suplimente

Suplimentele alimentare cu vitamine și minerale. Vitaminele și mineralele sunt substanțe esențiale de care organismul nostru are nevoie pentru a se dezvolta și funcționa normal. Vitaminele cunoscute includ A, C, D, E, și K, și vitaminele B: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), cobalamina (B12), biotina, și acidul folic / folatul.

O serie de minerale sunt esențiale pentru sănătate: calciu, fosfor, potasiu, sodiu, clor, magneziu, fier, zinc, iod, sulf, cobalt, cupru, fluor, mangan și seleniu. Recomandările dietetice actuale (Dietary Guidelines for Americans 2020-2025) au în vedere  îndeplinirea cerințelor de nutrienți de către populația generală printr-un model de alimentație sănătoasă, care include alimente cu densitate crescută de nutrienți.

Suplimentele cu vitamine și minerale

Multivitaminele/multimineralele (MVM) sunt cele mai frecvent utilizate suplimente alimentare. Ele nu pot inlocui o alimentație diversificată, parte esentială a unei diete sănătoase.

Avantajul unei diete echilibrate și diversificate

Alimentele, prin compoziția lor complexă, ne oferă mai mult decât vitamine și minerale. Alături de acestea, alimentele vegetale, spre exemplu, conțin fibre și o varietate largă de compuși fitoterapeutici cu reale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, persoanele care nu primesc suficiente vitamine și minerale din alimente sau care au anumite condiții medicale, ar putea beneficia de suplimentarea lor.

Dovezile care susțin utilizarea suplimentelor pentru sănătatea generală sau prevenirea bolilor în populația generală rămân limitate.

Cele mai multe persoane pot obține toate vitaminele și mineralele necesare prin adoptarea unui model de alimentație sanatoasă, bazat pe alimente cu densitate mare de nutrienti (dens-nutritive). Spre exemplu, „Dietary Guidelines for Americans 2020-2025” oferă recomandări pentru categorii specifice de populație, inclusiv pentru femeile insărcinate, femeile care alăptează sau persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani.

Suplimentele cu multivitamine/multiminerale cresc aportul general de nutrienți și contribuie la obținerea cantităților recomandate de vitamine și minerale, atunci când acestea nu pot fi obținute doar prin aport alimentar Pe de alta parte, prin administrarea unui astfel de preparat, crește riscul supradozării anumitor compuși, cum sunt: fierul, vitamina A, zincul, niacina, și acidul folic /folatul, mai ales la asocierea mai multor produse care furnizează sută la sută din valoarea/doza zilnică recomandată (DZR) de nutrienți.

Formula AREDS

Age-Related Eye Disease Study (AREDS), condus de NIH’s National Eye Institute, a arătat că doze zilnice de vitamine C și E, beta-caroten și minerale zinc și cupruasociere numită „formula AREDS” – poate ajuta la încetinirea progresiei din degenerescența maculară avansată legată de vârstă (AMD), boală care poate ajunge la orbire.

Datele din obținute din studiul ulterior, AREDS2, au arătat că eliminarea beta-carotenului din formula AREDS nu reduce efectul protector împotriva AMD. AREDS2 a arătat, de asemenea, că acizii grași omega-3 și luteina/zeaxantina adăugate la formula originală AREDS, nu au afectat necesitatea intervenției chirurgicale de cataractă.

Standardizarea suplimentelor alimentare

Nu există nici o definiție standard sau de reglementare pentru suplimentele cu multivitamine/multiminerale, sau orice alte suplimente, cu privire la natura si specificul substanțelor nutritive conținute sau la dozarea. Producătorii aleg vitaminele, mineralele, și restul ingredientelor pentru a include în produsele lor. La nivel general, s-a considerat ca nu este necesara standardizarea suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, acestea este necesara etichetarea acestora, cu listarea substanțelor care fac parte din preparat .

Pentru consumator, este necesară citirea cu atentie a etichetei suplimentului, cu verificarea procentului furnizat din doza zilnică (%DZ).

Persoanele care adoptă stiluri de viață și diete sănătoase sunt mai susceptibile de a-si administra suplimente alimentare, ceea ce face foarte dificilă identificarea beneficiilor asociate utilizării lor.

Nu există dovezi convingătoare care să sprijine ipoteza că suplimentarea cu multivitamine/multiminerale ajută la prevenirea bolilor cronice.

Siguranţa administrării suplimentelor cu multivitamine/multiminerale


Administrarea unei doze zilnice de MVM de bază este puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătate, pentru majoritatea populației. Cu toate acestea, dacă obisnuiți să consumați alimente și băuturi fortificate (cum ar fi cerealele sau băuturile cu adaos de vitamine și minerale), împreună cu suplimente alimentare, ar trebui să vă asigurați că aportul total de vitamine și minerale nu este mai mare decât limitele superioare de siguranță, pentru fiecare nutrient.

Citiți eticheta nutritionala de pe alimentele ambalate sau suplimentele alimentare cu vitamine și minerale, pentru a verifica dacă dozele (însumate, dacă este cazul) depășesc 100% DZR.

Vitamina A

Fumătorii, și eventual foștii fumători, ar trebui să evite suplimentele multivitaminice care furnizează mai mult de 100% DZR pentru vitamina A (sub formă de retinol, beta-caroten sau asocieri ale lor). Există studii care au corelat suplimentarea cu doze mari de vitamina A si un risc crescut de cancer pulmonar la fumători.

S-a demonstrat ca prin administrarea unor cantități excesive de vitamina A (doar sub formă de retinol preformat, si nu de beta-caroten) în timpul sarcinii, crește riscul de malformații congenitale la făt.

Fierul

Cu excepția cazurilor de deficit de fier, respectiv aport alimentar inadecvat sau a cazului în care medicul recomandă altfel, bărbații adulți și femeile aflate în postmenopauză ar trebui să evite utilizarea suplimentelor de fier sau a complexelor de multivitamine/multiminerale care conțin doze mai mari decât cea recomandată, de 8 mg/zi.

Suplimente de fier pot fi recomandate pentru femeile de vârstă fertilă, femeile insarcinate, sugari prematuri, sugari mai mari și adolescente, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficit.

Suplimentele de fier reprezintă deocamdată cauza principală de intoxicatii la copiii mici, motiv pentru care părinții și ingrijitorii ar trebui să păstreze suplimentele care conțin fier in siguranță, și nu la îndemâna copiilor.

Vitamina K

Suplimentele cu vitamine și minerale, dozate în așa fel încât să nu depașească 100% DZR, nu interacționează de obicei cu medicamentele. Cu toate acestea, dacă urmati un tratament anticoagulant (de exemplu cu warfarina), consultati-vă cu medicul sau farmacistul înainte de administrarea oricărui supliment alimentar care conține vitamina K. Aceasta vitamină, administrată în doze mai mari, succesive, poate să scadă eficacitatea medicamentului, cu riscuri asupra stării de sănătate.

Surse bibliografice: