Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta medicinala care poarta amprenta unei istorii indelungate. Ea a fost folosita inca din perioada Greciei antice pentru tratarea unui spectru larg de boli, incepand de la infectii ale pielii sau arsuri si pana la afectiuni nervoase.

In ultimii ani, sunatoarea a constituit un punct de interes in tratamentul depresiei, fiind intens studiata din aceasta perspectiva. Rezultatele celor mai multe studii arata ca aceasta planta este eficienta in tratamentul depresiilor usoare si moderate si ca prezinta mult mai putine efecte secundare si reactii adverse decat majoritatea medicamentelor antidepresive cu aceasta indicatie. In schimb, ea nu si-a dovedit eficacicatea in tratamentul depresiilor majore.

Generalitati

Sunatoarea este o planta medicinala cu multiple utilizari, care poate fi administrata atat intern, sub forma de ceaiuri, capsule, tincturi sau uleiuri, cat si extern, in creme sau unguente. Este o planta comuna, pe care ne-am obisnuit sa o avem la indemana, pentru a putea apela cu mare usurinta la ea.

Cu toate acestea, spre deosebire de alte plante medicinale uzuale, sunatoarea se distinge prin cateva caracteristici pe care trebuie neaparat sa le avem in vedere, inainte de a o utiliza:

  • Poate prezenta efecte secundare si chiar reactii adverse;
  • Interactioneaza cu un numar foarte mare de medicamente, carora le poate scadea actiunea terapeutica sau potenta toxicitatea;
  • Este contraindicata in anumite situatii (copii, gravide, mame care alapteaza, etc).

Sunatoarea – compozitie

Produsul vegetal utilizat de la sunatoare este reprezentat de partile terminale inflorite (Herba Hyperici). Acestea contin:

  • Naftodiantrone – regasite in cea mai mare parte in petalele florilor si muguri:
    • Hipericina – pigment care imprima culoarea galben-rosietica petalelor;
    • Pseudohipericina;
  • Flavonoide (polifenoli) – regasite in cele mai mari concentratii in flori: kamferol, quercitina, izoquercitina, hiperina, hiperozida;
  • Floroglucinoli:
    • Hiperforina – se considera ca ar avea rol major psihoactiv
    • Adhiperforina.
  • Uleiuri esentiale: mono si sesquiterpene (alfa si beta-pinen, alfa-terpineol, geraniol, etc);
  • Xantone si taninuri;
  • Compusi fenolici: acizi cafeic, clorogenic, hiperfolina;
  • Alti constituenti: carotenoide, pectine, aminoacizi, etc.

Hiperforina – se pare ca ar favoriza influxul de ioni (cu precadere de sodiu) in spatiul intracelular, in special la nivelul neuronilor, prin actiunea la nivelul canalelor care mediaza preluarea acestora. Influxul de ioni inhiba recaptarea neurotransmitatorilor, mecanism care ar putea sta la baza efectelor antidepresive ale sunatorii.

Sumantoare

Sunatoarea – utilizare

Depresie

Exista numeroase date care atesta eficacitatea sunatorii in diminuarea simptomelor asociate depresiei usoare sau moderate. Se considera ca mecanismul sau de reactie ar consta in inhibarea recaptarii neurotransmitatorilor (serotonina, noradrenalina si dopamina), asemanator medicamentelor antidepresive (SSRI – Inhibitori ai Recaptarii Serotoninei: fluoxetina, citalopram, sertralina, etc).

Eficienta sunatorii in tratamentul depresiilor este comparabila cu cea a antidepresivelor. Efectele secundare induse de aceasta sunt mai mici decat cele ale antidepresivelor.

Recomandarile sunatorii in tratamentul depresiei sunt limitate de numarul mare de interactiuni pe care aceasta il poate avea cu numeroase medicamente.

Sindrom premenstrual

Sunatoarea poate sa usureze simptomele fizice sau emotionale care insotesc sindromul premenstrual. Acestea pot include: crampe abdominale, sensibilitatea sanilor, iritabilitate sau pofte alimentare.

Menopauza

Se considera ca sunatoarea in combinatie cu cimicifuga (black cohosh) ar ajuta la scaderea anxietatii din menopauza.

Tulburarea afectiva sezoniera

Aceasta este o afectiune ce apare cu precadere iarna si se datoreaza in principal scaderii intensitatii luminii solare. Sunatoarea ajuta la usurarea simptomelor din aceasta boala, mai ales in combinatie cu fototerapia (terapia prin lumina).

Afectiuni cutanate: rani, arsuri usoare, dermatite, eczeme, hemoroizi

Sunatoarea are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare. Aplicata local (pe piele), poate ajuta la tratarea ranilor sau arsurilor usoare, la usurarea simptomelor datorate hemoroizilor, etc.

Sunatoarea – forme de administrare

Sunatoarea poate fi utilizata in foarte multe forme de administrare, incepand de la ceaiuri, tablete, capsule, uleiuri, si pana la creme, geluri sau unguente, pentru aplicatii locale. Cele mai multe produse standadizate au un continut in hipericina de 0.3%.

Ceaiul de sunatoare – preparare:

La 300 ml de apă fiartă se adaugă o linguriţă de amestec din flori si frunze uscate. Se lasă la infuzat 10-15 minute.

Atentie – Nu se consuma mai mult de 3 cani (200 ml) de ceai/zi!

Sunatoarea – mod de administrare

Copii

  • Deoarece majoritatea studiilor efectuate pe sunatoare au avut ca subiecti persoane adulte, nu se cunoaste efectul pe care l-ar putea avea aceasta planta asupra copiilor.
  • Nu se recomanda tratament antidepresiv cu sunatoare copiilor, cu exceptia situatiilor in care acetia sunt sunt strict monitorizati de catre un medic de specialitate!

Adulti

  • Doza uzuala zilnica recomandata in tratamentul depresiilor usoare si medii – 300mg (0.3% hipericina) X 3/zi, in timpul meselor.
  • Tratamentul este de durata, uneori fiind necesare si 3-4 saptamani pana cand se observa eficacitatea tratamentului.
  • Atentie – Incheierea tratamentului nu se va face brusc ci scazand traptat ritmul administrarilor, in felul acesta evitand aparitia unor efecte nedorite!

Sunatoarea – precautii la administrare

  • Nu incepeti tratament cu suplimente alimentare cu extracte din sunatoare inainte de un prealabil consult medical. Medicul si ulterior farmacistul va pot atentiona cu privire la posibilele interactiuni care pot sa apara in urma asocierii acestei plante cu medicamentele pe care le aveti in schema de tratament.
  • In urma administrarii produselor cu sunatoare pot sa apara anumite efecte secundare si reactii adverse (de intensitate medie):
    • Dureri gastrice;
    • Constipatie;
    • Dureri de cap;
    • Uscaciunea gurii;
    • Oboseala;
    • Stare de neliniste, confuzie;
    • Urticarie;
    • Alte manifestari cutanate (eruptii, eriteme, etc)
  • Nu se recomanda femeilor care doresc sa ramana insarcinate (scade fertilitatea), gravidelor sau celor care alapteaza!
  • Nu se recomanda persoanelor diagnosticate cu schizofrenie – poate creste riscul de psihoze!
  • Sunatoarea poate provoca reactii de fotosensibilizare – se recomanda evitarea expunerii la soare in timpul tratamentului! Aceasta atentionare priveste atat produsele destinate administrarii interne (ceaiuri, tincturi, uleiuri, capsule), cat si cele externe (creme, unguente, etc).
  • Se opreste administrarea interna a produselor ce contin sunatoare cu cel putin o saptamana inainte de intyerventiile chirurgicale, deoarece pot influenta timpul de sangerare. Anuntati chirurgul de tratamentul urmat, inainte de operatie!

Sunatoarea – posibile interactiuni cu medicamentele

Sunatoarea interactioneaza cu un numar foarte mare de medicamente. In cele mai multe situatii actiunea medicamentelor este diminuata de prezenta sunatorii, insa sunt cazuri in care sunatoarea potenteaza actiunea medicamentelor, crescandu-le toxicitatea.

Se cunoaste ca sunatoarea ar avea afinitate pentru receptorii adenozinici, serotonin 5HT1, benzodiazepinici si pentru cei gama-aminobutirici (GABA).

Sunatoarea este cunoscuta ca un puternic inductor enzimatic la nivelul sinstemului enzimatic CYP 45O, si anume CYP1A2, CYP3A4, CYP2C9, avand actiune si asupra glicoproteinei P. Astfel, contribuie la scaderea concentratiilor plasmatice ale medicamentelor care se metabolizeaza prin intermediul acestor enzime, cu scaderea eficacitatii lor terapeutice.

Clasa de substante ReprezentantiTip de interactiune
AntidepresiveSSRI: citalopram, escitalopram (Actavis), fluvoxamina (Fevarin), paroxetina (Seroxat), fluoxetina (Prozac), sertralina (Zoloft) Triciclice: amitriptilina, nortriptilina, imipramina
IMAO: tranilcipromina (Parnate), fenelz
ina (Nardil)  
Sunatoarea creste riscul efectelor secundare, putand conduce la aparitia sindromului serotoninergic.
AnticonvulsivanteCarbamazepina (Tegretol), fenobarbitalul, fenitoinaScade actiunea anticonvulsivanta prin inductie enzimatica la nivel CYP36A4
Antihistaminiceloratadina (Claritin, fexofenadina (Telfast), cetirizina (Zyrtec)Sunatoarea le poate scadea nivelul plasmatic, cu diminuarea eficientei tratamentului
Imunosupresoareadalimumab (Humira), azatioprina (Imuran), ciclosporina, metotrexat, tacrolimus (Prograf)Scade actiunea imunosupreseare a medicamentelelor indicate de obicei in transplant de organ sau boli autioimune
Antiretrovirale HIVIndanavir, saquinavir, amprenavir, enfuvirtid, etcScade actiunea terapeutica a medicamentelor, prin inductie enzimatica la nivel CYP3A4
SedativeAnticonvulsivante: fenitoina (Dilantin), acidul valproic (Depakine) Barbiturice: fenobarbital Benzodiazepine: diazepam (Valium), alprazolam (Xanax)
Sedativ-hipnotice: zolpidem, zaleplon Antidepresive triciclice: amitriptilina (Tryptizol),
Alcoolul
Actiunea sedativa poate fi potentata in prezenta sunatoarei
Antimigrenoasesumatriptan, naratriptan, rizatriptan, zolmitriptanSunatoarea poate creste riscul efectelor secundare (inclusiv sdr. Serotoninergic), prin cresterea conscentratiilor de serotonina serica
Anticoagulante/antitromboticewarfarina (Coumadin), fenprocumona, clopidrogel (Plavix)Creste riscul de sangerare, datorita actiunii inductoare la nivel CYP2C9
Hipolipemiante (Statine)atorvastatina (Lipitor), simvastatina (Zocor), lovastatina (Mevacor)Sunatoarea poate sa scada nivelul plasmatic al statinelor, cu diminuarea activitatii terapeutice
Contraceptive oraleToate combinatiileScade eficacitatea medicamentelor contraceptive prin inductie enzimatica la nivel CYP1A2, CYP3A4
Alte medicamenteteofilina (Miofilin)Scade nivelul plasmatic al medicamentului, cu scaderea eficacitatii tratamentului, prin inductie enzimatica la nivel CYP1A2
dextrometorfan (Tussin) Creste riscul reactiilor adverse (inclusiv sdr. Serotoninergic)
digoxinaPoate determina scaderea nivelului plasmatic al medicamentului, cu scaderea eficacitatii terapeutice prin actiunea de inductie a transportului glicoproteinei P.
Tabel. Medicamente care pot interactiona cu sunatoarea [1]

Concluzie interactiuni

Un review publicat in „Journal of Pharmacy and Pharmacology” in 2019, a ajuns la urmatoare concluzie in legatura cu interactiunile dintre sunatoare si medicamente [5]:

This review has highlighted that significant herb–drug interactions with St John’s wort have only occurred with H. perforatum L extracts that result in an adequate hyperforin daily dose (at least > 3 mg) when given to study participants. This finding is in agreement with an earlier review that critically evaluated St John’s wort interactions. Low-hyperforin content of H. perforatum L extracts has demonstrated efficacy and safety in the management of people with depression, prompting the call to restrict hyperforin content in the daily dosage to avoid the potential for serious herb–drug interactions. Importantly, medicines regulatory agencies should consider mandating the hyperforin content of labelling and packaging of medicines to facilitate the safe and effective use of St John’s wort herbal medicine products.

Autor: Letitia Mates

Update articol: 9.11.2019

Bibliografie:

  1. L. Henderson, Q. Y. Yue, C. Bergquist et al. St John’s wort (Hypericum perforatum): drug interactions and clinical outcomes. Br J Clin Pharmacol. 2002 Oct; 54(4): 349–356.
  2. Drugs.com. St.John’s Worth. [Internet] [Last updated on Oct 1, 2018; Accesat 9.11.2019].
  3. NIH. St. John’s worth. [Internet] [Updated: September 2016; Accesat 9.11.2019].
  4. Examine.com. Hypericum peroratum. [Internet] [Last Updated: Sep 18, 2019; Accesat 9.11.2019].
  5. Chrubasik-H S, Vlachojannis J, McLachlan AJ. Understanding drug interactions with St John’s wort (Hypericum perforatum L.): impact of hyperforin content. J Pharm Pharmacol. 2019 Jan;71(1):129-138.