Usturoiul (Allium sativum) este o planta comestibila, utilizata ca aliment, condiment sau supliment alimentar.

Exista date care atesta folosirea inca din vechime a usturoiului in scopuri medicinale: in Egiptul Antic ca mijloc de preventie a bolilor contagioase, in Franta secolului XVIII ca protectie impotriva ciumei, iar in perioada celor doua Razboaie Mondiale pentru prevenirea cangrenelor. In aplicatii locale, ca antiseptic era folosit  pentru prevenirea infectiilor.

In zilele noastre usturoiul este foarte des utilizat, atat ca aliment, cat si in scopuri curative pentru scaderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, pentru intarirea sistemului imunitar in debutul racelilor sau gripelor, sau pentru actiunile sale antimicrobiene, antihelmintice sau antimicotice.

Continutul in compusi biochimici activi

Compozitia chimica a usturoiului este complexa, predominanti fiind:

  • Hidratii de carbon: fructozanii si inulina
  • Derivatii sulfurati: aliina si alicina
  • Vitamina C
  • Fitoncidele – substanțe volatile cu acțiune bactericidă și fungicidă.

Proprietati

Inca din medicina veche, usturoiului i s-au atribuit foarte multe calitati. Acum, acesta este recunoscut pentru proprietatile sale antihelmintice, antiaterosclerotice, antifungice, antimicrobiene, antioxidante, antiparazitare, antiseptice, antivirale, chemoprotectoare sau vasodilatatoare.

Recomandari

Afectiuni in care se recomanda usturoiul:

  • Boli cardiovasculare
    • Ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia reprezinta indicatiile majore ale usturoiului, fiind recomandat ca adjuvant in aceste afectiuni.
    • Studiile efectuate pe aceste afectiuni arata ca usturoiul scade cu putin (5-8%) tensiunea arteriala si ar avea un rol in incetinirea procesului de ateroscleroza. Majoritatea studiilor s-au efectuat cu un extract standardizat de usturoi (Kwai). In ce priveste scaderea nivelului de colesterol, rezultatele studiilor nu sunt inca suficient de concludente.
    • Usturoiul are actiune anticoagulanta, motiv pentru care i se poate atribui un rol in preventia bolilor cardiovasculare.
  • Raceala sau gripa – usturoiul poate preveni starile de raceala sau gripa prin actiunea sa asupra sistemului imunitar.
  • Parazitoze intestinale – in studii de laborator s-a evidentiat actiunea usturoiului asupra parazitilor Ascaris lumbricoides (ascarizi).
  • Afectiuni dermatologice – in aplicatii locale, usturoiul poate fi eficient in tratarea unor dermatomicoze: Tinea pedis (piciorul atletului) sau Tinea cruris.
  • Stari infectioase – infectii gastrointestinale sau respiratorii, datorita actiunii sale antibacteriene.
  • Cancer – usturoiul are actiune de modulare a stemului imunitar, ajutand organismul in lupta impotriva unor afectiuni grave, cum este cancerul.
    • Preventiv – studii efectuate pe esantioane de populatie pe o perioada mai indelungata au evidentiat ca riscul de cancer gastric, esofagian si colorectal era mai mic la persoanele care au consumat mai mult usturoi (alimentar) fata de ceilalti subiecti. Acest aspect nu este valabil si in cazul suplimentelor alimentare.
    • Curativusturoiul are capacitatea de a potenta activitatea sistemului imun: actiune evidentiata in studii efectuate pe cancere inoperabile de colon, ficat sau pancreas, cu extract de usturoi administrat pe o perioada de 6 luni.
    • In imaginea de mai jos sunt redate mecanismele prin care se presupune ca usturoiul ar contribui la preventia cancerului [11]:

 

Precautii de administrare

  • Copii – consultati medicul inainte de a administra copiilor suplimente alimentare cu extracte de usturoi!
  • Femei insarcinate – doze mari de usturoi in stare cruda, administrate pe perioade mai lungi sau suplimentele alimentare care contin alicina sunt contraindicate in perioada de sarcina!
  • Efecte secundare ale usturoiului, aparute la cantitati mari de usturoi in stare cruda sau uscata: dureri gastrice, balonare, miros specific al corpului. La suplimente alimentare ce contin usturoi pot aparea: dureri de cap, oboseala, scaderea apetitului, vertij sau reactii alergice manifestate sub forma unor pusee astmatice.
  • Datorita actiunii anticoagulante, usturoiul poate determina cresterea timpului de sangerare, motiv pentru care se recomanda scaderea aportului de usturoi cu 10 zile inainte si dupa operatii.
  • Nu se recomanda administrarea suplimentelor cu usturoi sau a cantitatilor mari de usturoi alimentar persoanelor cu ulcer gastric sau afectiuni tiroidiene!

Interactiuni

  • MajoreNu se recomanda asocierea!
    • Medicatia HIV/SIDA – Inhibitori nucleotidici/nucleozidici ai revers transcriptazei. Usturoiul poate creste rata de metabolizare a acestor medicamente, scazandu-le eficienta. Exemple: nevirapine (Viramune), delavirdine (Rescriptor), efavirenz (Sustiva), saquinavir (Invirase).
  • Moderate – Se asociaza cu atentie!
    • Medicamente contraceptive, datorita continutului in estrogen. Usturoiul, administrat in cantitati mari, in mod constant (suplimente alimentare cu extract de usturoi) poate creste rata de metabolizare a estrogenului, scazand eficacitatea medicamentelor contraceptive.
    • Ciclosporina (Neoral, Sandimun) – anumite preparate care contin alicina pot scadea eficienta ciclosporinei.
    • Medicamente care se metabolizeaza prin intermediul substratului CYP2E1 – usturoiul are actiune inhibitorie enzimatica, putand induce cresterea nivelului plasmatic al unor medicamente care se metabolizeaza la nivelul CYP2E1. Exemple: paracetamolul, clorzoxazona, teofilina, unele medicamente anestezice (halotanul, isofluranul, metoxifluranul).
    • Medicamente anticoagulante/antiagregante plachetare – usturoiul poate scadea capacitatea de coagulare a sangelui, crescand riscul de sangerare in asociere cu medicatia anticoagulanta. Poate creste valoarea Timpului de protrombina si cea a INR-ului. Exemple: aspirina (Aspenter), clopidrogel (Plavix), dalteparina (Fragmin), enoxaparina (Lovenox), heparina, warfarina (Coumadin). Atentionarea priveste in mod special warfarina!!!
    • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – usturoiul poate potenta efectul anticoagulant al antiinflamatoarelor nesteroidiene: diclofenac, ibuprofen, naproxen, etc.

 

Autor: Letitia Mates

 

 

 

 

 

Bibliografie:

  1. Tattelman E. Health effects of garlic. Am Fam Physician. 2005 Jul 1;72(1):103-6, la adresa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16035690, accesat octombrie, 2015
  2. Borrelli F, Capasso R, Izzo AA. Garlic (Allium sativum L.): adverse effects and drug interactions in humans. Mol Nutr Food Res. 2007;51(11):1386-97, la adresa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17918162, accesat octombrie, 2015
  3. Fugh-Berman A. Herb-drug interactions. Lancet. 2000;355:134-138. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1067518
  4. Alder R, Lookinland S, Berry JA, et al. A systematic review of the effectiveness of garlic as an anti-hyperlipidemic agent. J Am Acad Nurse Pract. 2003;15(3):120-129, http://naturalmedicinejournal.net/pdf/NMJ_APR10_BP.pdf
  5. Cao HX, Zhu KX, Fan JG, Qiao L. Garlic-derived allyl sulfides in cancer therapy. Anticancer Agents Med Chem. 2014;14(6):793-9.
  6. Fleischauer AT, Poole C, Arab L. Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers. Am J Clin Nutr. 2000;72:1047-1052. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11010950
  7. Garlic supplements can impede HIV medication. J Am Coll Surg. 2002;194(2):251. http://www.nih.gov/news/pr/dec2001/niaid-05.htm
  8. Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold.Cochrane Database Syst Rev. 2014;11:CD006206. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19588383
  9. Ried K, Frank OR, Stocks NP. Aged garlic extract lowers blood pressure in patients with treated but uncontrolled hypertension: a randomised controlled trial. Maturitas. 2010 Oct;67(2):144-50. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594781
  10. Spigelski D, Jones PJ. Efficacy of garlic supplementation in lowering serum cholesterol levels. Nutr Rev. 2001;59(7):236-241. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11475449
  11. Science Direct. Principal mechanisms of garlic in cancer prevention. ROS, reactive oxygen species. La adresa: http://www.sciencedirect.com/topics/page/Garlic, accesat iunie 2017.