Urmareste pe

Introducere in nutritie

Strawberry Water Splash
Organismul uman are nevoie de un aport constant de energie, pentru a putea functiona normal.   Deoarece ii lipseste capacitatea de transformare si depozitare a energiei radiante, fiind un organism heterotrof, el este dependent de ingestia de alimente. Acestea ii asigura aportul de energie necesar activitatilor zilnice prin furnizarea principiilor nutritive: hidrati de carbon, lipide si proteine.

Nutritia defineste totalitatea proceselor implicate in aportul si asimilarea alimentelor in scopul functionarii organismului, avand un rol determinant atat in starea de sanatate, cat si in cea de boala. [1]

Evaluarea starii de sanatate a unei persoane se realizeaza adesea prin statusul nutritional optim.

Acesta reflecta echilibrul intre necesarul si aportul nutritional in organism. Un status nutritional optim asigura mentinerea starii de sanatate a organismului, cresterea si dezvoltarea sa armonioasa si permite desfasurarea normala a activitatilor zilnice.

În organism energia se manifestă sub diferite tipuri:

  • energie termică – pentru menţinerea constantă a temperaturii organismului;
  • impulsuri electrice – pentru transmiterea mesajelor la nivelul fibrelor sistemului nervos
  • energie chimică – în procesele de biosinteză moleculară
  • energie mecanică – pentru activitatea musculară, privind in special cea muşchilor striaţi.
  • rezerva de energie – in situatia in care organismul primeşte un aport energetic superior cheltuielii de energie, transformă excedentul în lipide, transformandu-l într-o rezervă ce poate genera la nevoie cantitati insemnate de energie. [2]

Marimea depozitelor de energie variaza foarte mult de la o persoana la alta; in timp ce o persoana slaba depoziteaza energie pentru aproximativ 3 luni, la persoanele obeze, depozitele energetice pot ajunge pana la 1 an. [3]

Bibliografie:

  1. Hancu N., Roman G., Veresiu IA., Diabetul zaharat, nutritia si bolile metabolice, Tratat 1, Editura Echinox, Cluj-Napoca, 2010; p 3.
  2. Miere D., Cimia si igiena alimentelor, cap.1 Necesarul energetic al organismului uman,Ed. Medicala Universitara „Iuliu Hatieganu”,Cluj-Napoca, 2002; p 3-16
  3. http://www.ms.gov.ro/documente/1%20echilibru%20energetic%20si%20stare%20nutritie_8319_6026.pdf
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.