Update articol: 02.06.2020

Sunt convinsa ca multi dintre cititori nu mai au nevoie de o prezentare speciala a cireselor si calitatilor acestora, doar pentru simplul fapt ca ele sunt incredibil de gustoase si se consuma cu o deosebita placere indeosebi pentru savoarea lor…

Datorita lor, reusim sa convingem pana si cei mai mofturosi copii sa consume fructe, deoarece gustul dulce, cu aroma si savoarea specifica din pulpa cireselor nu lasa pe nimeni indiferent.

Ciresul (Prunus avium) este un pom fructifer care face parte din familia Rosaceae. Varietatile actuale de cires isi au originea in specia intalnita spontan pe teritoriul dintre Marea Neagra si Marea Carspica. Ciresul a fost introdus in cultura inca de acum 2500 de ani de catre greci si romani, care apreciau atat fructele sale cat si lemnul de o culoare specifica.

Fructele pot avea culori diferite, cu nuante de la galben spre rosu, pana la negru, cu forma sferica sau elipsoidala. Perioada de coacere, difera in functie de varietate, in intervalul iunie – august.

Valorile nutritionale ale cireselor

Valori nutritionale cirese proaspete / 100 g [1].

Consumand cirese crestem activitatea antioxidanta a organismului, datorita cantitatii mari de antioxidanti pe care o contin aceste fructe.

Pe langa antioxidanti, ciresele sunt foarte importante surse naturale de melatonina, hormonul implicat inducerea si reglarea somnului.

Cele mai importante motive pentru care ar trebui sa consumam cirese:

Scad stresul oxidativ si previn imbatranirea prematura

Ciresele contin doi compusi flavonoidici, isoqueritrina si queritrina cu actiune antioxidanta. Acestia au proprietatea de a elimina produsii rezultati in urma stresului oxidativ, contribuind in acest fel la incetinirea procesului de imbatranire.

Ajuta la tratarea migrenelor

Pentru ca ciresele au efect antiinflamator conferit de antociani si bioflavonoide, s-au dovedit eficiente ca adjuvante in terapia crizelor migrenoase. Puterea de actiune a acestor compusi pe reducerea durerii din migrene a fost asociata cu cea a aspirinei sau ibuprofenului.

Imbunatatesc ritmul cicardian al organismului

Ritmul cicardian sau ritmul nictemeral reprezinta ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental si comportamental datorita alternantei lumina-intuneric din mediul inconjurator. Multe functii ale organismului au ritm cicardian, incepand de la ciclul somn-veghe si pana la semnele vitale.

Exista studii care au evidentiat prezenta in cirese a unui compus cu actiune antioxidanta, melatonina, incriminata in reglarea ritmului cicardian al organismului. Atunci cand nivelul de melatonina din organism este scazut, cresteri moderate ale acestuia prin suplimentare sau alimentatie pot da rezultate foarte bune in reglarea ritmului cicardian.

Ajuta la imbunatatirea calitatii somnului

Melatonina este hormonul care ajuta la instalarea naturala a somnului. Deoarece melatonina se poate elibera foarte repede din cirese, ea poate ajuta la instalarea si imbunatatirea calitatii somnului, in special daca sunt consumate seara, inainte de culcare.

Rol important in terapia cancerului

Ciresele, ca si fructele de padure dealtfel, sunt surse importante de antioxidanti. Acestia contribuie la prevenirea sau corectarea unor prejudicii induse celulelor de catre radicalii liberi. Actiunea lor asupra radicalilor liberi are loc inainte ca acestia sa actioneze ca factori de agresiune asupra celulelor.

Dintre compusii antioxidanti intalniti in compozitia cireselor fac parte:

  • Antocianinele: o clasa de pigmenti flavonoidici intalniti in fructe sau legume de culoare albastra, rosie sau purpurie;
  • Acidul hidroxicinamic: un compus din clasa acizilor polifenolici, intalniti in multe fructe;
  • Alcoolul perilic: compus fitochimic din familia monoterpenelor;
  • Queritrina: un flavonoid cu actiune anticancerigena.

Ajuta la controlul durerii din artrita reumatoida si guta

Ciresele si in mod special, visinele (Prunus cerasus), contin doua clase foarte valoroase de fitonutrienti: antocianine si bioflavonoide. Ambele clase sunt recunoscute pentru actiunea de incetinire a activitatii enzimelor ciclooxigenaza -1 si -2, ajutand atat la usurarea simptomelor, cat si la preventia artritei si gutei (boli de natura inflamatorie).

Ajuta la imbunatatirea memoriei

Ciresele sunt surse foarte bune de antocianina, substanta care ajuta la imbunatatorea memoriei.

Cum putem beneficia de calitatile cireselor?

De cele mai ori, ciresele pe care le cumparam de la piata le consumam crude, singure sau in combinatie cu alte fructe. Ele ofera o savoare aparte sosurilor, deserturilor sau salatelor.

Ciresele pot fi pastrate la congelator, in pungute de plastic in care pregatim cantitatea necesara pentru a fi servita o data. In aceasta forma isi pastreaza din proprietati pana la un an.

Alte forme de pastrare sau conditionare: in sucuri, siropuri, compoturi sau gemuri, dar si in forma deshidratata.

Cu toate acestea, cea mai sanatoasa forma in care le putem consuma si beneficia la maxim de calitatile cireselor este cea proaspata, in sezonul lor.

Exemple de retete cu cirese proaspete

Salata de cirese cu tofu

Ingrediente:

  • 2 cesti de cirese (fara samburi);
  • 1/2 cana suc de mandarine/portocale;
  • 1 1/2 ceasca tofu (sau branza de capra);
  • 1 cana de salata verde (iceberg), taiata marunt (sau baby spanac);
  • 1/2 ceasca telina rasa;
  • 1/4 ceasca nuci caju;
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin;
  • Optional: se poate folosi sos de ghimbir ca dressing.

Se obtin 4 portii.

Cocktail de cirese si menta

Ingrediente:

  • 1 ceasca cirese proaspete sau congelate (fara samburi);
  • 1/4 ceasca menta proaspata (3-4 frunze pastrati pentru decorarea paharului);
  • 1 lingura miere de albine;
  • 1/4 ceasca suc de lime;
  • 4 cesti de apa plata;
  • Cateva cuburi de gheata.

Ciresele, menta, mierea de albine si sucul de lime se zdrobesc si amesteca impreuna intr-un recipient cu ajutorul unui pistil. Se imparte compozitia in 4 pahare, se adauga cuburile de gheata si apa plata si se decoreaza paharul cu frunze proaspete de menta.

Coditele de cirese – aliate ale tratamentelor medicale

Nu aruncati coditele de cirese! Sub forma de ceaiuri, singure sau in sau in copletarea tratamentelor medicamentoase, ne pot fi de mare folos, oricand avem nevoie de ele.

Ceaiul din codite de cirese se este recomandat ca adjuvant in tratamentul bolilor renale, metabolice sau cardiovasculare. Ele au actiune diuretica, antiiflamatorie, detoxifianta si antioxidanta.

Uscati coditele de cirese pe o hartie de ziar, fara a le expune la soare si pastrati-le in pungute de hartie, in locuri ferite de lumina si umiditate!

Cand folosim ceaiul din codite de cirese?

  • In perioadele in care dorim sa scadem in greutate: 1-2 cesti pe zi. Este indicat si in combatearea obezitatii;
  • In preventia celulitei: ajuta la eliminarea apei in exces, care favorizeaza formarea straturilor celulitice;
  • In tratamentul gutei, ca adjuvant: datorita actiunii antiinflamatoare si depurative;
  • In ameliorarea simptomelor din astmul alergic sau in manifestarile alergice cutanate;
  • In infectiile urinare, ca adjuvant, sau pentru stimularea eliminarii calculilor renali de mici dimensiuni (nisip).

Atentie: Nu se utilizeaza in timpul colicilor renale si nici de catre persoanele carora le-au fost depistati calculi renali de dimensiuni mari!

Mod de preparare al ceaiului:

Se prepara un decoct din 1 lingurita de cozi de cirese (maruntite) la o cana de apa. Decoctul presupune fierberea lor la foc mic, o perioada de cca. 20 minute.

 

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

  1. NutritionValue. Cherries, raw, sweet. [Internet] [Cited: 06.02.2020]. La adresa: https://www.nutritionvalue.org/Cherries%2C_raw%2C_sweet_nutritional_value.html.
  2. Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients. 2018;10(3):368. Published 2018 Mar 17.
  3. Zhang Y, Neogi T, Chen C, Chaisson C, et al. Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis Rheum. 2012;64(12):4004‐4011.
  4. Wilfred R. P, Michelle C, Colin G, et al. Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study, in Journal of Medicinal Food, J Med Food. 2010 Jun; 13(3): 579–583.
  5. American Institute for Cancer Research. AICR’S Foods That Fight Cancer. Cherries. [Internet] [Last updated on December 10, 2019; Cited on June 2, 2020]. La adresa: http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/cherries.html?referrer=https://www.google.ro/.