Ghidul pacientului oncologic pentru perioada pandemiei cu noul coronavirus a fost elaborat de Ministerul Sanatatii din Romania.

Ghidul pacientului oncologic pentru pandemia SARS-CoV-2

Acest an s-a dovedit a fi unul extrem de dificil pentru toti pacientii diagnosticati cu boli cronice si in special pentru bolnavii oncologici, din cauza pandemiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Gestionarea bolii in sine, a investigatiilor medicale, a tratamentelor specifice sau a reactiilor adverse ale acestora, a constituit o adevarata provocare pentru personalul medical din oncologie.

Recomandări și informații utile pentru pacienții oncologici în timpul pandemiei cu noul coronavirus

Este un material conceput sub forma unui ghid in care se regasesc informatii destinate pacientilor oncologici, special concepute pentru aceasta perioada [1].

“Persoanele cu un diagnostic oncologic trăiesc în aceste zile ale pandemiei cu noul coronavirus cu o presiune uriașă, dincolo de anxietatea asociată diagnosticului. Este teama de a nu ști dacă și cum vor putea continua tratamentul, teama de a nu se îmbolnăvi de COVID-19, complicându-și astfel situația medicală, teama de a nu putea intra în legătură cu medicul și de a-și continua tratamentul.”

In acest context, pacienții oncologici aflați sub tratament au dreptul lunar la două testări pentru coronavirus:

  • Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval;
  • Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital — 2 teste la 24 de ore interval;
  • Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna;
  • Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive „[2].

Recomandari pentru prevenirea infectarii cu SARS-CoV-2

In ultima perioada, numarul de cazuri noi confirmate de infectie cu noul coronavirus este in continua crestere. Acest lucru constribuie la o mai mare expunere a persoanelor aflate in grupele de risc, care pot face forme mai grave ale bolii. Cele mai susceptibile sunt persoanele cu varsta de peste 65 ani, pacienti cu diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare sau pacientii oncologici. Consider ca printr-un efort colectiv si al fiecaruia dintre noi in parte, putem sa prevenim precipitarea unor boli care altfel ar putea fi usor tinute sub control. Masurile de preventie constau in general in respectarea catorva reguli de conduita sociala. Acestea sunt: purtarea mastii de protectie in spatiile inchise sau mai aglomerate, pastrarea distantei optime fata de alte persoane sau igienizarea corecta a mainilor.

Cateva recomandari care pot contribui la prevenirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, elaborate de Ministerul Sanatatii:

Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19 [3].

Bibliografie:

  1. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Recomandări și informații utile pentru pacienții oncologici în timpul pandemiei cu noul coronavirus. [Internet] [Accesat: 07.08.2020]. La adresa: https://fabc.ro/.
  2. Ministerul Sanatatii. Ministerul Sănătății a aprobat creșterea numărului de persoane testate. [Internet] [16.04.2020, Accesat: 07.08.2020] La adresa: http://www.ms.ro/2020/04/16/comunicat-de-presa-ministerul-sanatatii-a-aprobat-cresterea-numarului-de-persoane-testate/
  3. Ministerul Sanatatii. Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19). [Internet] [Accesat: 07.08.2020] La adresa: http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/.