Smoothie de coacaze negre

Smoothie din cocacaze negre, zmeura si banane. Coacazele negre sunt vedetele acestui smoothie. Alaturi de zmeura si banane, acestea aduc un plus de compusi nutritivi cu caracter antioxidant si rol deosebit de important in mentinerea sanatatii noastre.

Coacazele negreRibes nigrum sunt fructe foarte valoroase din punct de vedere nutritiv, distingandu-se prin continutul lor ridicat in compusi fenolici, antocianine, vitamine (in special C, A, B1, B5, B6, E) si acid gama-linoleic (GLA).

Unul dintre cei mai importanti constituenti este Vitamina C, care se regaseste in cantitati de pana la 4-5 ori mai mari in coacazele negre decat in citrice si aproape de doua ori mai mari decat in afine (aproximativ 2g/kg). Organismul utilizeaza vitamina C in metabolizarea proteinelor si sinteza de colagen – substanta esentiala in mentinerea elasticitatii si integritatii pielii, avand un rol major in procesul anti-aging.

Datorita compozitiei lor, coacazelor negre li se atribie mai multe proprietati: antihipertensive, antiinflamatorii, antioxidante, antitrombotice, antivirale (Influenza, herpes simplex), antibacteriene (Helicobacter p.), de protectie cardiovasculara sau de sustinere a sanatatii sistemului imunitar.

Smoothie din cocacaze negre

Pentru a realiza acest smoothie, aveti nevoie de:

  • Coacaze negre (proaspete sau congelate) – o jumatate de cana;
  • Zmeura (proaspata sau congelata) – o cana;
  • Banane – o bucata, de marime medie;
  • Sirop de artar sau miere – 1 lingura;
  • Iaurt, kefir sau bautura din caju, macadamia, migdale, etc – o cana;
  • Scortisoara – o lingurita.

Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele intr-un blender, pana se obtine o pasta cremoasa.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Letitia Mates

Update articol: 02.02.2021

Sursa bibliografica:

Merck. Black currant (Ribes nigrum). [Internet] [Accesat 02.02.2021].