Nutriția și imunitatea în raport cu COVID-19 – îndrumări care urmăresc Declarația Societății Internaționale de Imunonutriție (International Society for Immunonutrition – ISIN) cu privire la nutriție, imunitate și COVID-19

„Până în acest moment ne confruntăm cu lipsa imunității dobândite în rândul populației din întreaga lume față de COVID-19, lipsa unui vaccin, incertitudinea cu privire la adevărata rată de infecție la nivelul țărilor afectate și vulnerabilitatea crescută a persoanelor în vârstă la aceasta boală (în special a celor din casele de îngrijire și instituțiile similare).

Prin urmare, in aceste circumstante se consideră adecvată consilierea nutrițională. Această afirmație se bazează pe faptul ca există multe dovezi (studii preclinice si clinice), conform cărora nutriția antioxidantă și nutrienții înrudiți susțin funcționarea normală a sistemului imunitar.

Recomandarea generală

Constă in adoptarea unei diete diversificate și bine echilibrate, bogată în fructe și legume cât mai variat colorate (in scopul creșterii aportului de antioxidanți și nutrienți asociați) pentru a sprijini funcția imunitară.

Recomandări specifice

Sunt destinate persoanelor în vârstă au in vedere creșterea aportului de:

  • Vitamina E: 134 mg – 800 mg/zi;
  • Zinc: 30 mg – 220 mg/zi;
  • Vitamina C: 200 mg – 2 g/zi;
  • Vitamina D: 10 mcg – 100 mcg/zi* – în special la persoanele nivele serice scăzute de vitamina D.

Recomandările se bazează pe rezultatele unor studii clinice care au demonstrat rolul acestor nutrienți in îmbunătățirea activitații celulelor limfocitare de tip T și B, inclusiv la vârstnici.

Nu există nicio dovadă, conform căreia aceste măsuri nutriționale ar contribui la protectia împotriva infectării sau la reducerea efectelor postinfecției cu COVID-19.

Cu toate acestea, se acceptă ca măsură pragmatică sprijinirea organismului, atat din punct de vedere nutrițional cat si al funcționarii normale a sistemului imunitar, prin suplimentarea unor nutrienți in doze controlate, nedăunătoare, înainte, în timpul și după infecția cu COVID-19.

  • *Notă: 10 mcg – 100 mcg Vitamina D corespund la 400 UI – 4000 UI Vitamina D

Sursa „Nutriția și imunitatea în raport cu COVID-19”:

ISIN Position Statement on Nutrition, Immunity and COVID-19. Board members (March 2020). Laurence Harbige, Philip Calder, Ascensión Marcos, Mireille Dardenne, Gabriela Perdigón, Francisco Perez-Cano, Wilson Savino, Nora Slobodianik, Liseti Solano, Roxana Valdes. La adresa: http://www.immunonutrition-isin.org/. Accesat 27.03.2020.