Metode de păstrare a prospețimii alimentelor – câteva recomandări în sprijinul asigurării igienei alimentare, dar și a calității nutrienților alimentari.

In situațiile în care suntem nevoiți sa facem provizii alimentare mai mari decât de obicei, este esențială păstrarea prospețimii și a calității alimentelor pentru un timp cât mai indelungat. Evident că in funcție de natura lor, alimentele se depozitează in mod diferit, unele dintre ele necesitând spații răcoroase și slab luminate (cămară), altele, temperaturi scăzute (frigider sau congelator), iar altele se pretează depozitării pe rafturile bucătăriilor noastre.

Pâinea

Pâinea isi păstrează cel mai bun gust dacă e depozitată într-un loc răcoros (cămară) și se consumă in decurs de cel mult o săptămână. Daca se doreste păstrarea ei mai indelungată, se poate depozita, in ambalajul original, in frigider, sau chiar la congelator.

Roşiile

Roșiile au cel mai bun gust când le consumăm după ce au stat la temperatura camerei si nu la frigider. Cu toate acestea, in afara frigiderului ele nu rezista foarte mult, intrand mai devreme in procesul de alterare. Prin depozitarea rosiilor in frigider le prelungim perioada prospetimii, insa le “pierdem” savoarea si aromele speciale.

Legumele de frunze

Spanacul, salata verde, năsturelul, valeriana, rucola, frunzele de kale, precum si alte legume din această categorie sunt ambalate de obicei in caserole sau pungi de plastic. Pe cele pe care le aduceti in pungi de plastic de la magazin, inainte de a le depozita in cutia de la frigider, infăsurati-le intr-un prosop de hartie, pentru a le împiedica să devină umede și lipicioase si sa se altereze prea curand.

Ciupercile

Ciupercile se comportă aidoma unor bureti, absorbind umezeala si devenind lipicioase în frigider. Fie că le cumpărați la vrac sau ambalate, este bine sa le transferati intr-o o pungă de hârtie inchisă la culoare pentru a le păstra departe de lumină si umiditate. Deoarece la temperatura camerei ciupercile își pierd mai repede culoarea și aroma, este indicat sa le păstrati la frigider.

Sparanghelul

Sparanghelul este foarte sensibil, deshidratandu-se foarte rapid, uneori in decursul a catorva ore. Acesta este motivul pentru care el trebuie tratat ca unui buchet de flori proaspete: după indepartarea portiunii de tulpini uscate, legatura de sparanghel se pune intr-un pahar cu apă. Dacă nu se prepară imediat, se infasoară într-un prosop umed sau se pune intr-o pungă de plastic și se refrigereaza timp de 2-3 zile.

Plantele aromatice proaspete

Metodele de păstrare a prospețimii alimentelor au in vedere si calitatea plantelor aromatice. De cele mai multe ori, nu reusim sa ne bucurăm in timp util de prospetimea si aroma patrunjelului, mărarului, leusteanului, busuiocului sau a celorlalte plante aromatice. Cel mai bun mod de stocare a lor este depozitarea la frigider, in pungute perforate, care sa le permită sa respire. Dacă se doreste păstrarea lor pentru o perioadă mai indelungată, se pot pune, in buchetele, intr-un pahar cu apă (care se schimba zilnic), sau, după spălare, in pungi pentru congelator. Pe de altă parte, multe dintre acestea se pretează la uscare, asa ca pot fi uscate la temperatuta camerei, apoi depozitate in borcane cu capac, pentru a le feri de umezeală.

Fructele de pădure

Fructele de pădure nu se spală inainte de a fi depozitate in frigider, ci doar inainte de consum. Metodele de păstrare a prospețimii alimentelor au in vedere depozitarea lor in recipiente căptusite cu prosoape de hartie, pentru a absorbi umezeala. Dacă se doreste o păstrare mai indelungata, fructele de pădure se pot congela. Ideal ar fi daca am putea respecta acel interval de maxim 4 ore intre recoltare si congelare, deoarece aprin acesta se asigura păstrarea unei calităti cat mai inalte a fructelor.

Cafeaua

La prăjirea boabelor verzi de cafea se eliberează caffeol, un ulei care oferă mirosul si gustul atat de familiale ale cafelei prajite. Cu toate acestea, expunerea la aer, umiditate, căldură și lumină scade in intensitate toate aromele cafelei. De aceea, pentru depozitarea boabelor de cafea este nevoie de recipiente opace, care se pot inchide ermetic.

Nucile

Am putea crede că nucile si alunele se pot păstra pentru totdeauna, mai ales dacă sunt in coaja…. Cu toate acestea, uleiurile din nuci rancezesc dacă acestea sunt depozitate in medii prea calde sau pentru o perioadă mai indelungată. Nucile pot fi păstrate in sigurantă pentru o perioadă de aproximativ 3 luni in cămări cu mediu uscat si răcoros, dacă sunt depozitate in recipiente inchise ermetic. In frigider, nucile se pot păstra, atat in coaja, cat si decojite, timp de 6 luni, iar la congelator, un an.

Făina

In mod normal, ne gandim ca este suficient sa păstram făina in cămară, insă aici, dacă nu este ambalată si sigulată corespunzator, riscăm sa fie “atacată” de insecte. Acesta, precum si protejarea făinei (inclusiv a celei de mălai, pastele, orezul, etc) de umezeală sunt motivele pentru care se recomandă inchiderea ermetică a ambalajelor, sau depozitarea lor in borcane cu inchidere etansă. Recipientele pot sta pe rafturi, in dulapuri sau in cămară.  

Uleiurile

Aerul, lumina și temperatura sunt trei factori care contribuie la rancezirea lipidelor. Prin rancezire, uleiul isi pastrează culoarea, insă apar alterări ale gustului si mirosului acestuia, care devin dezagreabile. Uleiurile (de masline, floarea soarelui, in, canola, etc) se pastrează in sticle inchise la culoare, in spatii cat mai răcoroase, departe de aragaz.

Carnea

Preparatele din carne se pastrează cel mai mult deoarece sunt aditivate si conditionate cu anumiti compusi (sare, nitriti, zahar, alti conservanti) care le prelungesc perioada de valabilitate – dar nici nu sunt recomandate spre a fi consummate!

In ceea ce priveste carnea macra (pui, curcan, vita, porc) – pentru cei care consuma –  este necesar să se verifice si respecte cu atentie termenul de valabilitate si să fie pastrată in conditii optime in frigider sau congelator pana la prepararea termică. Pentru carnea care nu este ambalată, se pregateste un ambalaj (punga) pe care se noteaza data refrigerării/congeălrii. Este necesar să se acorde o atentie deosebită igienei alimentare din momentul preparării, iar pregătirea termică sa fie facută cu maximă atentie pentru a diminua riscul de infestare cu potentiali germeni patogeni.

Ouăle

Dacă ouăle sunt cumparate, cel mai indicat este ca ele sa fie păstrate in cutia originală. Aceasta are si un rol de protectie impotriva mirosurilor din frigider, care ar putea pătrunde prin porii din coajă. Prospetimea ouălor se pastrează mai mult timp daca ele sunt depozitate pe rafturile frigiderului si nu pe usă, deoarece nu sunt la fel de expuse diferentelor de temperatură cauzate de deschiderea frecventă a usii.

Alte alimente care trebuie păstrate la frigider: laptele, produsele lactate (branzeturi, iaurturi, kefir, etc), fructele de mare, produsele perisabile deja feliate, formulele de lapte pentru copii, siropul de arțar deja deschis.

Nu se păstrează la frigider: ceapa, usturoiul, mierea, dovleacul, toate tipurile de cartofi – acestea se depozitează in locuri intunecate, departe de sursele de caldură.

Sursa:WebMD. La adresa: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-food-storage-maximum-freshness, accesat 21.04.2020