra.
  • Halitoza, hipoclorhidrie.
  • Artrita, osteoartrita.
  • Controlul starii de greata, voma la femeile insarcinate – doar sub supraveghere medicala!!

Atentionari

  • Nu se recomanda fameilor insarcinate sau pacientilor cu ulcer gastric si/sau reflux gastroesofagian, fara supraveghere medicala!
  • In sarcina, nu se depaseste doza de 2000 mg/zi!
  • Nu se recomanda la pacientii cu litiaza biliara!
  • S-au raportat tulburari gastrointestinale usoare, arsuri gastrice si alergii in urma consumului de ghimbir.
  • Doze foarte mari de ghimbir pot produce deprimare la nivelul sistemului nervos central sau tulburari de ritm cardiac.

Contraindicatii

  • Nu se recomanda copiilor sub 6 ani.

Interactiuni

  • Moderate: Se asociaza cu atentie!
    • Interactiunile ghimbirului cu medicamentele nu sunt inca foarte bine documentate. Se cunoaste insa ca acesta are capacitatea de a inhiba enzima tromboxan-sintetaza, determinand prelungirea timpului de sangerare.
    • Prin asocierea ghimbirului cu medicamentele anticoagulante si antiagregante plachetare poate creste valoarea Timpului de protrombina si a INR-ului (International Normalised Ratio), impunandu-se monitorizarea constanta a acestor parametrii. Exemple: aspirina (Aspenter), clopidrogel (Plavix), dalteparina (Fragmin), enoxaparina (Lovenox), heparina, warfarina (Coumadin), fenprocumona (Marcumar), trombostop (Sintrom).
    • Nu se consuma doze mari de ghimbir (>10g/zi) cu cel putin o saptamana inainte de operatii, pentru a diminua riscul de sangerari.

Autor: Letitia Mates

 

 

Bibliografie:

  1. WebMD, Ginger, la adresa: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-961-ginger.aspx?activeingredientid=961&activeingredientname=ginger, accesat octombrie, 2015
  2. RxList, Ginger, la adresa: http://www.rxlist.com/ginger/supplements.htm#OtherNames, accesat octombrie, 2015
  3. University of Meryland Medical Center, Possible Interactions with: Ginger, la adresa: http://umm.edu/health/medical-reference-guide/complementary-and-alternative-medicine-guide/herb-interaction/possible-interactions-with-ginger, accesat octombrie, 2015
  4. Chaiyakunapruk N, Kitikannakorn N, Nathisuwan S, Leeprakobboon K & Leelasettagool C 2006, ‘The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis’, Am J Obstet Gynecol, vol. 194, no. 1, pp. 95-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016
  5. Phillips S, Ruggier R & Hutchinson SE 1993, ‘Zingiber officinale (ginger) – an antiemetic for day case surgery’, Anaesthesia, vol. 48, no. 8, pp. 715-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8214465
  6. Shimoda H, Shan SJ, Tanaka J, Seki A, Seo JW, Kasajima N, Tamura S, Ke Y & Murakami N 2010, ‘Anti-inflammatory properties of red ginger (Zingiber officinale var. Rubra) extract and suppression of nitric oxide production by its constituents’, J Med Food, vol. 13, no. 1, pp. 156-62. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20136450
  7. Backon J 1991, ‘Ginger as an antiemetic: possible side effects due to its thromboxane synthetase activity’, Anaesthesia, vol. 46, no. 8, pp. 705-6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1888002
  8. Shirin Adel P. R.* and Jamuna Prakash, Chemical composition and antioxidant properties of ginger root (Zingiber officinale), la adresa:  http://www.researchgate.net, accesat octombrie, 2015