Nutritia defineste totalitatea proceselor implicate in aportul si asimilarea alimentelor in scopul functionarii organismului, avand un rol determinant atat in starea de sanatate, cat si in cea de boala. [1]
Evaluarea starii de sanatate a unei persoane se realizeaza adesea prin statusul nutritional optim.
Acesta reflecta echilibrul intre necesarul si aportul nutritional in organism. Un status nutritional optim asigura mentinerea starii de sanatate a organismului, cresterea si dezvoltarea sa armonioasa si permite desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
În organism energia se manifestă sub diferite tipuri:
- energie termică – pentru menţinerea constantă a temperaturii organismului;
- impulsuri electrice – pentru transmiterea mesajelor la nivelul fibrelor sistemului nervos
- energie chimică – în procesele de biosinteză moleculară
- energie mecanică – pentru activitatea musculară, privind in special cea muşchilor striaţi.
- rezerva de energie – in situatia in care organismul primeşte un aport energetic superior cheltuielii de energie, transformă excedentul în lipide, transformandu-l într-o rezervă ce poate genera la nevoie cantitati insemnate de energie. [2]
Marimea depozitelor de energie variaza foarte mult de la o persoana la alta; in timp ce o persoana slaba depoziteaza energie pentru aproximativ 3 luni, la persoanele obeze, depozitele energetice pot ajunge pana la 1 an.
Bibliografie:
- Hancu N., Roman G., Veresiu IA., Diabetul zaharat, nutritia si bolile metabolice, Tratat 1, Editura Echinox, Cluj-Napoca, 2010; p 3.
- Miere D., Cimia si igiena alimentelor, cap.1 Necesarul energetic al organismului uman,Ed. Medicala Universitara „Iuliu Hatieganu”,Cluj-Napoca, 2002; p 3-16