Sote de vinete si cuscus in stil italian – o reteta savuroasa, foarte usor de preparat, potrivita pentru meniul de post. La aceasta reteta recomand ca vinetele sa nu fie taiate in bucati prea mici, deoarece vor absorbi mai mult ulei, fiind mai greu de digerat. In ce priveste cuscusul, varianta integrala este cea preferata si recomandata de mine pentru acest meniu, deoarece va creste aportul de fibre alimentare si va pastra senzatia de satietate o perioada mai lunga de timp.

Sote de vinete si cuscus – Preparare

Timp de preparare: 30 min

Portii: 2 persoane

Informatii nutritionale/portie:

  • Valoare energetica: 668 kcal;
  • Lipide: 36 g;
  • Proteine: 16.5 g;
  • Carbohidrati: 72 g;
  • Fibre: 14.1 g;
  • Sare: 1.6 g.

Ingrediente:

  • 1 vanata mare;
  • ½ linguriță de oregano uscat sau 2-3 crengute de oregano proaspat, tocat marunt;
  • 1 ceapă roșie;
  • 1 catel de usturoi;
  • ½ legatura frunze de pătrunjel;
  • 2 roșii mari, coapte;
  • 1 lingură capere;
  • 8 măsline verzi;
  • sucul de la o jumatate de lamaie;
  • 150 g cuscus integral;
  • 1 rodie – optional;
  • 4 linguri ulei de măsline extra virgin;
  • Un varf de cutit de sare.

Mod de preparare:

  1. Curatati și tăiați vanata în bucăți mari. Încălziți câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu, adăugați vinetele, oregano și puțină sare de mare.
  2. Mentineti amestecul la foc mare, amestecandu-l din cand in cand (agitand tigaia), timp de 4-5 minute.
  3. În timp ce vinetele sunt pe foc, curatati și tocați mărunt ceapa și usturoiul. Spalati și tocați frunzele si tulpinile de pătrunjel, apoi roșiile.
  4. Când vinetele au devenit aurii, adăugați ceapa, usturoiul și pătrunjelul, apoi gătiți încă 2 minute. Daca vinetele se usucă prea mult, mai adăugați puțin ulei în tigaie.
  5. Scurgeți și adăugați caperele,  adăugați măslinele carora le-ati scos in prealabil samburii, apoi adaugati sucul de lamaie.
  6. Se adaugă roșiile, iar compozitia și se fierbe timp de aproximativ 15 minute sau până când vinetele devin fragede.
  7. Puneți cuscusul într-un castron, adăugați un vârf de sare și acoperiți-l cu apă clocotită. Puneti o farfurie sau un capac deasupra bolului si lasati-l sa se inmoaie.  
  8. Folosiți o furculiță pentru a amesteca cușcușul, adaugand jumătate din pătrunjelul tocat.
  9. Condimentati după gust, asezonand la final cu ulei de măsline extra virgin.
  10. Se pune pe farfurie, alaturi de cuscus și se presară cu semintele de rodie și pătrunjelul rămas.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Cu drag, Letitia Mates