Cătina (Hippophae rhamnoides L.) este o plantă ale cărei fructe sunt consumate în diferite părți ale lumii atât în scop nutrițional, cât și medicinal.

Cătina este un arbust ramificat și spinos care aparține familiei Elaeagnaceae L. Până in prezent, la nivel mondial au fost recunoscute 6 specii și 12 subspecii ale acestei plante. Este răspandită în nord-vestul Europei, Asia Centrală, până în vestul și nordul Chinei, precum și în nordul Munților Himalaya. In România poate fi întâlnită începând cu nisipurile și pietrișurile litorale, până în regiunile muntoase. Cătina poate supraviețui chiar și în condiții climatice severe, la variații de temperatură cuprinse între −43 °C și +40 °C, indiferent de secetă, salinitate și de natura solului [1].

Utilizări

Cătina a fost utilizată ca furaj pentru cai in Grecia antică, pentru a-i ajuta să crească în greutate și a le face pielea “strălucitoare” (numele generic latin „Hippophae” se traduce prin „cal strălucitor”).

A fost folosită în Europa și Asia, cu mult timp in urmă, atât ca aliment, cât și pentru proprietățile sale terapeutice în: febră, inflamație, răceală și tuse, probleme gastrice, boli de piele sau pentru tratarea tumorilor.

Alimente funcționale

 • Sucul din fructe de catină – este o bautură comună în mai multe zone ale Asiei si Europei. Sucul este foarte bogat în proteine, vitaminele C și E și acizi organici.
 • Frunzele – proaspete sau uscate, se infuzează pentru a fi consumate sub formă de ceai.
 • Frunzele, ramurile tinere și pulpa de fructe – pot fi folosite ca furaje pentru animale.

In scopuri medicinale

Aplicarea locală a uleiului de cătină – este utilizată pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii, care pot include arsuri solare, arsuri chimice și radiații, eczeme și răni. Cosmonauții ruși foloseau cremă de cătină pentru protecția împotriva radiațiilor cosmice.

Uleiul din fructele de cătină – este bogat în vitamina E, carotenoide, fitosteroli și acizi grași esențiali, toate având proprietăți medicinale benefice pentru tratamentul unor afecțiuni interne și de piele [2].

Compoziție fitochimică

O varietate largă de compusi biochimici au fost identificați în fructele, frunzele și semințele de cătină: flavonoide, acizi fenolici, proantocianidine, carotenoide, acizi grași, triterpenoide, ligani, vitamine (vitamina A, C și E, etc) și fitosteroli, precum și elemente minerale (P, K, Mg, Fe, Zn, Cu, Cd si Cl) [1].

Compușii bioactivi, cum sunt vitaminele (A, C, E, riboflavina, acidul folic și K), compusii carotenoidici (α, β, ð-carotenul, licopenul), flavonoidele, acizii organici (acid malic și acid oxalic), sterolii (ergosterol, stigmasterol, lanosterol și amirine) și unii aminoacizi esențiali au fost identificați în toate părțile plantei.

Semințele – se disting prin prezența vitaminei C, cantității mari de carotenoide și vitamina E, flavonoide și kaempferol, acizilor grași, triacylglicerolului, fitosterolilor, glucidelor, acizilor organici, proantocianidinelor și compușilor fenolici.

Fructele coapte – sunt recunoscute ca sursă de vitamine (A, C, E și K), carotenoide, flavonoide și acizi organici.

Uleiul de cătină – conține vitamina E, vitamina K, carotenoide, β-sitosterol, precum și alți compuși bioactivi.

Extractele de ulei obținute din fructe de cătină – s-au dovedit a fi bogate în acizi grași mononesaturați (MUFA), tocoferoli, tocotrienoli, carotenoide.

Frunzele de cătină – sunt bogate în cumarine, quercetina, taninuri, vitamine (din grupul B, vitamina C), inozitol, oligoelemente (fier, mangan, bor) [3].

Efectele nutriționale și beneficiile asupra sănătății

Diferite părți ale plantei, precum și preparatele obținute din acestea (extracte, uleiuri, ceaiuri) sau anumiți compuși izolați se utilizează pe scară largă cu anumite scopuri „terapeutice”. Cu toate acestea, deocamdată nu sunt dovezi suficiente care să le susțină eficacitatea in tratamentul unor afecțiuni, fiind necesare studii suplimentare pentru a clarifica aceste aspect.

 • Extractele din frunze de cătină – sunt utilizate pentru tratarea colitei și enterocolitelor;
 • Infuzia (ceaiul) din frunze – efecte hipolipemiante, prin scăderea concentrațiilor de colesterol si trigliceride serice;
 • Suplimentarea cu ceai din frunze de cătină – a suprimat creșterea greutății corporale și a redus semnificativ grăsimea viscerală, concentrațiile plasmatice de leptină, trigliceride și colesterolul total (studii experimentale!) [3];
 • Extractele de fructe întregi, pulpă de fructe, ulei de pulpă și ulei de semințe din fructe coapte – sunt utilizate in mod tradițional pentru tratarea ulcerului gastric, diferitelor boli ale pielii, daunelor oxidative induse de radiații sau pentru vindecarea rănilor;
 • Uleiul din fructe de cătină – este utilizat în tratarea dermatitei atopice și tromboză;
 • Suc, sirop și ulei de fructe – folosite pentru calmarea durerii, vindecarea rănilor, în ulcer și alte boli gastrice, diaree, cancer, în medicina tradițională. Sucul proaspăt presat este utilizat în tratamentul răcelilor, condițiilor febrile și epuizării;
 • Uleiul din semințe și fructe – utilizat în tratamentul eczemelor, lupusului eritematos, rănilor cronice, bolilor inflamatorii, în tratamentul arsurilor și degeraturilor, în oftalmologie (leziunil sau arsuri ale pleoapei și conjunctivită).
 • Isorhamnetina – compus izolat din cătină, a fost investigată pentru citotoxicitatea și influența sa asupra celulelor carcinomului hepatocelular uman [3].

Efectele antiinflamatoare, imunomodulatoare și antibacteriene

Efectele antiinflamatoare – extractele, preparatele, precum și compușii bioactivi izolați din catină au demonstrat activitate antiinflamatoare, fiind utilizate în prevenirea sau tratamentul inflamației parodontale, mucozitei orofaringiane, bolilor de piele inflamatorii, precum și în ameliorarea simptomelor alergice.

Compușii biologic activi responsabili pentru activitatea antiinflamatoare sunt: isorhamnetina (flavonoid abundent în fructe), acidul ursolic, acidul oleanolic (agenți antioxidanți și antiinflamatori cunoscuți pentru aplicabilitatea lor în cosmetica) și casuarinina.

Activitatea imunomodulatoare – extractele din frunze de catină, uleiul și ingredientele active, dintre care flavonele și polizaharidele prezintă activitate imunomodulatoare.

Activitatea antibacteriană – cătina are activitate antibacteriană cu spectru larg, activitatea inhibitoare variind în funcție de solventul de extracție și părțile de plantă utilizate (în special pe Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa). De asemenea, a demonstrat efecte antimicrobiene sinergice la asocierea cu  eritromicina si fluconazolul [1].

Efectul antioxidant

Cătina a dovedit a avea efect antioxidant foarte puternic, atât în modele in vitro, cât și in vivo. Pentru diferite părți ale plantei, cea mai puternică capacitate antioxidantă a fost observată în extractul din semințe, urmat de extractul din rădăcină, frunze și tulpină [1].

Efectul hepatoprotector

Extractul brut, polizaharidele și compușii bioactivi ai cătinei au prezentat un efect protector împotriva leziunilor hepatice induse de medicamente sau substanțe chimice [1].

Efectul cardioprotector și de reglare a metabolismului

Sunt in curs de investigare urmatoarele potențiale efecte ale cătinei:

 • Activitatea antihipertensivă și cea de normalizare a lipidelor serice;
 • Efectul cardioprotector –  asociat efectelor antioxidante și antiinflamatorii;
 • Efectul asupra diabetului zaharat și metabolismului glucidic – răspunsul la insulina postprandială și stabilizarea glucozei serice postprandiale [1].

Reacții secundare la administrare

Administrare orală

 • Fuctele de cătină – atunci când consumate ca alimente, nu ridică probleme de siguranță. Se folosesc în diferite produse alimentare cum sunt gemurile, prăjiturile sau anumite băuturi;
 • Extractul de ulei din fructe și semințe de cătină – se consideră că este putin probabil să apară probleme de siguranță la administrarea pe cale orală, pentru un interval de până la 90 de zile;
 • Frunzele de cătină – nu există suficiente informații în legătură cu siguranța administrării lor.

Administrare locală, pe piele – nu există suficiente informații pentru a demonstra siguranța administrarii cutanate a cătinei. La unele persoane ar putea produce eritem sau prurit.

Precauții de administrare

Sarcina și alăptarea – nu există suficiente informații pentru a demonstra siguranța administrării interne a suplimentelor cu cătina la femeile însărcinate și la cele care alăptează. Se recomandă evitarea utilizării lor.

Copii – fructele pot fi administrate în condiții de siguranță, timp de până la 6 săptămâni, la copiii cu vârste cuprinse între 1-7 ani.

Tulburări de coagulare – cătina ar putea scădea capacitatea de coagulare a sângelui la administrare sub formă de supliment alimentar. Poate crește riscul de vânătăi și sângerare la persoanele cu tulburări de coagulare.

Tensiune arterială scăzută – cătina ar putea reduce tensiunea arterială, la administrare sub formă de supliment alimentar. Poate produce scăderi prea mari ale tensiunii arteriale la asocierea cu antihipertensive.

Chirurgie – deoarece la administrarea sub formă de supliment alimentar, cătina ar putea scădea capacitatea de coagulare, poate produce sângerări suplimentare în timpul și după o intervenție chirurgicală. Se secomandă oprirea utilizării preparatelor cu cătină cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată [4].

Posibile interacţiuni cu medicamentele

Interacțiuni moderate – se recomandă pecauție la asocierea cătinei cu:

Medicamentele anticoagulante / antiplachetare – cătina poate scădea capacitatea de coagulare a sângelui. Prin asocierea cătinei cu medicamentele anticoagulante, poate crețte riscul de vânătăi și sângerari.

Exemple: aspirina, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparină, heparină, warfarină, etc [4].

Medicamente atihipertensive – cătina poate reduce tensiunea arterială. Asocierea cătinei cu medicamentele antihipertensive ar putea determina scăderi prea mari ale tensiunii arteriale.

Exemple: captopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, amlodipină, hidroclorotiazidă, furosemid, etc [5].

Dozare

Doza adecvată de cătină depinde de mai mulți factori, cum sunt vârsta utilizatorului, starea de sănătate și prezența anumitot afecțiuni. Deocamdată nu există suficiente date pentru a stabili dozele adecvate pentru cătină.

Produsele naturale nu sunt neapărat sigure și lipsite de riscuri, respectarea dozelor indicate pe etichetele produselor cu catină fiind foarte importantă. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor și consultați farmacistul, medicul sau alt profesionist din domeniul sănătății, înainte de utilizare [4,5].

Letiția Mateș

Bibliografie

 1. Ciesarová, Z., Murkovic, M., Cejpek, K., Kreps, F., Tobolková, B., Koplík, R., … Burčová, Z. (2020). Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) So exceptional? A review. Food Research International, 109170.
 2. OMAFRA.Gov. Introduction to Sea Buckthorn. [Internet] [Last modified: november 24, 2020; Accesed 25.01.2021].
 3. Wani, T. A., Wani, S. M., Ahmad, M., Ahmad, M., Gani, A., & Masoodi, F. A. (2016). Bioactive profile, health benefits and safety evaluation of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): A review. Cogent Food & Agriculture, 2(1).
 4. WebMD. Sea buckthorn. [Internet] [Accesed: 25.01.2021].
 5. RxList. Sea buckthorn. [Internet] [Accesed: 25.01.2021].