Supa cremă de dovleac – hrănitoare, nutritivă şi în acelaşi timp delicioasă…

Supa cremă de dovleac

Compoziție

  • 1/2 dovleac placintar mediu, copt, curățat de coajă şi semințe;
  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi medii;
  • 1/4 rădăcină de țelină (sau 1 pătrunjel mediu):
  • 3-4 căței de usturoi;
  • 3 căni de supă clară de legume;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare de mare şi piper proaspăt măcinat – după gust;
  • 1/2 linguriță praf de chimion;
  • 1/2 linguriță de scorțişoară.

Mod de preparare

Dovleacul se coace in prealabil la cuptor (200-220 C, app. 20-30 min). Intre timp, se curăță, se spală şi se taie mărunt ceapa, morcovii, rădăcina de țelină (sau patrunjel) şi se pun la fiert in 3 căni de apă sau supă clară de legume. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, sarea şi piperul.

Dovleacul copt, căruia i s-a îndepărtat coaja, se pune in blender. Peste el se adaugă supa cu legumele fierte. Se pun cele două linguri de măsline, praful de chimion, scorțisoara şi se omogenizează până la obținerea unui amestec cremos şi aerat.

Se serveste caldă, cu topping de iaurt (grecesc sau de caju), puțin ulei de măsline, semințe coapte de dovleac (fără coajă) şi crutoane din făină integrală.

Dovleacul

Dovlecii sunt fructe ale unor soiuri de plante din specia Cucurbita: C. pepo, C. moschata, și C. maxima, ce fac parte din familia Cucurbitaceae. Ei sunt cultivați la scară largă, atât pentru consumul uman, cât și pentru hrana animalelor.

Originar din America de Nord (nord-estul Mexicului și sudul Statelor Unite), dovleacul este una dintre cele mai vechi plante domesticite, fiind folosit încă din anii 7.500 î.Hr.

Dovleac plăcintar

Dovleacul are o serie de beneficii pentru sănătate, datorate în mare parte conținutului ridicat beta-caroten.

Beta carotenul este un antioxidant puternic, care oferă culoarea portocalie, vibrantă legumelor și fructelor. Dupa ingerare, organismul convertește beta-carotenul în vitamina A.

Consumul de alimente bogate in beta-caroten poate avea următoarele beneficii:

  • Reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer;
  • Protecție împotriva astmului bronșic și a bolilor de inimă;
  • Scăderea riscului de degenerare maculară corelată cu vârsta;
  • Scăderea riscul de obezitate și mortalitate generală;
  • Scăderea riscului de diabet;
  • Sursă de energie, bogată în fitonutrienți;
  • Păstrarea unui indice de masă corporală (IMC) sănătos.

Dovleacul – Valori nutriţionale

Conform bazei de date FoodData Central, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 1 cană (230 g) de dovleac fiert sau copt, conține:

NutrientCantitateUnitate
de masura
Apa203g
Energie117kcal
Proteine2.42g
Total lipide (grasimi)6.51g
Carbohidrați15.6g
Fibre 1.15g
Zaharuri6.6g
Calciu, Ca50.6mg
Fier, Fe1.93mg
Magneziu, Mg29.9mg
Fosfor, P106mg
Potasiu, K814mg
Sodiu, Na304mg
Zinc, Zn0.759mg
Copru, Cu0.304mg
Seleniu, Se0.69µg
Vitamina C, 18.4mg
Tiamina0.108mg
Riboflavina0.251mg
Niacina1.37mg
Vitamina B60.172mg
Folat32.2µg
Colina20.2mg
Vitamina B120µg
Vitamina A996µg
Retinol25.3µg
Beta – caroten7060µg
Alfa – carotene9130µg
Luteina + zeaxantina3410µg
Vitamina E 3.27mg
Vitamina K 8.51µg
Acizi grași saturați (SFA)1.91g
Acizi grași mononesaturați (MUFA)2.34g
Acizi grași polinesaturați (PUFA)1.93g
Tabel. Conținutul în nutrienți dovleac fiert/copt – 230 g.

Surse bibliografice:

Healthline.com. 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin. [08/28/2018, Accesat 02/12/2021].

USDA. Pumpkin, cooked. [Internet] [FDC Published:10/30/2020, Accesat 02/12/2021].