Declarația Societații Internaționale de Imunonutriție (International Society for Immunonutrition – ISIN) cu privire la nutriție, imunitate și COVID-19

„Până în acest moment ne confruntăm cu lipsa imunității dobândite în rândul populației din întreaga lume față de COVID-19, lipsa unui vaccin, incertitudinea cu privire la adevărata rată de infecție la nivelul țărilor afectate și vulnerabilitatea crescuta a persoanelor în vârstă la aceasta boală (în special a celor din casele de îngrijire și instituțiile similare).

Prin urmare, consilierea nutrițională este considerată adecvată in aceste circumstante. Această afirmație se bazeaza pe faptul ca există multe dovezi obtinute in urma unor studii preclinice si clince conform cărora nutriția antioxidantă și nutrienții înrudiți susțin funcționarea normală a sistemului imunitar.

Recomandarea generală

Consta in adoptarea unei diete diversificate și bine echilibrate, bogată în fructe și legume cât mai variat colorate (in scopul creșterii aportului de antioxidanți și nutrienți asociați) pentru a sprijini funcția imunitară.

Recomandări specifice

Sunt destinate persoanelor în vârstă au in vedere creșterea aportului de:

  • Vitamina E: 134 mg – 800 mg/zi;
  • Zinc: 30 mg – 220 mg/zi;
  • Vitamina C: 200 mg – 2 g/zi;
  • Vitamina D: 10 mcg – 100 mcg/zi* – în special la persoanele nivele serice scăzute de vitamina D.

Aceste recomandări se bazează pe rezultatele unor studii clinice care au demonstrat rolul acestor nutrienți in îmbunătățirea activitatii celulelor limfocitare de tip T și B, inclusiv la vârstnici.

Nu există nicio dovadă specifică, conform căreia aceste măsuri nutriționale ar contribui la protectia împotriva infectării sau la reducerea efectelor postinfecției cu COVID-19.

Cu toate acestea, este acceptata ca masură pragmatică sprijinirea organismului, atat din punct de vedere nutrițional cat si a funcționarii normale a sistemului imunitar, prin suplimentarea unor nutrienți in doze controlate, nedăunătoare, înainte, în timpul și după infecția cu COVID-19.

  • *Notă: 10 mcg – 100 mcg Vitamina D corespund la 400 UI – 4000 UI Vitamina D

ISIN Position Statement on Nutrition, Immunity and COVID-19. Board members (March 2020). Laurence Harbige, Philip Calder, Ascensión Marcos, Mireille Dardenne, Gabriela Perdigón, Francisco Perez-Cano, Wilson Savino, Nora Slobodianik, Liseti Solano, Roxana Valdes. La adresa: http://www.immunonutrition-isin.org/. Accesat 27.03.2020.