Untul vegetal obtinut din nuci (caju, migdale, macadamia, nuci clasice, etc) este o alternativă sănătoasă la margarină și untul obișnuit, putand fi consumat atat in cadrul regimurilor vegane sau vegetariene, cat si in perioadele sau zilele de post. Are o consistenta cremoasa, este foarte gustos si are avantajul de a putea fi preparat in doar 5 minute!

Timp de preparare: 5 minute. Se ia in considerare si timpul necesar pentru hidratarea nucilor caju (2-3 ore).

Cantitatea obtinuta: app 260 g (13 portii)

Ingrediente:

  • 100 g caju crud, hidratat;
  • 90 ml „lapte” vegetal neîndulcit, la alegere (soia, caju, migdale). Vezi lapte de migdale preparat in casa;
  • 2 lingurițe suc proaspat de lămâie;
  • 2 linguri ulei vegetal (ulei de masline extravirgin);
  • 2 lingurițe fulgi de drojdie nutritiva;
  • 1 lingura turmeric (optional);
  • 1/2 linguriță sare de mare.
Imagini pentru cashew

Mod de preparare:

Nucile caju hidratate in prealabil (2-3 ore) se pun intr-un blender si se mixeaza pana la obtinerea unui amestec fin, omogen.

Se amestecă „laptele” vegetal impreuna cu sucul de lămâie într-un bol si se lasa aproximativ 1-2 minute, timp in care amestecul se va solidifica. Apoi se pune in blender peste caju, adaugandu-se pe rand restul ingredientelor ramase (uleiul vegetal, drojdia nutritiva si sarea de mare) si se mixeaza pana cand se obtine un amestec omogen.

Untul obtinut se toarna intr-un recipient (borcan, vas special pentru unt) si se refrigereaza. Se poate pastra la frigider timp de 1-2 săptămâni. In congelator se poate pastra o perioada de pana la 1 luna.

Valori nutriționale (1portie app. 20 g):

  • Valoare energetica: 75 kcal;
  • Lipide totale 6.1 g, din care saturate 1 g;
  • Carbohidrati: 4 g;
  • Proteine: 2.3 g;
  • Sodiu: 55 mg.

Daca doriti ca acest unt sa aiba o culoare frumoasa, aurie si sa beneficiati de proprietatile antiinflamatoare si antioxidante ale curcuminei, puteti sa adaugati in aceasta reteta o lingura de turmeric.

*Nota:

Drojdia nutritiva sau „drojda inactiva” este un produs cu valoroase proprietati nutritionale si un gust special. Desi nu este foarte cunoscuta, ea a devenit mai populara si din ce in ce mai des utilizata si la noi in tara, datorita persoanelor care urmeaza diete vegane sau vegetariene, in scopul preventiei sau suplimentarii anumitor deficiente nutritionale.

Se obtine din ciuperca Saccharomyces cerevisiae, cultivata pe melasa rezultata la fabricarea zaharului din sfecla sau din trestie de zahar. Se recolteaza la maturitate, se spala si se usuca la temperaturi ridicate, procese in urma carora se inactiveaza, nemaiavand capacitatea de crestere pentru care este utilizata in panificatie.

Drojdia inactiva are o culoare galbena sau usor galbuie si se distinge printr-o aroma placuta de branza si nuci, fiind comercializata sub forma de fulgi, granule sau pulbere.

Valori nutritionale (2 linguri fulgi = 16 g)

  • Valoare energetica: 45 kcal;
  • Carbohidrati: 5 g;
  • Fibre: 4 g;
  • Lipide: 0.5 g;
  • Fibre 0 g;
  • Proteine: 8 g;
  • Vitamina B1: 9.6 mg (640% DZR)
  • Vitamina B2: 9.7 mg (570% DZR);
  • Vitamina B5: 56 mg (280% DZR);
  • Vitamina B6: 9.6 mg (480% DZR);
  • Folat: 240 mcg (60% DZR)
  • Vitamina B12: 7.8 mcg (130% DZR);
  • Vitamina PP: 1 mg (10% DZR);
  • Magneziu: 24 mg (6% DZR);
  • Sodiu: 5 mg;
  • Zinc: 3 mg (20% DZR); (DZR = doza zilnica recomandata).

Sugestii de utilizare: 1-2 linguri pe zi in cereale la micul dejun, smoothie-uri, salate sau paste, carora le ofera o aroma de branza si gust mai pronuntat.  

Pofta buna si sanatate la maxim va doresc!

Cu drag, Letitia Mates

Surse:

SELFNutritionData. Nutritional Yeast Flakes (Kal) 2 Tablespoons. [Internet] [Cited: 18.01.2010]. La adresa: https://nutritiondata.self.com/facts/custom/1323565/2.