Urmareste pe

Necesarul energetic al organismului

Alimente vegetale

Necesarul energetic al organismului variază în funcție de: vârstă, sex, compoziție corporală, activitate fizică, stare fiziologica. Acesta este un intrument foarte valoros in conceperea stategiilor nutritionale, de scadere sau crestere in greutate.

Rata metabolismuli bazal (RMB)

Este cheltuiala minima de energie compatibila cu viata. Ea se masoara in pozitie de clinostatism, in conditii standard de repaus fizic, digestiv, mental, neutralitate termica. Se exprima pe unitate de timp (minut, ora, 24 ore)

  • Cheltuiala energetica totala (CET) sau necesarul energetic total (NET) reprezinta energia consumata de un individ in 24 de ore.
  • Nivelul de activitate fizica (NAF) este necesarul energetic total pe 24 de ore exprimat ca multiplu de metabolism bazal (MMB). Se calculeaza dupa formula: NAF = NET/RMB pe 24 ore.[1]
  • Necesarul energetic total (NET) al organismului este alcatuit din trei componente: metabolismul bazal (MB), energia activitatii fizice (EAF) si efectul termic al alimentelor (ETA).

Organismul uman isi procura energia din metabolizarea alimentelor.

Balanta energetica se reprezinta prin ecuatia:
Aport energetic = cheltuiala energetica + energia depozitata.

In aceasta situatie:

  • daca valoarea energiei depozitate este egala cu 0, balanta este perfect echilibrata iar greutatea corporala este optima;
  • daca aportul energetic este mai mare decat cheltuielile, balanta devine pozitiva, surplusul de energie se depoziteaza la nivelul tesutului adipos, rezultand supraponderea sau obezitatea;
  • daca nivelul energetic furnizat de alimentatie, sau pierderile sunt mai mari decat aportul, balanta energetica devine negativa cu rezultat denutritia sau malnutritia. [1]

Metabolismul bazal (MB)

Necesarul energetic al organismului se calculeaza utilizand metabolismul bazal. Acesta reprezinta necesarul energetic minim, compatibil cu supravietuirea. El reprezinta cheltuiala energetica pentru sustinerea functiilor fiziologice esentiale: respuratie, functia cardiaca, reglarea termica, functia sistemului nervos simpatic, activitatea cerebrala, functiile celulare, sinteza si actiunea enzimatica si hormonala.

Nivelul energetic corespunzator metabolismului bazal asigura functiile vitale ale individului pe o perioada de 24 de ore, in conditii de repaus fizic total, digestiv si mental, in neutralitate termica. MB reprezinta 45-70% din totalul energetic al organismului. [1]

Formula utilizata in practica pentru calcularea metabolismului bazal:

Ecuatia lui Harris-Benedict:

  • Femei: MB(kcal/zi) = 655 + (9,5 x G) + (1,8 x h) – (4,7 x a)
  • Barbati: MB(kcal/zi) = 66,5 + (13,7 x G) + (5 x h) – (6,8 x a)
  • G =  greutatea in kg;
  • h = inaltimea in cm;
  • a = varsta in ani [1].

Efectul temic al alimentelor (ETA)

Necesarul energetic al organismului necesita calculul efectului termic al alimentelor. Acesta defineste energia consumata pentru alimentatie si reprezinta aproximativ 10% din totalul energetic. Se mai numeste si termogeneza indusa de alimente sau actiunea dinamica specifica.

Energia necesara activitatii fizice (EAF) are doua componente:

  • termogeneza sau energia asociata exercitiului fizic voluntar (EEF)
  • termogeneza non-exeecitiu fizic (ENEF), asociata activitatilor zilnice spontane: domestice (mers pe jos, urcat-coborat scari, spalat, calcat, etc), ocupationale, sau de petrecere a timpului liber. [1]

Masurarea cheltuielii energetice 

Cheltuiala de energie a organismului, necesarul energetic şi valoarea energetică a alimentelor se exprimă in kilocalorii (kcal). Caloria este unitatea de masura a energiei furnizata de o anumita cantitate dintr-un aliment (in general de 100g).

Caloria (cal) reprezinta o unitate de măsură, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă, aflată la presiune atmosferică normală, de la 14,5 la 15,5°C (1kcal=1000 cal).

In Sistemul International, unitatea de masura a energiei este Joule-ul, in nutritie folosindu-se kiloJoule-ul sau kilocaloria (kcal).

  • 1 joule reprezinta energia mecanica necesara pentru deplasarea unei mase de 1 kg pe distanţa de 1 metru cu o forţă de un Newton.
  • Un Newton este forţa imprimată unei mase de un kilogram de către o acceleraţie de un metru pe secundă. [1,2]

Echivalenţa între kilocalorie si kilojouli:

  • 1 kcal = 4,184 kJ;
  • 1 kJ   = 0,239 kcal.

Necesarul energetic al organismului – formule de calcul

Aportul energetic pentru un individ reprezinta cantitatea de energie necesara pentru mentinerea starii de sanatate si greutatii optime, precum si pentru efectuarea diferitelor activitati fizice sau compensarea cheltuielii de energie.

In calcularea aportului caloric se tine cont de metabolismul bazal, inaltime, greutate, activitate fizica, precum si de cheltuielile de energie specifice unor situatii fiziologice particulare (crestere, sarcina, alaptare).

Greutatea ideala (GI)

Se poate calcula dupa formulele:

Barbati: Gi = 50 + 0,75 x (I – 150) + (V -20 ) / 4
Femei:   Gi = [50 + 0,75 x (I – 150) + (V – 20) / 4] x 0,90

  • Gi = greutatea ideala;
  • I = inaltimea in cm;
  • V =  varsta in ani.

Necesarul caloric este mai mare la varste tinere decat la cele mai inaintate. Barbatii, datorita masei musculare mai mare, au un necesar caloric mai mare decat femeile. La femei necesarul energetic este mai mare in perioada de sarcina si alaptare. Necesarul energetic al sugarilor si copiilor este mai crescut decat la adulti.

CategoriaVârsta în ani/starea fiziologicăGreutateaÎnălţimeaMetab. bazalAport energetic prin   alimentaţie
[kg][cm][kcal/zi][kcal*/kg][kcal/zi]
Sugari0,0 – 0,5660320108650
0,5 – 1,097150098850
Copii1 – 313907401021300
4 – 620112950901800
7 – 10281321130702000
Bărbaţi (adolescenţi +   adulţi)11 – 14451571440552500
15 – 18661761760453000
19 – 24721771780402900
25 – 50791761800372900
51 +771731530302300
Femei (adolescente +   adulte)11 – 14461571310472200
15 – 18551631370402200
19 – 24581641350382200
25 – 50631631380362200
51 +651601280301900
GraviditateTrim. I    + 0
Trim. II    + 300
Trim. III    + 300
Lactaţie1 – 6 luni    + 500
6 – 12 luni    + 500
Tabel 1. Recomandări privind aportul energetic prin dietă [2]

* între o activitate foarte uşoară şi una foarte grea, coeficientul de variaţie este ±20%. Ca atare, stabilirea aporturilor energetice recomandate are semnificaţie doar pentru un grup de persoane, la nivel individual ţinându-se seama de vârstă, de stadiul de dezvoltare, de viteza de creştere si în mod deosebit de activitatea fizică desfăşurată.

Valoarea energetica a unui aliment este data de continutul sau in nutrienti calorigeni. Cele mai multe alimente contin un amestec de proteine, hidrati de carbon (carbohidrati) si lipide.

Pentru aprecierea valorii calorice a unui aliment se ia in calcul valoarea energetica a fiecarui macronutrient prezent, in functie de ponderea sa in alimentul respectiv. [1,2]

1 g principiu calorigen

kcal

kJ

Hidraţi de carbon

4,1

16,8

Proteine

4,1

16,8

Lipide

9,3

37,8

Tabel 2. Valorile energetice ale unor nutrienti calorigeni [1,2]

Desi nu este considerat nutrient, alcoolul furnizeaza si el energie: 1g alcool pur elibereaza 7,1 kcal.

Proportiile optime intre nutrientii calorigeni, in conditiile unui aport caloric echilibrat sunt:

  • Glucide – 50-55%
  • Proteine – 15-20%
  • Lipide – 30-35% [1].

Bibliografie:

  1. Hancu N., Roman G., Veresiu I.A., Diabetul zaharat, nutritia si bolile metabolice, Tratat 1, Editura Echinox, Cluj-Napoca, 2010; p 3.
  2. Miere D., Cimia si igiena alimentelor, cap.1 Necesarul energetic al organismului uman,Ed. Medicala Universitara „Iuliu Hatieganu”,Cluj-Napoca, 2002; p 3-16

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.