Alimente vegetale cancer

Rolul nutriției in cancerul colorectal este foarte important, deoarece mulți dintre factorii alimentari sunt implicați atât în apariția si progresia lui, cât si în scăderea riscului, sau a recurenței după tratament.

Alimentația de tip vestic și obezitatea sunt factori determinanți in cresterea riscului de cancer colorectal. In acest moment se cunoaște ca anumite modele alimentare au o influență mai mare asupra riscului de cancer colorectal decat alimentele implicate direct in acest proces. Exemple in acest sens pot fi carnea roșie sau produsele alimentare din carne procesată. Timp de mai multi ani, asocierea dintre carne și cancerul colorectal a fost pusă pe seama grăsimilor saturate și a agenților cancerigeni formați in urma proceselor de gătire și prelucrare a cărnii. În schimb, dietele care se bazează in preponderență pe alimente vegetale si alimentația vegetariană in general sunt asociate cu o incidență mai scazută a cancerului de colon [1]. Acest aspect se datorează atat absenței cărnii, cat și a includerii in alimentație a compusilor vegetali cu rol important de protecție impotriva cancerului.

Factori asociați cu reducerea riscului de cancer colorectal

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase

In urma unei meta-analize cu studii observaționale in care s-au inclus mai mult de 16.000 de cazuri s-a ajuns la concluzia că pentru fiecare 5 kg de greutate acumulate la vârsta adultă, riscul de cancer colorectal a crescut cu 4%. Pentru o creștere în greutate de aproximativ 14 kg, riscul a crescut cu 22%, comparativ cu persoanele care si-au menținut greutatea [2]. Comparativ cu persoanele cu greutate normală sau ușor supraponderale, atât pacienții obezi, cât și cei subponderali au prezentat o rata a mortalitatii semnificativ mai crescuta. Pacienții subponderali au avut, de asemenea, o recurență mai mare a bolii, precum și o rată de supraviețuire mai scăzută in absența bolilor [3].

Adoptarea unei diete sănătoase

În cadrul “Adventist Health Study”, care inclus aproape 100.000 de subiecti, femei și bărbați, persoanele care nu au consumat carne și pește au avut un risc semnificativ mai mic de cancer colorectal. Datele au fost comparate cu cele obtinute de la persoanele cu alimentatie omnivora. Doua review-uri sistematice ale unor studii de cohorta, respectiv observationale au constatat că aderența mai buna la modelul alimentar mediteranean a fost asociată cu un risc cu aproximativ 10%, respeciv 17% mai mic pentru cancerul colorectal [4,5]. În Women’s Health Initiative Observational Study”, aderenta mai mare la Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau la Healthy Eating Index (HEI-2010) a fost asociată cu o scadere a riscului de cancer colorectal [6].

Evitarea consumului de carne roșie și a produselor din carne procesată

Studiile arată ca riscul de cancer colorectal este cu aproximativ 20%-30% mai mare la persoanele care consuma carne rosie in cantitati mari, fata de cei cu aport scazut [7-9]. În schimb, proteinele din surse vegetale sunt asociate cu un risc redus de cancer colorectal.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, riscul de cancer de colon crește cu 17% la fiecare 100 g de carne roșie consumată zilnic și cu 18% la fiecare 50 g de carne procesată consumată zilnic [10].

Compusii cu potential cancerigen din carne

Asocierea dintre consumul de carne și riscul de cancerul de colon a fost explicată prin prezența nitrozaminelor [11], a  hidrocarburilor aromatice policiclice (HAP), a aminelor heterociclice (agenți cancerigeni formați ca urmare a gătirii la temperaturi ridicate) [12] și prin efectele pro-oxidante ale fierului hem prezent in carne [13]. Alimentele bogate în grăsimi saturate și colesterol [14], valorile mai mari ale colesterolului seric și trigliceridelor [15], precum și niveluri mai crescute de LDL oxidat [16] sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de cancer colorectal.

Creșterea aportului de fibre alimentare

Studiile care au urmarit atât aportul total de fibre, precum și cel de alimente bogate in fibre (fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci) au relevat o importanta actiune de protecție a fibrelor alimentare împotriva cancerului colorectal [17-21]. Mecanismul prin care fibrele reduc riscul leziunilor canceroase si/sau precanceroase derivă din capacitatea fibrelor insolubile de a reduce concentrațiile de acid biliar din fecale.

Se ia in considerare si ipoteza in care efectul protectiv al alimentelor bogate in fibre este potentata de prezenta unor micronutrienti cu actiune antioxidantă si antiinflamatoare. Acestia sunt reprezentati, printre altele, de:

  • Compusii carotenoidici: luteina, zeaxantina, beta-caroten si licopen;
  • Compușii cu sulf din usturoi: alicina si derivatii sai;
  • Glucozinolații (ex. sulforafanul) din legumele crucifere care accelerează detoxifierea în faza ii a potențialilor agenți cancerigeni  [22-26].

Multe alimente bogate in fibre sunt, de asemenea, bogate in magneziu, un nutrient care poate reduce riscul de cancer colorectal prin rolul său în promovarea stabilității genomice și repararea ADN-ului [27]. O meta-analiză a unor studii prospective care a inclus aproape 340.000 de persoane a constatat un risc cu aproximativ 10% mai mic de cancer colorectal la persoanele cu un aport mai mare de magneziu [28].

Creșterea aportului de alimente bogate în vitamine B

Legumele cu frunze verzi, fasolea și cerealele integrale sunt surse excelente de acid folic. Acidul folic (vitamina B9) este un factor deosebit de important, cu rol determinant in procesul de metilare a ADN-ului, care afectează menținerea integrității și stabilității ADN-ului [29].

În mod similar, vitamina B 6 este implicată în metilarea ADN-ului și suprimă tumorigeneza prin reducerea proliferării celulare, a stresului oxidativ, a angiogenezei, precum si a altor mecanisme implicate in cresterea si dezvoltarea tumorala [30]. Alimentatia bogata in alimente care contin acid folic este corelata cu un risc semnificativ mai mic de cancer colorectal [31]. În cadrul Women’s Health Initiative Observational Study, cel mai mare aport alimentar de vitamina B6 și riboflavină (vitamina B2) au fost asociate cu un risc cu 20% mai mic de cancer colorectal, comparativ cu cel mai scăzut consum [32].

Creșterea aportului de alimente care conțin calciu și statusul vitaminei D

Mai multe review-uri sistematice și meta-analize au stabilit efectele protectoare ale suplimentelor de calciu și nivelelor serice corespunzatoare de vitamina D impotriva cancerului colorectal. Unul dintre acestea a identificat o asociere inversă între utilizarea atât de calciu, cat si a suplimentelor multivitaminice și riscul de cancer colorectal [33]. Un altul a constatat un efect protector semnificativ („risc cu 30% mai mic) pentru persoanele cu cele mai ridicate niveluri serice de vitamina D, comparativ cu cei la care vitamina D era cea mai scazuta [34]. Cu toate acestea, unul din studii a concluzionat că suplimentele de vitamina D nu au redus semnificativ riscul de cancer colorectal [35]. Capacitatea calciului si a alimentelor care conțin calciu de a reduce riscul de cancer colorectal se atribuie efectului pe care acesta il are asupra proliferării, diferențierii, apoptozei și legării acizilor biliari care pot acționa ca agenti mutageni la nivelul colonului [36].

Un review sistematic cu meta-analiză a constatat efecte protectoare atât ale produselor lactate totale, cât si ale laptelui impotriva cancerului colorectal [37]. Cu toate acestea, produsele lactate pot fi considerate săbii cu două tăișuri. Ele contribuie la cresterea riscului de cancer de prostată, precum si a altor patologii, cum este de exemplu boala Parkinson!

Consumul de alimente care conțin seleniu

O meta-analiză a 12 studii observaționale și 2 studii clinice a constatat o asociere inversă între aportul alimentar de seleniu și riscul de cancer colorectal la bărbați [38].

Cafeaua

În cadrul NIH-AARP Diet and Health Study, care a inclus aproximativ 490.000 de subiecti (bărbați și femei), urmariti pe o perioada de peste 10 ani, consumul mai mare de cafea (mai mult de 4 cesti/zi) a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de cancer de colon în comparație cu non-consumatorii [39].

Limitarea consumului de alcool

Un review realizat in anul 2015 a arătat că prin consumul a mai mult de o băutură alcoolica pe zi, riscul de cancer colorectal a crescut semnificativ [40].

Nutriția pacientilor diagnosticati cu cancer colorectal

Alimentația de tip vestic este asociată cu o rată mai scăzută de supravietuire

In ultima perioada s-au centralizat mai multe informații cu privire la rolul nutriției în prognosticul, recurența și supraviețuirea in cancerul colorectal. Cateva studii observaționale prospective sugerează că un model alimentar de tip de vestic este asociat cu o rata mai scazuta de supraviețuire [41]. Acest aspect este explicat prin aportul mai mare de carne in general, de carnea roșie in special, de produsele din carne procesată [42], precum și de un aport mai mare de carbohidrați rafinați [43].

Alimentația bazată pe alimente vegetale crește rata de supravietuire

Un studiu realizat la Universitatea din California San Francisco a constatat că dintre persoanele cu cancer de colon stadiul III, cele care evitat carnea rosie și produsele procesate din carne și au consumat mai multe fructe, legume și cereale integrale, au urmat un program regulat de exercitii fizice și au reusit sa iși pastreze o greutate corporală sănătoasă, au avut rate mai mari ale supravietuirii, în comparație cu pacienții la care nu s-au identificat acești parametri [44].

Consumul de cafea este asociat cu un risc mai redus de recurență a bolii

La pacientii diagnosticati cu cancer de colon, alegerea băuturii pare a fi, de ademenea, importanta. Într-un studiu care a luat in calcul 953 de pacienți cu cancer de colon stadiul III, persoanele care au consumat 4 sau mai multe cești de cafea pe zi (regulate sau decafeinizate) au avut un risc de 40%-50% mai mic de recurența a cancerului sau mortalitate în comparație cu non-consumatorii [45]. În același studiu, consumul zilnic a 2 sau mai multe porții de băutură îndulcită cu zahăr a crescut riscul de recurență sau mortalitate a bolii cu 67%, comparativ cu cei care au consumat două sau mai puține porții pe lună [46].

Un nivel seric normal al vitaminei D este asociat cu scăderea mortalitații

Un review sistematic a constatat un risc mai mic cu 45% a mortalitatii in cancerul colorectal la pacienții cu cel mai mare nivel circulant al 25-(OH)-vitaminei D in momentul stabilirii diagnosticului sau foarte aproape de acesta. Pe de alta parte, suplimentarea cu vitamina D nu a arătat același beneficiu [47].

In esență, pentru scăderea riscului de cancer colorectal se recomandă:

  • Mentinerea cu regularitate a activitatii fizice;
  • Mentinerea unei greutati corporale sanatoase;
  • Adoptarea unei diete bazata in special pe alimente vegetale, bogate in vitamine, minerale, fitonutrienti si fibre alimentare;
  • Evitarea carnii rosii (in special) si a produselor din carne procesata din alimentatie;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Efectuarea screening-ului de rutină, după caz [48].

Concluzie

Riscul de cancer colorectal poate fi redus prin adoptarea unei diete bazata in principal pe alimente de provenienta vegetala și a unui un stil de viață sănătos. Acesta trebuie sa includa, pe langa o alimentatie curata si bogata in fitonutrienti esentiali pentru sanatate, activitatea fizica zilnica, respectarea orelor de odihna si somn, echilibrarea sufleteasca, practicarea hobby-urilor, etc.

Chiar și după diagnosticarea și tratamentul cancerului, pot fi utile modificări ale dietei și stilului de viață, care au capacitatea de a reduce riscul de recurență a bolii dupa tratament.

Membrii familiei pot contribui in mod direct la acest proces prin sprijinirea pacientului în adoptarea dietei sănătoase și a obiceiurilor de stil de viață. Ei pot la randul lor sa asimileze aceste obiceiuri care ii vor ajuta sa isi pastreze sanatatea pentru cat mai mult timp.

Bibliografie: