Update articol: 13.11.2019

In ultimii ani ne-am obisnuit cu prezenta micutelor fructe rosii, deshidratate de goji in aproape toate magazinele naturiste, farmacii sau magazine alimentare.

Deoarece sunt intens promovate pentru calitatile lor ce le inscriu pe listele de  „superalimente”, e firesc sa ne intrebam ce le face atat de speciale si la ce ne-ar putea ajuta consumandu-le?

Goji sau „stafidele de forma unei mingi de rugby”

Aceste fructe rosii se identifica sub denumiri latine, in functie de varietate: Lycium barbarum, L. chinensis, L. Andersoni, etc.
Denumiri populare: Goji berry, Wolfberry, Struguri matrimoniali sau Spinul desertului.

Fructele de goji cresc pe arbusti asemanatori vitei de vie, carora le place umbra. La scurt timp dupa polenizarea florilor apar fructele, care pot avea culori incepand de la galben deschis la portocaliu inchis sau rosu. Ele sunt de marimea unor stafide si au forma alungita, semanand cu mingea de rugby.

Fructele se culeg in stare proaspata insa noi intalnim cel mai adesea in magazine varianta deshidratata.

Ele se pot consuma ca atare, proaspete sau deshidratate, dar si in ceaiuri sau sucuri.

Ce contin?

Din multitudinea de materiale care abunda internetul vedem ca fructele de goji ocupa locuri fruntase pe toate listele de asa-zise „superalimente”. Unul dintre criteriile de intocmire ale acestor liste se bazeaza pe compozitia alimentelor. Mai exact, acestea trebuie sa intruneasca cel putin 10 calitati nutritionale unice, bazate pe compozitia in substrante nutritive.

Conform unui studiu efectuat recent, fructele de goji contin:

  • Polizaharide: alcatuite din D-ramnoza, D-xiloza, D-arabinoza, D-fructoza, D-glucoza, D-galactoza;
  • Carotenoide: zeaxantina (dipalmitina), beta-caroten, betaxantina, criptoxantina;
  • Acizi cinamici: cafeic, clorogenic, ferulic, cumaric;
  • Flavonoli: hiperozide, quercitina, isoquercitina, rutina;
  • Acizi benzoici: elagic si galic;
  • Catechine: catechina, epicatechina;
  • Vitamine: C, B1 si B2;
  • Minerale: potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu si fier;
  • Acizi grasi: palmitic, linoleic si miristic [5].

Ce calitati au? 

Calitatile acestor fructe sunt oferite in mod special de prezenta a doua tipuri de substante cu proprietati biologice importante:

Polizaharidele

  • Sunt intalnite intr-un procent mare in pulpa fructelor;
  • Au activitate antioxidanta;
  • Scad nivelele plasmatice de glucoza, insulina, trigliceride si colesterol;
  • Protejeaza materialul genetic (ADN);
  • Incetinesc cresterea si diseminarea celulelor canceroase;
  • Imbunatatesc functia imunitara;
  • Cresc rezistenta la oboseala din timpul exercitiilor fizice;
  • Imbunatatesc performanta sexuala si fertilitatea;
  • Au actiune protectoare hepatica.

Zeaxantina

  • Este un carotenoid care se concentreaza dupa consum in pigmentul macular si se pare ca ar avea rol in protectia retinei;
  • Actioneaza ca protector hepatic.

La ce ajuta?

Actiunea asupra sistemului imunitar

Principalii compusi din fructele de goji incriminati in sustinerea si stimularea sistemului imunitar sunt:

  • Polizaharidele, prezente in Lycium barbarum;
  • Beta-carotenul – stimuleaza activitatea timusului si creste actiunea interferonului asupra sistemului imunitar;
  • Germaniul – mineral cu proprietati anticangerigene, actioneaza si el pe productia endogena de interferon.

Fructele de goji contin de doua pana la patru ori mai multe substante antioxidante decat fructele de padure (zeaxantina, beta-caroten).

Actiunea asupra creierului si a sistemului neuronal

Fructele de goji intervin in procesul de sinteza al colinei. Aceasta este o substanta incriminata in combaterea leziunilor produse de radicalii liberi, asociate cu bolile degenerative neuronale si boala Alzheimer.

Actiunea asupra aparatului cardiovascular

Compusii activi ai fructelor de goji au capacitatea de a combate efectele colesterolului oxidat prin stimularea productiei unei enzime cu efect antioxidant: superoxid dismutaza (SOD). In acest mod, se considera ca ar contribui la mentinerea integritatii si sanatatii vaselor de sange.

Cat de sanatoase sunt?

O dieta zilnica ce contine „superalimente” este considerata a fi sanatoasa atata vreme cat aceasta respecta conditiile de diversificare a alimentatiei, in asa fel incat prin ea sa fie asigurat un aport echilibrat de substante nutritive. Aceasta va fi adaptata nevoilor speciale ale fiecarui organism, respectand criteriul moderatiei si al lipsei de excese.

„Superalimentele” pot completa foarte armonios o alimentatie diversificata, insa nu o vor putea inlocui niciodata.

Interactiuni ale fructelor de goji cu medicamente, produse vegetale sau suplimente alimentare

Aceste interactiuni au fost clasificate ca „moderate”.

Tabel. Posibile interactiuni ale fructelor de goji cu medicamentele, produse vegetale sau suplimente alimentare [1]

Medicamente, produse vegetale sau suplimente alimentare ce pot interactiona cu fructele de gojiExemple Observatii
Medicamente care se metabolizeaza la nivel hepatic, prin intermediul substratului ciocromal P450 2C9Amitriptylina (Elavil), diazepam (Valium), diclofenac (Voltaren), fluvastatin (Lescol), glipizid (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Aprovel), losartan (Cozaar), fenitoina (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), warfarina (Orfarin)Fructele de goji pot avea actiune inhibitoare asupra Citocromului P450 2C9, determinand cresterea cantitatii plasmatice de substanta activa.
Medicamente antidiabeticeGlimepirid (Amaryl), glibenclamid (Micronase), insulina, pioglitazona (Actos), rosiglitazona (Avandia), clorpropamida (Amaryl), glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase)Fructele de goji pot avea efect hipoglicemiant. Teoretic, ingestia concomintenta a medicamentelor hipoglicemiante impreuna cu aceste fructe poate creste riscul de hipoglicemie.
Medicamente antihipertensiveCaptopril (Capoten), enalapril (Enap), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), Amlodipine (Norvasc), hydrochlorothiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix)Fructele de goji pot scadea tensiunea arteriala. Teoretic, combinarea terapiei antihipertensive cu fructele de goji pot crescte riscul de hipotensiune.
Medicamente anticoagulanteWarfarina (Orfarin)Exista cateva date care atesta ca fructele de goji potenteaza efectele warfarinei, crescand riscul de sangerari.
Produse vegetale si suplimente care scad tensiunea arterialaDanshen (Salvia miltiorrhiza), ghimbir, turmenic, valeriana, ulei de peste, coenzima Q1-10, etcFructele de goji pot scadea tensiunea arteriala. Teoretic, combinarea lor cu produse (suplimente) ce scad tensiunea arteriala, poate creste riscul de hipotensiune.
Produse vegetale si suplimente care scad glicemiaBitter melon (castravetele amar), ghimbir, kudzu, etcFructele de goji pot avea efect hipoglicemiant. Teoretic, combinarea lor cu produse (suplimente) ce scad glicemia pot creste riscul de hipoglicemie.

Interactiuni cu alimentele

Nu se cunosc.

Fructele de goji pot influenta rezultatele testelor de laborator

  • Glucoza serica: – pot scadea nivelul glucozei serice la anumiti pacienti.
  • Limfocite si leucocite: – pot creste numarul de leucocite si limfocite la anumiti pacienti.

Interactiuni cu anumite patologii

  • Fructele de goji pot prezenta alergie incrucisata cu alte alimente: piersici, rosii, nuci sau alune. S-a observat ca persoanele alergice la polen pot prezenta reactii alergice si la goji;
  • Diabet: – datorita efectului hipoglicemic, fructele de goji pot creste riscul hipoglicemic la pacientii tratati cu medicamente antidiabetice;
  • Hipertensiunea arteriala: – fructele de goji pot creste riscul hipotensiv la pacientii tratati cu medicamente antihipertensive;
  • Hipotensiune arteriala: – la persoanele hipotensive fructele de goji pot exacerba hipotensiunea arteriala. Sucul de goji nu are efect hipotensiv.

Atentionari speciale

Nu se recomanda consumul fructelor de goji in perioada de sarcina sau alaptare!

Acestea contin betaina, o substanta care consumata in cantitati mari, poate creste riscul de avort spontan.

Efecte secundare

Au fost observate tendinte de sangerare la pacienti cu tratament anticoagulant, dupa consumul a  3-4  cesti de ceai din fructe de goji pe zi.

Fructele de goji contin atropina. Ingerata in cantitati mari, aceasta poate provoca greata, voma, uscaciunea gurii si stari de confuzie!

Dozare si mod de administrare

Cantitatea corespunzatoare, considerata ca fiind lipsita de efecte secundare depinde de la un individ la altul, in functie de necesitatile si particularitatile fiecaruia.

In acest moment nu exista suficiente date care sa determine cu exactitate care ar fi cantitatea maxima pe care ar trebui sa o consumam. Trebuie sa tinem cont de faptul ca produsele naturale nu sunt intotdeauna lipsite de efecte adverse, in special in cantitati mari. Din aceste motive este foarte important sa le consumam cu moderatie.

In Medicina traditionala chineza se recomanda 5-15 g de fructe uscate de goji pe zi, care se pot prepara sub forma de ceai. Se considera ca o jumatate de ceasca pe zi nu ar prezenta vreun risc sau efecte secundare.

Cantitatea de fructe uscate la persoanele sanatoase: aproximativ 15 g pe zi, consumul acestora facandu-se progresiv (se poate incepe de la 5 g pe zi).

Inca nu se cunoaste cantitatea de suc de goji pe care o putem consuma pe zi fara efecte secundare.

Un mod echilibrat de a consuma fructe de goji este acela de a le servi la gustare, amestecate cu fructe de merisoare, nuci, alune si seminte (neprajite sau sarate).

Concluzii

  • Deoarece calitatile fructelor de goji sunt foarte mult puse in valoare si mediatizate, ele sunt din ce in ce mai mult prezente pe rafturile magazinelor.
  • Intrucat ne-am obisnuit cu prezenta lor, suntem tentati sa consumam cantitati mari, in diferite forme, de la fructe intregi si pana la ceaiuri, sucuri sau shake-uri, convinsi ca aceste micute fructe nu pot decat sa ne aduca un plus de sanatate.
  • Fructele de goji contin atat compusi benefici sanatatii, cat si anumite substante care daca sunt consumate in cantitati mari ne pot fi nocive. Din acest motiv, este bine sa fim moderati in ce priveste consumul acestor fructe.
  • Datorita capacitatii fructelor de goji de a interactiona cu anumite medicamente, se impune atentie la combinarea acestora cu tratamentele antihipertensive, antidiabetice, anticoagulante, dar si in anumite patologii: diabet, hiper su hipotensiune arteriala, precum si persoanelor alergice!
  • Daca aveti intrebari in legatura cu tratamentul pe care il urmati si asocierea acestuia cu fructe de goji, nu ezitati sa consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra!

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

  1. MedlinePlus. Goji. [Internt] [Last reviewed – 04/03/2019]. La adresa: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/1025.html , accesat 13.11.2019.
  2. Amagase H, Nance DM. A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, J Altern Complement Med. 2008 May;14(4):403-12.
  3. Lam AY, Elmer GW, Mohutsky MA. Possible interaction between warfarin and Lycium barbarum L. Ann Pharmacother. 2001 Oct;35(10):1199-201.
  4. Climbers. Lycium barbarum. [Internet] [July 29, 2013]. La adresa: http://climbers.lsa.umich.edu/?p=470 , accesat 13.11.2019.
  5. Bartosz K, Anna G-M. Goji Berry (Lycium barbarum): Composition and Health Effects – a Review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2016, Vol. 66, No. 2, pp. 67–75.