Update articol: 6.11.2019

Ingrediente simple si foarte usor de procurat, merele, castravetii si ghimbirul sunt vedetele unei bauturi proaspete care consumata cu regularitate poate ajuta la scaderea in greutate.

Ingrediente:

  • Un mar verde
  • Un castravete de marime medie
  • O lingurita de ghimbir ras
  • Un pahar cu apa (200 ml)

Mod de preparare:

Castravetele se curata de coaja si se taie in felii sau cubulete. Marul, daca nu provine dintr-o cultura ecologica se curata de coaja si se taie si el in felii, altfel poate fi introdus cu coaja in suc. Bucatile de mar, castravete si lingurita de ghimbir se pun intr-un blender, se adauga apa si se amesteca impreuna timp de 2-3 minute.

Se serveste imediat, pentru a beneficia din plin de toti fitonutrientii proaspeti, nealterati.

Pentru rezultate mai bune, recomand ca acest preparat sa fie consumat proaspat, dimineata!

Cum actioneaza aceste ingrediente pe reducerea greutatii corporale?

Merele

Sunt fructe deosebit de complexe din punct de vedere nutritional, cu un continut bogat in vitamina C, fibre si substante antioxidante. Consumul regulat de mere poate aduce multiple beneficii organismului, confirmand cunoscutul slogan „One apple per day keeps the doctor away”.

Mere verzi-1

Din punct de vedere al compozitiei:

  • Un mar mediu contine aproximativ 95 kcal, provenite in special din carbohidrati.
  • Este foarte bogat in vitamine (in special C, K, B2, B6) si minerale (fier, fosfor, potasiu, cupru si mangan).
  • Contine carbohidrati (fructoza, sucroza, glucoza) care ii imprima un indice glicemic (IG) mic, intre 29-44.
  • Un mar de marime medie contine aproximativ 4 g de fibre alimentare, solubile (pectine) si insolubile. Fibrele alimentare induc satietatea, scad incarcatura glicemica a sangelui (IG) si imbunatatesc functia sistemului digestiv.
  • Dintre fitonutrientii importanti:
    • Quercetina – actiune antiinflamatoare, antivirala, anticancerigena si antidepresiva
    • Catechina – de regula intalnita in ceaiuriloe verzi. Ibunatateste activitatea cerebrala si musculara
    • Acidul clorogenic – intalnit cu preponderenta in cafea. Normalizeaza glicemia si ajuta la scaderea in greutate.

Castravetii

Castravetele este un aliment foarte des utilizat in programele de scadere in greutate, in special pentru calitatile sale depurative.

Castravete 3

Din perspectiva compozitiei:  

  • Constituiti din aproximativ 95% apa, castravetii nu contin decat foarte putine calorii (100 g furnizeaza 16 kcal).
  • Contin vitamine (K, B6, C, acid folic, niacina), minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fosfor)
  • Fitonutrienti importanti:
    • Flavonoide: apigenina, quercetina, luteolina
    • Lignani: pinoresinol, lariciresinol
    • Triterpene: curcubitacine A, B, C si D.

Datorita compozitiei lor, castravetii au actiuni antioxidante, antiinflamatoare, dar si o posibila activitate anticanceroasa prin curcubitacine si lignani.

Castravetii au actiune depurativa, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, la combaterea retentiei de apa si a edemelor.

Ghimbirul

Ghimbir-1

Tuberculii de ghimbir au devenit foarte populari datorita numeroaselor lor proprietati medicinale.

Ghimbirul contribuie la scaderea in greutate. Conform unui studiu [4] realizat de cercetatori ai Universitatii Columbia (Institute for Human Nutrition), ghimbirul adaugat in sucuri contribuie la instalarea mai rapida a satietatii si la prevenirea consumului excesiv de alimente.

Ghimbirul intervine in activarea metabolismului, ajuta la ameliorarea digestiei, combaterea balonarii si la scaderea colesterolului.

Cei care urmati tratamente cu medicamente alopate, puteti afla din articolul Ghimbirul – proprietati, indicatii si posibile interactiuni cu medicamentele mai multe informatii cu privire la compozitie, actiuni dar si la potentiale interactiuni ale acestuia cu medicamentele.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Letitia Mates

Bibliografie:

  1. Jeanelle B. Rui H L. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004; 3: 5.
  2. Abiodun OA. Comparative Studies on Nutritional Composition of Four Melon Seeds Varieties. Pakistan Journal of Nutrition Year: 2010; 9:5.
  3. Nema NK, Maity N, Sarkar B et al. Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. Arch Dermatol Res. 2011 May;303(4):247-52.
  4. Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M et al. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. 2012 Oct; 61(10):1347-52.