Decontaminarea măștilor de protecție N95 – validarea a trei metode, in urma unui studiu NIH (National Institute of Health – USA).

“Măștile de protecție respiratorie de tip N95 pot fi decontaminate în mod eficient, cu menținerea integritătii funcționale pe parcursul a trei utilizări, conform  National Institutes of Health scientists (USA).

Maștile de tip N95

Maștile de tip N95 sunt concepute pentru o singura utilizare și sunt purtate de către personalul de asistență medicală pentru a reduce expunerea la agenții infecțioși din aer, inclusiv virusul care cauzează COVID-19.  Studiul a fost realizat într-un mediu de controlat de laborator, iar rezultatele au fost postate pe un server preprint. Desi concluziile studiului nu au fost incă evaluate si certificate (“peer-reviewed”), sunt diseminate in ideea de a contribui la sănătatatea publică, in raport cu situatia actuală, generată de COVID-19.

Metodologie

Investigatorii studiului fac parte, impreuna cu NIH’s Rocky Mountain Laboratories (RML) în Hamilton, Montana, din Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID). Acestia, impreuna cu Universitatea din California, Los Angeles, au testat decontaminarea unor secțiuni mici de tesatura de tip filtru N95, expuse anterior la SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.  Metodele de decontaminare testate au inclus vapori de peroxid de hidrogen, căldură uscată (70 grade Celsius), lumină ultravioletă (UV) și spray cu etanol 70%.

Prin toate cele patru metode, s-a constatat eliminarea virusului din probele de testare N95.

S-a recurs apoi la tratarea mastilor intacte, curate, cu aceleași metode de decontaminare, pentru a testa durabilitatea la reutilizare. Angajati ai RML au purtat in mod voluntar mastile, timp de doua ore, pentru a stabili daca acestea se potrivesc pe fata si sigileaza zona respiratorie in mod corespunzator. Pentru fiecare masca in parte, decontaminarea s-a repetat de trei ori, utilizand aceeași procedură.

Spray-ul cu etanol

Pe parcursul studiului s-a observat ca spray-ul cu etanol a afectat integritatea si capacitatea de sigilare a mastilor după două sesiuni de decontaminare, motiv pentru care aceasta metoda nu poate fi recomandata pentru decontaminarea mastilor de protectie respiratorie N95 !!!

Tratamentele cu UV si termice (70 grade Celsius)

Maștilor supuse tratamentelor cu UV si termice (70 grade Celsius) le-a scazut capacitatea de sigilare după trei decontaminari repetate, sugerand ca daca se recurge la aceste metode, mastile pot fi reutilizate doar de două ori.

Vaporii de peroxid de hidrogen

Măștile tratate cu vapori de peroxid de hidrogen nu au avut astfel de probleme, sugerând că ar putea fi reutilizate de trei ori.

In concluzie, autorii studiului au aratat ca dintre toate metodele de decontaminare studiate, cea cu vapori de peroxid de hidrogen a fost cea mai eficienta, deoarece dupa un tratament de doar 10 minute prin aceasta metoda, nu s-a mai detectat prezenta virusului pe tesuturile maștilor.

Concluzie

Aplicarea caldurii uscate (70 grade Celsius) si a radiatiilor UV au fost clasificate ca proceduri acceptabile de decontaminare, atâta timp cât metodele sunt aplicate pentru un timp de cel putin puțin 60 de minute !!!

Autorii îndemnă pe toti cei care recurg la decontaminarea unei măști de protectie respiratorie de tip N95 sa verifice dacă aceasta isi păstrează integritatea in ce priveste potrivirea pe fată si sigilarea corespunzătoare a zonei respiratorii, inainte de fiecare reutilizare.”

Articol:

R. Fischer, et alAssessment of N95 respirator decontamination and re-use for SARS-CoV-2(link is external).

Sursa:

National Institute of Health. NIH study validates decontamination methods for re-use of N95 respirators. Three methods effectively sanitized masks for limited re-use. [Internet] [15.04.2020, citat 16.04.2020] La adresa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-validates-decontamination-methods-re-use-n95-respirators