Potențialul de transmitere a SARS-CoV-2 prin alimente – un subiect destul de controversat, mai ales in perioada de început a pandemiei.

SARS-CoV-2 și COVID-19

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2, recent descoperit (decembrie 2019) in China. Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de virusuri care pot provoca imbolnăviri atat la animale, cat si la oameni. La om, acestea produc infecţii respiratorii, diferite in ce priveste gravitatea lor, incepand de la răceala comună si pana la boli mai severe, cum sunt SARS (Sindromul respirator acut sever) sau MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu).

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt starea de oboseală, febra, tusea uscată, insoțite de cele mai multe ori de dificultăți de respirație. Alte simptome cuprind dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree, acestea fiind de obicei uşoare, cu debut treptat.

Deoarece au existat multe dezinformări în legătură cu relația dintre COVID-19 și alimente, EUFIC (European Food Information Council) a conceput un material informativ care răspunde câtorva întrebări și preocupări care privesc potențialul de transmitere a SARS-CoV-2 prin alimente.

Există alimente care „stimulează” sistemul nostru imunitar împotriva COVID-19?

În momentul actual nu există dovezi convingătoare care sa susțină ipoteza că anumite alimente sau modele alimentare ar putea „stimula” sistemul nostru imunitar, contribuind in felul acesta la prevenția sau tratamentul COVID-19.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca mai mulți nutrienți (cupru, folat, fier, seleniu, zinc și vitaminele A, B6, B12, C și D) îndeplinesc funcții importante în sistemul nostru imunitar. Recomandarea generală este de a adopta o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe și legume, pentru a putea beneficia de acești nutrienți prin alimentele consumate. Foarte important este ca in completarea alimentației sănătoase să fim atenti la hidratare, sa ne pastram un nivel optim de activitate fizică, să incercăm pe cât posibil sa reducem stresul și să ne odihnim suficient, pentru a ajuta la susținerea activitații normale a sistemului imunitar.

Respectarea regulilor de igienă, distanțarea socială și izolarea celor infectați sunt cele mai cunoscute si eficiente metode de prevenire a infecției!

Pentru mai multe informații despre modalitatile de protectie împotriva COVID-19, consultați Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – Măsuri de protecție de bază împotriva noului coronavirus (inclusiv potențialul de transmitere a SARS-CoV-2 prin alimente).

Putem sa ne contaminăm cu SARS-CoV-2 prin alimente?

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a declarat că până in prezent nu există dovezi că SARS-CoV-2 ar putea fi transmis prin consum de alimente.

Deși este puțin probabil ca virusul SARS-CoV-2 să fie transmis prin alimente contaminate, se recomandă respectarea bunelor practici de siguranță alimentară, pentru a minimiza riscul de îmbolnăviri transmise prin alimente. De aceea, când manipulați sau pregătiți mâncarea:

 • Spălați-vă mâinile timp de 20 de secunde cu săpun, înainte și după prepararea sau consumul alimentelor;
 • Acoperiți-vă gura și nasul cu o batista sau mânecă atunci când tușiți sau stranutati și nu uitați să vă spălați pe mâini după;
 • Spălați bine fructele și legumele înainte de a le consuma;
 • Dezinfectați suprafețele și obiectele de gătit înainte și după utilizare;
 • Mențineți alimentele crude, neprelucrate termic, separat de cele gătite, pentru a evita răspandirea microbilor;
 • Utilizați ustensile de bucatarie (cutite, tocatoare, etc.) diferite pentru alimente crude și cele gătite pentru a preveni contaminarea încrucișată;
 • Asigurați-vă că gătiți și reîncălziți alimentele la temperaturi adecvate (≥72 ° C, cel putin 2 minute).

Există suplimente care „stimulează” sistemul nostru imunitar împotriva COVID-19?

Până în prezent nu există nicio dovadă că printr-o suplimentare specifică poate fi potențată activitatea sistemului nostru imunitar in scopul prevenției sau tratamentului COVID-19.

Indeplinind cerințele noastre dietetice prin asigurarea necesarului de vitamine și minerale, contribuim de fapt la menținerea stării de sănătate și funcționarea normală a sistemului imunitar.

Adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate, cât mai bogate in legume, fructe, cereale integrale, ar trebui să ofere toate substanțele nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Se poate recurge la suplimentare atunci cand organismul are anumite deficiențe (vitamina D, spre exemplu) sau in situații specifice, in care se impune sau se recomandă suplimentarea unor nutrienți (spre exemplu in stare de boală, persoane in varsta, etc) – vezi Declarația Societații Internaționale de Imunonutriție (International Society for Immunonutrition – ISIN) cu privire la nutriție, imunitate și COVID-19.

Putem sa ne imbolnăvim de COVID-19 prin atingerea ambalajelor alimentare?

Principala modalitate de propagare a virusului SARS-CoV-2 este cea directă, de la o persoană la alta, prin intermediul picăturilor răspandite in mediu atunci când o persoană infectată strănută sau tuseste.

Deoarece virusul poate rezista pană la o zi pe ambalajele alimentare din carton si cateva zile pe cele din plastic, există riscul de a ne infecta prin manipularea acestora si atingerea ulterioară a gurii, nasului sau a ochilor fără spălarea si dezinfectarea mainilor. Cu toate acestea, riscul de a ne imbolnavi cu COVID-19 de la atingerea ambalajelor alimentare contaminate este foarte scăzut, această formă de infecție nefiind incă raportată.

În magazine, cel mai mare risc de contaminare rămâne contactul cu alte persoane și suprafețele de “trafic intens”, cum ar fi cântarele, mânerele coșurilor de cumpărături sau butoanele lifturilor, deși multe magazine iau măsuri pentru igienizarea acestor suprafețe. Prin urmare, ar trebui să ne spălăm pe mâini atât după întoarcerea acasă din magazin, cât și după manipularea ambalajelor de la alimentele recent achiziționate.

În general, pentru a încerca să minimizăm riscul de infecție, ar trebui să luăm anumite măsuri atunci când cumpărăm și pregătim alimentele.

Măsuri de protecție alimentară

 • Să spălăm bine mâinile, timp de 20 de secunde cu apă și săpun înainte și după cumpărăturile alimentare, atingerea alimentelor neambalate, sau după ce primim mâncare livrată la domiciliu;
 • Să păstrăm o distanță sigură (distanțele minime recomandate variază de la 1 la 2 m) față de alte persoane atunci când facem cumpărăturile;
 • Să nu mergem la cumpărături dacă suntem bolnavi, ci să apelăm la ajutorul unor cunostințe/prieteni/rude sau vecini pentru a ne achiziționa alimentele de strictă necesitate sau, daca este posibil, sa le comandăm online;
 • Să evităm atingerea alimentelor pe care nu intentionăm sa le cumpărăm;
 • Să incercăm limitarea drumurilor la supermarket prin planificarea meselor, alegerea unor intervale orare cu mai putine persoane in magazine, folosirea mijloacelor electronice de plata (carduri bancare, telefon, etc);
 • Să ne acoperim gura și nasul cu o batistă sau mânecă atunci când tușim sau strănutăm, iar după, să nu uităm să ne spălăm pe mâini;
 • Să evităm să ne atingem fața, nasul și gura înainte de a ne spăla pe mâini.

Există posibilitatea ca SARS-CoV-2 să se răspândească prin apa de la robinet?

Virusul SARS-CoV-2 nu a fost inca detectat în apa de băut. Deși el poate rămâne activ în apă o perioadă scurtă de timp, atât apa de la robinet, cât și cea îmbuteliată, inainte de a ajuge la consumatori sunt trecute prin mai multe metode de tratament (filtrare, dezinfectare).

Mai multe informații se pot găsi la adresa: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – Gestionarea apei, a salubrității și a deșeurilor in contextul COVID-19.

Mai pot alăpta mamele diagnosticate cu COVID-19?

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că mamele infectate cu COVID-19 pot alăpta, cu precizarea ca acestea ar trebui să tina cont de următoarele precauții:

 • Respectarea igienei respiratorii și purtarea unei măști în timpul alăptării;
 • Spălarea cu atentia a mâinilor, înainte și după atingerea copilului;
 • Curățarea și dezinfectarea de rutină suprafețelelor;
 • Daca utilizați pompă manuală sau electrică pentru lapte, asigurați-vă că:
  • Vă splălați cu atenție mâinile înainte de a atinge pompa sau orice piese ale sticlei;
  • Urmați recomandările pentru curățarea / sterilizarea corespunzătoare a pompei după fiecare utilizare.

Alte surse importante pentru informare:

Pentru informații generale despre COVID-19:

Pentru mai multe informații despre COVID-19 si nutriție:

Pentru mai multe informații cu privire la COVID-19 si riscul de transmitere a infecției prin alimente – Potențialul de transmitere a SARS-CoV-2 prin alimente:

Sursa: EUFIC (The European Food Information Council). Food and coronavirus (COVID-19): what you need to know. [Internet] [Cited 27.03.2020]. La adresa: https://www.eufic.org/en/page/food-and-coronavirus-covid-19-what-you-need-to-know