Uleiul de masline, parte integranta si reprezentativa a dietei mediteraneene este din ce in ce mai prezent in retetele noastre zilnice. Savoarea gustului, impreuna cu minunatul mod in care acesta contribuie la dobandirea si mentinerea sanatatii noastre fac din acest tip de ulei unul dintre marile daruri pe care natura ni le daruieste si de care trebuie sa fim constienti.

Uleiul de masline reprezinta un termen generic, pentru mai multe produse care se diferentiaza intre ele prin metoda de extractie a uleiului de care depinde compozitia chimica si caracteristicile acestuia, aspecte care determina in cele din urma calitatea uleiului.

Din punct de vedere al ierarhizarii uleiurilor de masline, acestea se pot diferentia in:

  • Ulei rafinat – obtinut din resturi de masline, prin rafinare si filtrare chimica pentru corectarea aciditatii si a gustului pregnant. Este un ulei ieftin, de calitate inferioara.
  • Ulei de masline virgin – se obtine prin metode fizice, fara ajutorul substantelor chimice. Acesta are de regula o aciditate mai mica de 2% si este placut la gust.
  • Ulei de masline extra-virgin – obtinut prin presarea maslinelor. Acesta pastreaza fitonutrientii prezenti in masline, avand continut ridicat in antioxidanti (polifenoli si vitamina E). Aciditatea sa este de aproximativ 0.8%. Este un ulei de calitate superioara.

Uleiul de masline extra-virgin

Compozitie

Cei mai importanti constituenti ai uleiului de masline sunt reprezentati de acizii grasi (palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic, linolenic, arahidonic, gadoleic). In ulei, acestia sunt legati in grupari de cate trei, pe o structura glicerolica, formand impreuna unitati numite triacilglicerol sau TAG. Legarea acizilor grasi pe aceste structuri cresc calitatea uleiului.

Pigmentii (clorofila si substantele carotenoidice) confera culoarea verde uleiului de masline. Ea are un rol important in procesul de fotosensibilizare si oxidare a acestuia (motiv pentru care uleiul se pastreaza in sticle inchise la culoare).

Compusii volatili (aldehide, cetone, tioli, alcooli si acizi) contribuie la gustul si mirosul specific uleiului de masline.

Alte substante: vitamine (A, D, E, K, B1, B2), minerale (sodiu, calciu, potasiu, fier), oleocanthal, squalene, etc.

Proprietati

Antiinflamatoare

Aceasta proprietate se datoreaza prezentei polifenolilor. Acestia sunt reprezentati de noua categorii diferite de polifenoli, ce contin un numar foarte mare de fitonutrienti cu caracter antiiflamator. Mecanismenle prin care ei isi manifesta activitatea antiinflamatoare sunt diferite, cele mai importante fiind:

  • Scaderea producerii de molecule mesagere proinflamatoare: TNF-alfa, interleukina 1-beta, tromboxan B2 si leucotriene B4.
  • Inhibarea enzimelor proinflamatoare: ciclooxigenaza 1 si ciclooxigenaza 2.

Polifenolii din uleiul de masline au proprietatea de a scadea nivelele sanguine ale proteinei C reactive (CRP) – marker important al starii inflamatorii.

Actiunea antiinflamatoare nu depinde de cantiatatea de ulei de masline ingerat, 1-2 linguri de ulei pe zi fiind asociate cu activitate antiinflamatorie semnificativa.

Sticle ulei

Contribuie la sanatatea aparatului cardiovascular 

Sanatatea aparatului cardiovascular este sustinuta prin aportul in substante cu caracter antioxidant si antiinflamator (polifenoli). Stresul oxidativ, prin cumularea moleculelor de radicali liberi reprezinta un factor determinant in aparitia bolilor cardiovasculare. Cea mai buna modalitate de a atenua actiunea stresului oxidativ o reprezinta adoptarea unei diete bogata in substante cu caracter antioxidant.

Din punct de vedere al protectiei vaselor de sange, uleiul de masline si-a dovedit eficacitatea in protectia impotriva peroxidarii lipidice (oxidarea grasimilor din sange). Prin protejarea oxidarii moleculelor de LDL-colesterol, scade riscul numeroaselor boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza.

Polifenolii inplicati in acest proces (hidroxythyrozol, oleuropeina si luteolina) au activitate antiagreganta plachetara, contribuind la preventia afectiunilor cardiovasculare.

Uleiul de masline contine acizi grasi omega-9 (acid oleic), in proportie de 75% . Acestia sunt molecule implicate in mentinerea nivelelor „sanatoase” de LDL si HDL- colesterol.

Mentine sanatatea aparatului digestiv

Eficacitatea uleiului de masline in bolile aparatului digestiv a fost pusa in evidenta prin studierea impactului pe care acesta l-ar putea avea asupra cancerelor de la nivelul tubului digestiv. In urma numeroaselor studii efectuate pe acest segment, s-a constatat ca in arealurile in care se consuma cu regularitate ulei de masline, incidenta cancerului digestiv este mai scazuta. Aceasta calitate este atribuita polifenolilor, in special unei categorii numita secoiridoide – molecule care constituie nucleu de interes in cercetare, in acest moment.

Se pare ca polifenolii (hidroxythyrozol, oleuropeina si luteolina) sunt implicati in mentinerea echilibrului florei intestinale, dar si in inhibarea proliferarii germenilor de Helicobacter pylori.

Imbunatateste sanatatea sistemului osos

Polifenolii continuti in uleiul de masline (thyrozol si hidroxythyrozol) sunt implicati in mecanismul de crestere a masei osoase. Se considera un consumul regulat de ulei de masline ar putea ajuta la mentinerea sanatatii si integritatii sistemului osos la femeile aflate la menopauza.

Contribuie la imbunatatirea functiilor cognitive

Uleiul de masline extravirgin are capacitatea de a imbunatati memoria vizuala si fluenta verbala – conform unui studiu amplu desfasurat in Franta.

Prezinta proprietati ce ar putea fi benefice in terapia cancerului

Se cunoaste faptul ca polifenolilor li se atribuie calitati anticancerigene. Multe tipuri de cancer sunt declansate atunci cand celulele sunt supuse unui stres oxidativ major si in conditii inflamatorii cronice. Deoarece polifenolii continuti in uleiul de masline extravirgin au proprietati antiinflamatoare si antioxidante, ii fac candidati perfecti pentru protejarea organismului impotriva aparitiei cancerului. S-ar parea ca prin consumul zilnic a 1-2 lingurite de ulei putem scadea riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer (de san, respiratorii sau digestive).

Mecanismlele prin care se considera ca uleiul de masline poate contribui la preventia si tratamentul cancerului:

  • Imbunatatirea functionalitatii membranei celulare
  • Protectia moleculelor de ADN fata de stresul oxidativ
  • Implicarea secoiridoidelor (oleocanthal) in stagnarea replicarii celulelor canceroase (cancer de san)
  • Proprietatea hidroxythyrozolului de a induce apoptoza celulelor canceroase din cancerul de colon.

Proprietatile anticancerigene conferite uleiului de masline si constituentilor sai sunt incadrate in categoria „antiproliferative”. Sunt necesare studii ulterioare care sa demonstreze si sa stabileasca caracterul anticancerigen al acestui tip de ulei.

In concluzie, beneficiile pe care uleiul de masline extravirgin ni le poate oferi prin introducerea lui in dieta noastra zilnica sunt enorme. Sanatatea noastra depinde foarte mult de felul in care ne alimentam sau de stilul de viata pe care ni-l alegem.

Va doresc sanatate la maxim!

Letitia Mates

Bibliografie:

  1. Rod M. Chemistry and quality of olive oil. PrimefactLa adresa: http://www.dpi.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0003/87168/pf227-Chemistry-and-quality-of-olive-oil.pdf, accesat mai, 2016.
  2. Berr C, Portet F, Carriere I et al. Olive Oil and Cognition: Results from the Three-City Study. Dement Geriatr Cogn Disord. 2009 October; 28(4): 357-364. Published online 2009 October 30. doi: 10.1159/000253483. 2009.
  3. Castaner O, Fito M, Lopez-Sabater MC et al. The effect of olive oil polyphenols on antibodies against oxidized LDL. A randomized clinical trial. Clin Nutr. 2011 Mar 2. [Epub ahead of print]. 2011.
  4. Cicerale S, Lucas L and Keast R. Biological Activities of Phenolic Compounds Present in Virgin Olive Oil. Int J Mol Sci. 2010; 11(2): 458-479. Published online 2010 February 2. doi: 10.3390/ijms11020458. 2010.
  5. Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE, Kaikkonen J, Zunft HJ, Kiesewetter H, Gaddi A, de la Torre R, Mursu J, Baumler H, Nascetti S, Salonen JT, Fito M, Virtanen J, Marrugat J. EUROLIVE Study Group. The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006 Sep 5;145(5):333-41. 2006. PMID:16954359.
  6. Delgado-Lista J, Garcia-Rios A, Perez-Martinez P et al. Olive oil and haemostasis: platelet function, thrombogenesis and fibrinolysis. Curr Pharm Des. 2011;17(8):778-85. 2011.
  7. Elnagar AY, Sylvester PW, and El Sayed KA. (-)-Oleocanthal as a c-Met Inhibitor for the Control of Metastatic Breast and Prostate Cancers. Planta Med. 2011 Feb 15. [Epub ahead of print]. 2011.
  8. Lucas L, Russell A and Keast R. Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal. Curr Pharm Des. 2011;17(8):754-68. 2011.
  9. Romero C, Medina E, Vargas J, Brenes M, Castro AD. In Vitro Activity of Olive Oil Polyphenols against Helicobacter pylori. J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):680-6. 2007. PMID:17263460.
  10. Saleh NK and Saleh HA. Olive Oil effectively mitigates ovariectomy-induced osteoporosis in rats. BMC Complement Altern Med. 2011 Feb 4;11:10. 2011.