
Supa cremă de dovleac – hrănitoare, nutritivă şi în acelaşi timp delicioasă…
Supa cremă de dovleac
Compoziție
- 1/2 dovleac placintar mediu, copt, curățat de coajă şi semințe;
- 1 ceapă;
- 2 morcovi medii;
- 1/4 rădăcină de țelină (sau 1 pătrunjel mediu):
- 3-4 căței de usturoi;
- 3 căni de supă clară de legume;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- sare de mare şi piper proaspăt măcinat – după gust;
- 1/2 linguriță praf de chimion;
- 1/2 linguriță de scorțişoară.
Mod de preparare
Dovleacul se coace in prealabil la cuptor (200-220 C, app. 20-30 min). Intre timp, se curăță, se spală şi se taie mărunt ceapa, morcovii, rădăcina de țelină (sau patrunjel) şi se pun la fiert in 3 căni de apă sau supă clară de legume. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, sarea şi piperul.
Dovleacul copt, căruia i s-a îndepărtat coaja, se pune in blender. Peste el se adaugă supa cu legumele fierte. Se pun cele două linguri de măsline, praful de chimion, scorțisoara şi se omogenizează până la obținerea unui amestec cremos şi aerat.
Se serveste caldă, cu topping de iaurt (grecesc sau de caju), puțin ulei de măsline, semințe coapte de dovleac (fără coajă) şi crutoane din făină integrală.
Dovleacul
Dovlecii sunt fructe ale unor soiuri de plante din specia Cucurbita: C. pepo, C. moschata, și C. maxima, ce fac parte din familia Cucurbitaceae. Ei sunt cultivați la scară largă, atât pentru consumul uman, cât și pentru hrana animalelor.
Originar din America de Nord (nord-estul Mexicului și sudul Statelor Unite), dovleacul este una dintre cele mai vechi plante domesticite, fiind folosit încă din anii 7.500 î.Hr.
Dovleacul are o serie de beneficii pentru sănătate, datorate în mare parte conținutului ridicat beta-caroten.
Beta carotenul este un antioxidant puternic, care oferă culoarea portocalie, vibrantă legumelor și fructelor. Dupa ingerare, organismul convertește beta-carotenul în vitamina A.
Consumul de alimente bogate in beta-caroten poate avea următoarele beneficii:
- Reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer;
- Protecție împotriva astmului bronșic și a bolilor de inimă;
- Scăderea riscului de degenerare maculară corelată cu vârsta;
- Scăderea riscul de obezitate și mortalitate generală;
- Scăderea riscului de diabet;
- Sursă de energie, bogată în fitonutrienți;
- Păstrarea unui indice de masă corporală (IMC) sănătos.
Dovleacul – Valori nutriţionale
Conform bazei de date FoodData Central, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 1 cană (230 g) de dovleac fiert sau copt, conține:
Nutrient | Cantitate | Unitate de masura |
---|---|---|
Apa | 203 | g |
Energie | 117 | kcal |
Proteine | 2.42 | g |
Total lipide (grasimi) | 6.51 | g |
Carbohidrați | 15.6 | g |
Fibre | 1.15 | g |
Zaharuri | 6.6 | g |
Calciu, Ca | 50.6 | mg |
Fier, Fe | 1.93 | mg |
Magneziu, Mg | 29.9 | mg |
Fosfor, P | 106 | mg |
Potasiu, K | 814 | mg |
Sodiu, Na | 304 | mg |
Zinc, Zn | 0.759 | mg |
Copru, Cu | 0.304 | mg |
Seleniu, Se | 0.69 | µg |
Vitamina C, | 18.4 | mg |
Tiamina | 0.108 | mg |
Riboflavina | 0.251 | mg |
Niacina | 1.37 | mg |
Vitamina B6 | 0.172 | mg |
Folat | 32.2 | µg |
Colina | 20.2 | mg |
Vitamina B12 | 0 | µg |
Vitamina A | 996 | µg |
Retinol | 25.3 | µg |
Beta – caroten | 7060 | µg |
Alfa – carotene | 9130 | µg |
Luteina + zeaxantina | 3410 | µg |
Vitamina E | 3.27 | mg |
Vitamina K | 8.51 | µg |
Acizi grași saturați (SFA) | 1.91 | g |
Acizi grași mononesaturați (MUFA) | 2.34 | g |
Acizi grași polinesaturați (PUFA) | 1.93 | g |
Surse bibliografice:
Healthline.com. 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin. [08/28/2018, Accesat 02/12/2021].
USDA. Pumpkin, cooked. [Internet] [FDC Published:10/30/2020, Accesat 02/12/2021].