Complicaţiile diabetului zaharat, inclusiv cele microvasculare, macrovasculare și neuropatice sunt similare, indiferent de tipul de diabet. Hiperglicemia pare a fi factorul determinant al complicațiilor microvasculare și metabolice. Boala macrovasculară poate fi mai puțin legată de glicemie.

Aceste complicaţii se pot clasifica in acute sau cronice (in functie de evolutie), precum si in complicatii microvasculare, respectiv macrovasculare (in functie de tipul de vase afectat).

Complicatiile acute

Dintre acestea, cele mai importante sunt: hipoglicemia, hiperglicemi si cetoza diabetică.

Complicatiile cronice

  • Complicaţii nutriţionale – sindrom Nobécourt, sindrom Mauriac;
  • Complicaţii metabolice – dislipidemii;
  • Complicatii degenerative – vasculare (retinopatia diabetică; nefropatia diabetică şi HTA), neuropatia diabetică: ateroscleroza, cardiopatia; lipodistrofia şi hipertrofia la locul injectiei; limitarea mobilităţii articulare.
  • Boli autoimune asociate – hipotiroidism, hipertiroidism, Boala Addison, Boala Celiacă, necrobioză lipoidică [1,2].

Infecţiile

Infecțiile pot influenta considerabil morbiditatea și mortalitatea pacienților cu diabet zaharat. Infecția poate precipita tulburările metabolice, și invers, tulburări metabolice de diabet zaharat poate facilita anumite infecții [3].

Pe parcursul anilor, pacienții cu diabet zaharat tind să dezvolte boli microvasculare și macrovasculare, care pot creste riscul de infecții. Capacitatea pielii de a acționa ca o barieră în calea infecției poate fi compromisă prin diminuarea senzitivitatii  din neuropatia diabetic, conducand la leziuni neobservate.

Diabetul crește susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții. Cel mai frecvent afectate sunt pielea si tractul urinar. Infecțiile dermatologice care apar cu frecvență crescută la pacienții cu diabet zaharat includ infecții foliculare stafilococice, infecții fungice superficiale, celulită, erizipel și infecții candidozice orale sau genitale [4].

COVID-19

Un studiu a raportat că din 178 de pacienți adulți spitalizați cu boală coronavirus 2019 (COVID-19), cel puțin o afecțiune subiacentă a fost constatată la 89,3%, cea mai frecventă fiind hipertensiunea arterială (49,7%), obezitatea (48,3%), boala pulmonară cronică (34,6%), diabetul zaharat (28,3%) și bolile cardiovasculare (27,8%) [5].

Boala cardiovasculară (BCV)

Diabetul afectează inima și vasele sanguine și poate cauza complicații fatale cum sunt boala coronariană (care poate duce la infarct miocardic acut – IMA) și accidentul vascular cerebral (AVC). BCV reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la persoanele cu diabet.

Hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, hiperglicemia și alti factori de risc contribuie la creșterea riscului de complicații cardiovasculare.

Boala renală (nefropatia diabetică)

Este cauzată de afectarea vaselor sanguine mici din rinichi și duce la alterarea funcției renale și insuficiență renală. Aceasta boala este intalnita mai des la persoanele cu diabet față de cele care nu au diabet. Menținerea glicemiei și tensiunii arteriale la nivele apropiate de normal, poate reduce semnificativ riscul de boală renală.

Boala nervilor periferici (neuropatia diabetică)

Diabetul poate cauza lezarea nervilor, in cazul in care glicemia și tensiunea arterială sunt prea mari. Aceasta poate duce la probleme digestive, disfuncție erectilă sau alte disfuncții. Zonele cele mai afectate ale corpului extremitățile, în special membrele inferioare. Afectarea nervilor la acest nivel se numește neuropatie periferică, și poate determina durere, senzații de furnicatură și lipsa de sensibilitate. Pierderea sensibilității permite traumatismelor să treacă neobservate, ceea ce duce la infecții grave și posibile amputații. Deoarece persoanele cu diabet au risc de amputație de 25 ori mai mare decât cele fără diabet, sunt sfatuite si consiliate sa iși examineze în mod regulat starea membrelor inferioare.

Boala oculară (retinopatia diabetică)

Majoritatea persoanelor cu diabet vor prezenta evoluție spre unele forme de boala oculară (retinopatie) care cauzează reducerea vederii sau orbire. Nivelele foarte ridicate ale glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului, sunt cauzele principale ale retinopatiei. Aceasta poate fi gestionată prin examinări regulate ale ochilor și menținerea nivelelor de glucoză și lipide la normal sau aproape de normal.

Complicații din timpul sarcinii

Femeile cu orice tip de diabet în timpul sarcinii riscă anumite complicații, dacă nu iși monitorizează și gestionează atent starea de sănătate. Pentru a preveni posibilele afectări de organ la făt, femeile cu diabet tip 1 sau 2 trebuie să atingă nivelele țintă ale glicemiei, înainte de concepție. Toate femeile cu diabet în perioada sarcinii, tip 1, tip 2 sau gestational, trebuie să pastreze nivelele glicemice tinta, pentru a minimiza complicațiile. Hiperglicemia din sarcină poate determina exces de greutate la făt, care poate determina probleme de expulzie, traumatisme la mamă și copil, precum si o scădere bruscă a glicemiei la copil după naștere. Copiii expuși intrauterin timp îndelungat la hiperglicemie au un risc mai mare de a face diabet în viitor.

Complicații orale

Persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de inflamație a gingiilor (parodontită), in cazul in care glicemia nu este gestionată în mod corespunzător. Parodontita este o cauză majoră a pierderii dinților și este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare (BCV). Din aceasta privinta, trebuie stabilite controale orale regulate pentru a asigura diagnosticarea precoce, în special în rândul persoanelor cu diabet zaharat nediagnosticat anterior și gestionarea promptă a oricăror complicații orale la persoanele cu diabet zaharat. Sunt recomandate vizitele anuale in cazul prezentei simptomelor de boli gingivale, cum sunt sângerarea la periajul dinților sau tumefierea gingiilor [1].

Letitia Mates

Bibliografie:

  1. International Diabetes Federation (IDF). Diabetes complications. [Internet] [Last update: 20.01.2020, Cited: 6.05.2020].
  2. Glastras SJ, Mohşin F, Donaghue KC – Complications of Diabetes Mellitus in Childhood. Pediatr Clin N Am, 2005, 52, 1735-1753.
  3. Medscape. Type 1 Diabetes Mellitus. [Internet] [Updated: Apr 22, 2020, cited Apr 23, 2020].
  4. Joshi N, Caputo GM, Weitekamp MR, Karchmer AW. Infections in patients with diabetes mellitus. N Engl J Med. 1999 Dec 16. 341(25):1906-12.
  5. Garg S, Kim L, Whitaker M, et al. Hospitalization Rates and Characteristics of Patients Hospitalized with Laboratory-Confirmed Coronavirus Disease 2019 — COVID-NET, 14 States, March 1–30, 2020.