Diabetul zaharat de tip 2 (DZ2), cunoscut sub denumirea de diabet non-insulin-dependent, sau diabet cu debut la adult, reprezintă aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Este o boală caracterizată printr-un exces cronic al glucozei în sânge. Această hiperglicemie se datorează atât secreției deficitare de insulină la nivelul pancreasului (deficit relativ de insulina), cât și efectelor insuficiente ale insulinei la nivel celular (rezistenta la insulină). Cele două mecanisme de crestere a glicemiei pot fi identificate fie impreună, fie separat, în momentul diagnosticării diabetului [1].

Pre­zen­ța diabetului za­ha­rat de tip 2 constituie o grea incercare, atât pen­tru pacient și familia acestuia, cât și pentru societate. Din punct de vedere medical, DZ2 reprezintă o provocare prin măsurile ce trebuie adoptate în planul de management al bolii, în scopul de a preveni complicațiile spe­cifice și comorbiditățile. Din fericire, această boală poate fi prevenită, motiv pentru care se consideră prioriotare măsurile de preventie la indivizii care au ris­cul de a o dezvolta. Diagnosticul precoce adu­ce beneficii în gestionarea acestei boli și prevenirea complicațiilor care o însoțesc de obicei [2].

Diabetul de tip 2 este cel mai adesea diagnosticat la adulții mai în vârstă. Cu toate acestea, în ultima perioadă s-a observat o crestere a prevalenței sale în randul copiilor, adolescenților și adulților mai tineri, ca urmare a creșterii numarului de persoane obeze, a inactivității fizice și a alimentației deficitare [3].

Prevalența

Prevalența diabetului zaharat este în continuă creștere în întreaga lume, ajungând pană la 10% din populația unor țări precum China și India, care au inceput sa adopte stiluri de viață occidentale. În 2017 s-a apreciat ca aproximativ 60 de milioane de europeni adulți sufera de diabet zaharat de tip 2, jumătate dintre ei fiind nediagnosticati. Pe baza acestor date s-a estimat ca până în anul 2045, mai mult de 600 de milioane de persoane din intreaga lume vor suferi de DZ2 si aproximativ același număr de persoane, de prediabet [4,5].

In România, numărul total de cazuri de diabet in randul adulților este de 1,278,300, cu o prevalența de 8,8% (IDF – last update: 25.02.2020) [6].

Diagnostic

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi diagnosticat la orice vârstă. Aceasta boală poate să rămâna mult timp nedepistată, diagnosticul stabilindu-se de multe ori la aparitia unei complicatii sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină. De obicei se asociază cu greutatea corporală crescută sau cu obezitatea, factori de risc importanti ai insulino-rezistenței și ai hiperglicemiei [1].

La debut, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 isi pot gestiona boala prin dietă și exerciții fizice. Simptomele pot fi similare celor din diabetul tip 1. Deoarece sunt de obicei mai putin marcante, depistarea bolii poate fi mai tarzie, uneori la câțiva ani după debut, cand apar complicațiile. In timp, majoritatea pacienților au nevoie de medicamente orale și/sau insulină. Desi până de curând s-a considerat ca acest tip de diabet apare cu precădere la adulti, in prezent se observă o crestere alarmantă a cazurilor de DZ2 in randul copiilor si adolescentilor, din cauza cresterii prevalentei obezitatii, a lipsei activitatii fizice sau a alimentatiei necorespunzatoare [1].

Simptomele diabetului tip 2

 • Sete excesivă și gura uscată;
 • Urinare frecventă și abundentă;
 • Lipsa de energie, oboseală extremă;
 • Furnicături sau amorţeli la mâini şi picioare;
 • Infecții fungice tegumentare recurente;
 • Vindecare lentă a leziunilor;
 • Vedere înceţoşată [1].

Factorii de risc asociați cu diabetul tip 2:

 • Istoricul familial de diabet;
 • Greutatea corporală crescută;
 • Alimentația nesănătoasă;
 • Inactivitatea fizică;
 • Înaintarea în vârstă;
 • Hipertensiunea arteriala;
 • Etnia;
 • Toleranța scăzută la glucoză (TSG)*;
 • Istoricul de diabet gestational;
 • Nutriția deficitară în timpul sarcinii [1].

*Toleranța scăzută la glucoză (TSG) se corelează cu glucoza sanguină mai mare decât valoarea normală, dar sub nivelul de diagnostic pentru diabet.

Influența factorilor de mediu în patologia DZ2

Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când celulele β pancreatice nu mai reușesc să secrete suficientă insulină pentru a raspunde necesarului, de obicei în contextul rezistenței crescute la insulină. Un numar mic de pacienti cu DZ2 au raspuns pozitiv la testele de autoimunitate impotriva celulelor insulare pancreatice. Obezitatea reprezinta insa un factor de risc major pentru diabetul de tip 2, cu etiologie genetică și de mediu complexă [7].

Rezistența la insulină

Rezistenta la insulina se dezvoltă pe parcursul depunerii de grăsime ectopică în ficat și mușchi. Grăsimea se poate acumula, de asemenea, în pancreas și poate contribui la inflamația si scăderea funcției celulelor pancreatice, eventual la distrugerea lor. Diabetul de tip 2 apare la niveluri diferite de IMC (Indice de masa corporala) sau compoziție a țesutului adipos, dar si la IMC-uri mici in cazul asiaticilor și asiato-americanilor. Pentru persoanele susceptibile, poate exista un „prag personal de grăsime” la care are loc acumularea de grăsime ectopică, agravand rezistența la insulină și conducand in cele din urma la decompensarea celulelor β [7].

Scăderea în greutate

Scaderea in greutate îmbunătățește sensibilitatea la insulină la nivelul ficatului și a mușchilor scheletici, putand reduce, de asemenea, acumularea de grăsime pancreatică. Anomaliile apărute in secreția de insulină sunt cel puțin parțial reversibile, in urma restricției energetice și scăderii în greutate în prediabet și diabet zaharat de tip 2 cu debut recent. Din păcate, se cunoaste ca este foarte dificilă inversarea diabetului zaharat de lungă durată, chiar și cu scaderi mari în greutate, asociate cu chirurgie bariatrică [7].

Calitatea somnului

Atât reducerea timpului de somn, cât si cresterea acestuia sunt asociate cu aparitia obezității și a diabetului. Apneea obstructivă în somn reduce atat timpul de somn, cat și calitatea acestuia, fiiind asociată cu diabetul de tip 2 și sindromul metabolic. Cultura modernă poate reduce timpul de somn, contribuind, de asemenea, la cresterea riscului de diabet de tip 2. Desi există asocieri cu diferiti alti factori de mediu, inca nu s-au definit relații cauzale directe până în prezent [7].

Managementul diabetului zaharat de tip 2

Piatra de temelie a gestionării diabetului de tip 2 constă in adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată, renuntarea la fumat și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Gestionarea glicemiei, a tensiunii arteriale și colesterolului, renunțarea la fumat (daca este cazul) sunt modalități importante de gestionare a diabetului zaharat de tip 2. Modificari aduse stilului viață, care includ planificarea unor mese sănătoase, limitarea caloriilor consumate (la persoanele supraponderale sau obeze), programe regulate de activitate fizica, fac parte cu succes din planul de gestionare a diabetului zaharat. Pacientii care urmează tratamente medicamentoase, sunt sfatuiti să respecte recomandările medicale in ce priveste administrarea acestora, dar si a celorlalte măsuri din planul individual de gestionare a bolii.

Este posibil ca odată cu trecerea timpului, controlul glicemiei sa nu mai raspundă la modificari ale stilului de viată. De aceea, la persoanele diagnosticate cu DZ2, stilul de viață sănătos poate deveni insuficient in menținerea controlului glicemic. Ele primesc tratamente antidiabetice, sub formă de monoterapie sau in terapie combinată (mai multe medicamente asociate). Este posibil ca in situatiile in care pacientul nu raspunde la aceste tratamente, să necesite tratament cu insulină [1].

Medicamentele antidiabetice

Medicamentele orale pentru diabetul zaharat de tip 2 includ:

 • Metforminul – reduce rezistența la insulină și permite organismului să utilizeze mai eficient propria insulină. Este considerat ca tratament de prima linie pentru diabetul zaharat de tip 2 în cele mai multe ghiduri medicale din întreaga lume.
 • Sulfonilureele – stimulează pancreasul să crească producția de insulină. Din această clasă de medicamente fac parte: gliclazid, glipizid, glimepirid, tolbutamid și glibenclamid [1].

Prevenția diabetului zaharat de tip 2

Există o serie de factori care influențează dezvoltarea diabetului de tip 2. Dintre acestia, cea mai mare influenta o au comportamentele legate de stilul de viață, asociate în mod normal cu urbanizarea. Din cercetările recente reiese că majoritatea cazurilor de diabet zaharat de tip 2 (uneori pana la până la 80%), ar putea fi prevenite prin adoptarea unei diete sănătoase si a unui program regulat de activitatea fizică [1].

Alimentația

Dieta sanatoasa include printre altele, reducerea aportului caloriic (pentru persoanele cu exces de greutate), înlocuirea grăsimilor saturate (de exemplu, smântână, brânză, unt, carne grasa, produse din carne procesata, etc) cu grăsimi nesaturate (de exemplu, avocado, nuci, ulei de măsline), consum adecvat de fibre dietetice (de exemplu, fructe, legume, cereale integrale), și evitarea consumului de tutun, alcool in exces și zahăr adăugat.

Activitatea fizică

Activitatea fizică regulată este esențială pentru a ajuta la menținerea glicemiei sub control. Cele mai eficiente programe de activitate fizică sunt cele care combină exercițiile aerobice (de exemplu, jogging, înot, ciclism) cu cele de rezistență. Foarte importantă este reducerea pe cat posibil a timpului de inactivitate fizică [1].

Mai multe informații despre diabetul zaharat de tip 2 puteți afla din următoarele articole:

Letitia Mates

Bibliografie:

 1. International Diabetes Federation. Type 2 diabetes. [Internet] [Last update: 20.03.2020, Cited: 06.05.2020].
 2. Medichub. Prevenţia diabetului zaharat de tip 2. [Internet] [First published: 19 mai 2017, Cited: 5 mai 2020].
 3. Gilad T, Inbar Z, Arnon A, Tali C-Y, Cole D. B, Estela D, et al. Adolescent Obesity and Early-Onset Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2020 Apr; dc191988.
 4. Cosentino, F., Grant, P. J., Aboyans, V., Bailey, C. J., Ceriello, A., Delgado, V., … Hansen, T. B. 2019 ESC Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD. European Heart Journal (2020) 41, 255-323.
 5. MS. Ziua mondială a diabetului. Analiza de situatie. [Internet] [14 noiembrie 2019, Citat 5 mai 2020].
 6. International Diabetes Federation (IDF). IDF Europe members. Romania. [Internet] [Last update: 25.02.2020; Cited: 05.05.2020].
 7. Jay S. S, George L. B, Ezio B, Tamara D, Robert H. E, Leif G et al. Differentiation of Diabetes by Pathophysiology, Natural History, and Prognosis. Diabetes 2017 Feb; 66(2): 241-255.
 8. Servier. Type 2 diabetes: the lifestyle disease. [Internet] [18.01.2019, Cited: 05.05.2020].