Un mic dejun perfect pentru o zi plina de energie, preparat din ovaz, seminte de chia, „lapte” de migdale si fructe de padure – potrivit pentru perioada de post.

Prepararea lui nu dureaza mai mult de 5 minute, cu exceptia perioadei de refrigerare de aproximativ 4 ore, necesara inmuierii fulgilor clasici de ovaz si a semintelor de chia. Deci, daca doriti sa incepeti ziua cu acest mic dejun, sfatul meu este sa il pregatiti cu o seara inainte, urmand ca dimineata sa adaugati doar topping-ul: fructe de padure, eventual felii de banane sau nuci, dupa preferinta.

Ingrediente pentru o portie:

  • ½ cană fulgi ovăz instant sau traditionali („old fashioned oats” ) – varianta „gluten free”, daca este cazul;
  • ½ cană „lapte de migdale” neîndulcit sau orice bautura vegetala preferata;
  • 2 lingurițe semințe de chia sau seminte de canepa;
  • ½ cană fructe de padure;
  • 1-2 lingurițe sirop de arțar sau miere;
  • 1/4 linguriță extract pur de vanilie;
  • 1/8 lingurita scortisoara macinata.

Timp de preparare: 5 min.

Daca optati pentru fulgi instant de ovaz, preparatul poate fi consumat imediat, iar cel cu fulgi traditionali, „old fashioned oats” trebuie lasat cel putin 4 ore la refrigerat.

Mod de preparare:

1. Pentru varianta cu fulgii de ovaz traditionali:

  • Amestecati fulgii traditionali de ovăz, semintele de chia, „laptele” de migdale, siropul de arțar/mierea, vanilia și scortisoara într-un bol mic sau borcan;
  • Daca fructele de padure sunt congelate, adaugati-le in aceasta compozitie si amestecati usor. Daca le aveti in varianta proaspata, cel mai bine este sa le adaugati doar inainte de al le consuma;
  • Acoperiți și refrigerați cel putin 4 ore sau peste noapte;
  • Inainte de servire, puteti adauga felii de banana si/sau nuci, dupa preferinta.

2. Pentru varianta cu fulgii de ovaz instant:

  • Amestecati fulgii instant de ovăz, semintele de canepa, „laptele” de migdale, siropul de arțar/mierea, vanilia și scortisoara într-un bol mic sau borcan;
  • Adaugati fructele de padure – daca acestea sunt proaspete;
  • Daca fructele de padure sunt congelate, ar fi bine sa le decongelati inainte de servire. Pentru aceasta, cu o seara inainte, scoateti din congelator cantitatea necesara (1/2 cana), pe care o puteti lasa in frigider, pana a doua zi dimineata;
  • Puteti adauga felii de banana si/sau nuci, dupa preferinta.

Nota: pentru un aspect stratificat, adăugați jumătate din ovăz la fundul borcanului, apoi straturi cu fructe, apoi adăugați restul de ovăz.

Informatii nutritionale:

1 Portie (un borcan):

  • Calorii: 252 (kcal);
  • Lipide (1 g sat) 7 g;
  • Carbohidrați 39 g;
  • Fibre 8 g;
  • Zaharuri 7 g;
  • Proteine 8 g.

Nota: informatiile nutritionale sunt calculate pentru varianta cu bautura de migdale, seminte de chia, fara topping-ul cu banane si/sau nuci (NutritionFacts).

Pofta buna si sanatate la maxim va doresc!

Cu drag, Letitia Mates

Bibliografie:

NutritionFacts. Strawberry Overnight Oats. [Internet]. La adresa: https://nutritionfacts.org/, accesat 28.11.2019.