Prevenirea supraponderii și obezității la copii este un subiect care ne preocupă pe mulți dintre noi ca părinți, mai ales in conjunctura socială actuală.

In această perioadă dificilă, în care suntem expuși riscului de inactivitate fizică, trebuie sa ne indreptăm atenția înspre asigurarea sănătății copiilor nostri. Lipsa activității fizice, alimentația haotică, dezechilibrată și lipsită de nutrienți, nerespectarea orelor de somn adecvate vârstei, reducerea posibilităților de socializare și a interacțiunilor interumane, sunt factori care pot influența starea de sănătate a copiilor.

Este foarte posibil ca in timp, aceste aspecte să se reflecte în câștigarea unor kilograme in plus fata de “normal”, ajungându-se la suprapondere sau obezitate. Acesta ar fi un prim semnal de alarmă (vizibil) în ce privește sănătatea copiilor. Pe de altă parte, putem sa luăm din timp anumite măsuri menite sa le scadă acest risc, chiar și in condițiile în care sunt nevoiți să urmeze cursurile în regim online, pentru o perioadă mai lungă de timp.

Atât părinții, cât și alte persoane în grija carora se află copiii, sunt responsabili pentru asigurarea unui mediu care să îi ajute la menținerea unui stil de viață benefic pentru sănătatea lor.

Prevenirea supraponderii și obezității la copii – Câteva recomandări:

  • Oferiți-le un model pozitiv în ce priveste obiceiurile alimentare sănătoase și cele de activitate fizică;
  • Păstrați o atmosferă calmă și liniștită în timpul servirii meselor;
  • Stabiliți limite adecvate pentru timpul petrecut in fata monitoarelor, chiar daca este mai dificil în aceasta perioadă în care orele copiilor sunt susținute online. Cea mai potrivită ar fi reducerea, pe cât de mult posibil a timpului petrecut în fata monitoarelor, în afara programului de scoală online;
  • Implicați întreaga familie în activități fizice distractive – trebuie profitat de vremea incă prietenoasă de toamnă, pentru a petrece cât mai mult timp in aer liber;
  • Ajutați copiii să dezvolte și să mențină o imagine pozitivă despre corpul lor;
  • Evitați aplicarea dietelor restrictive și regimurilor de exerciții fizice excesive.

In ce priveste nutriția și programele de activitate fizică, rolul părinților este foarte important, indiferent de vârsta copiilor lor. Greutatea normală, sănătoasă a copiilor are conotații mult mai adânci decât reprezentarea ei în cifre. Este vorba despre comportamente sănătoase care cuprind, intre altele, aspecte nutriționale (alimentatie adecvată, diversificată, bogată în nutrienți din alimente vegetale) sau cele care privesc activitatea fizică (desfasurată în special în aer liber).

Copiii nu trebuie supuși dietelor alimentare restrictive!

Asa-zisele “diete” cu aport caloric scăzut, sub necesarul de macro și micronutrienți corespunzator vârstei, pot dăuna dezvoltării normale și armonioase a copiilor. Spre deosebire de copiii care se alimentează echilibrat, cei care urmează anumite “diete” pot ajunge să cântarească mai mult, să aibă o stimă de sine mai redusă și un risc mai mare de tulburări de alimentație.

Nu este recomandată expunerea copiilor la diete alimentare stricte, in special fără consultarea medicului dumneavoastră și a unui nutriționist dietetician.

Prevenirea supraponderii și obezității la copii – Strategii simple pentru adoptarea unui stil de viață sănătos

Fiți activi, jucându-vă împreună cu copiii

Copiii au nevoie de cel puțin 60 de minute de activitate fizică zilnică. Incercați să vă implicați cât mai mult in jocurile lor. Planificați activități de familie care implică mișcare cum ar fi: parcurgerea unor trasee cu bicicleta, plimbările, baschetul sau fotbalul în parc.

Folosiți mesele în familie ca momente speciale petrecute împreună

Mesele in familie sunt prilejuri foarte bune de apropiere intre copii și parinti. Copiii pot participa la pregătirea mesei, începând de la prepararea ei și până la aranjarea tacâmurilor sau strângerea și spălarea vaselor. Această implicare îi poate face mai atenți și mai conștienți de valoarea nutritivă a alimentelor precum și de rolul lor în menținerea sănătății.

Nu ratați micul dejun

Fie ca acesta este alcătuit din 1-2 felii de pâine integrală cu brânză Feta/hummus, avocado, roșii cherry, sau un bol de fulgi de ovăz cu fructe de pădure, banană și nuci, sau un smoothie cu iaurt grecesc/vegetal, în care se pot adăuga cereale integrale, fructe, nuci și alune, sau orice altă variantă – micul dejun nu trebuie sa lipsească din meniul zilnic al copiilor.

Incercați să nu interziceți alimente și nici să nu folosiți alimente ca recompensă

Interzicerea anumitor alimente nu face decât să crească dorința unui copil pentru ele. În loc de a spune „nu” la mâncarea preferată a copilului dumneavoastră, limitați dimensiunea porției. Dacă doriți să îi oferiți anumite recompense, nu este recomandat ca acestea sa fie alimentare.

Oferiți copiilor o diversitate cât mai mare de fructe și legume

Majoritatea copiilor cu vârsta mai mare de 4 ani au nevoie de cel puțin 1 ½ căni de fructe și 1 ½ – 2 ½ cesti de legume pe zi. Serviți-le fructe și legume suculente, crocante, delicioase la fiecare masă și gustare de peste zi. Proaspete sau congelate -legumele contribuie la menținerea unei cât mai bune stări de sănătate a copiilor. Integrate în rețete simple, prin fierberea la aburi și asezonarea cu ulei de masline, chiar și broccoli sau conopida pot ajunge sa fie agreate de copii.

Oferiți copiilor o cât mai mare diversitate de legume, pentru a se obișnui cu ele, preparate în cât mai multe moduri: fierte la abur sau in apă, preparate la cuptor, sau in stare crudă. Rosii, morcovi, dovlecei, vinete, păstârnac, telină, ardei, conopidă, broccoli, varză, varză de Bruxelles, mazăre, linte, naut, spanac, kale, sfeclă roșie, ridichi, salata verde, rucola – copiii nu au cum să nu indrăgească varietatea de culori și de gusturi oferite de legume. Poate că vor avea preferințe și anumite respingeri, însă odată cu trecerea timpului, acestea se vor schimba. Importantă este răbdarea și perseverența părinților…

Încurajați copiii să mănânce conștient

Evident ca nu este recomandată luarea mesei în fața ecranelor. In timp ce manâncă, copiii trebuie sa fie asezați la masă, unde se pot concentra pe mâncare și conștientiza senzația de sațietate. Concentrați asupra monitoarelor, copiii nu mai inregistrează in timp semnalele senzației de sațietate și riscă să se supraalimenteze.

Surplusul alimentar, mai ales în mod repetat, poate conduce la suprapondere și obezitate. Încă de mici, copiii trebuie intrebați dacă le este foame, punându-i să evalueze și intensitatea (foarte foame, puțin sau moderat, etc). Același lucru se poate face și după mâncare, în raport cu sațietatea: dacă s-au săturat, daca le-ar mai fi foame sau dacă au senzatia de prea-plin. In felul acesta, o să invețe să se cunoască și să interpreteze corect mesajele pe care corpul lor le transmite in legătură cu alimentația.

Alegeți băuturi sănătoase

Băuturile răcoritoare carbogazoase, cele indulcite cu zahăr sau edulcoranți artificiali, sucurile din fructe cu zahăr adăugat nu sunt variante sănătoase pentru copii. In schimb sunt recomandate apa plată, sucurile proaspăt stoarse din fructe, sau din legume si fructe, băuturile vegetale (caju, migdale, soia, etc).  

Asigurați-vă că respectă orele de somn adecvate vârstei lor

Copiii care dorm suficient sunt mai susceptibili de a menține o greutate sănătoasă și de a avea rezultate școlare mai bune. Academia Americană de Pediatrie recomandă absența televizoarelor în camerele copiilor, pentru a reduce timpul de expunere la ecran și de a promova obiceiurile de somn sănătos.

Mai multe informații in legătură cu aportul caloric zilnic al copiilor, pe categorii de vârstă, găsiți in articolul: „Pentru parinti: de cate calorii avem nevoie noi si copiii nostri, in functie de varsta si activitatile zilnice?”

Autor: Letitia Mates

Sursa:

EatRight. Helping Kids Maintain a Healthy Body Weight: A Cheat Sheet for Success. [Internet] [Published July 9, 2020; Cited November 13,2020].