Rezistenţa la insulină şi cancerul este un subiect de interes, care a captat atenţia şi a făcut tema mai multor studii, cel puţin in ultima perioadă.

Rolul insulinei la nivel celular

Principala sarcină metabolică a insulinei este de a furniza glucoza în spaţiul intracelular.

Insulina interacționează cu receptorul de insulină de la nivelul membranelor celulare, prin activarea proteinelelor transportoare de glucoză (GLUT) încorporate în membrană, permițând transferul de glucoză din fluxul sanguin spre interiorul celulei.

Figura. Absorbția glucozei mediată de insulină

Expunerea cronică la glucoză

Expunerea cronică la glucoză poate determina celulele să inactiveze receptorul pentru insulină. Acest lucru altereaza răspunsul sistemului de transport al glucozei la semnalizarea insulinei, fenomen numit “rezistență la insulină”. În starea de rezistență la insulină, celulele absorb puțina glucoză, ceea ce determină creşterea nivelului glicemic si activarea mecanismelelor de feedback care cresc secreția de insulină. Acest proces continuă într-o buclă dăunătoare și auto-perpetuantă [1].

Nivelurile crescute de insulină

Nivelurile crescute de insulină stimulează lipogeneza și inhibă lipoliza, ceea ce conduce la acumularea de grăsimi, în special la nivel abdominal. Aceste depozite anormale de grăsimi abdominale eliberează leptina și citokine proinflamatorii, promotori ai inflamației locale și sistemice. În plus, excesul de grăsimi interacționează cu hormonii sexuali și proteinele de legare a hormonilor sexuali, crescând riscul de cancer.

Creșterea absorbției de aminoacizi generată de insulină poate susține creșterea țesuturilor tumorale. Insulina stimulează sinteza hepatică a factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-I), hormon asociat cu creșterea riscului de cancer de sân și prostată. În cele din urmă, insulina în sine este un factor de creștere și mitogen, cu capacitatea de activare a numeroase căi ce susțin proliferarea celulară [2].

Studiile epidemiologice arată că diabetul zaharat de tip 2, stadiul final al rezistenței la insulină, este asociat cu cancerele de san, vezica urinara, colon, rect, endometru, rinichi, ficat și pancreas [3].

Factorii care pot influenta rezistenta la insulina

Principalii factori care influenteaza rezistenta la insulina sunt: durata repausului alimentar, scaderea in greutate, chirurgia bariatrica si microbiota intestinala.

Postul alimentar

O durata mai mare a repausului alimentar pe timpul nopții este asociată cu cresterea sensibilitatii la insulină. Într-un studiu de cohortă, NHANES, fiecare creștere de 3 ore a repausului alimentar a fost asociată cu o scadere a glicemiei postprandiale cu 4% și a hemoglobinei glicate (HbA1c) cu 20% [4].

Scaderea in greutate la persoanele supraponderale si obeze

Scaderea în greutate ameliorează rezistenţa la insulină la persoanele obeze. Atunci când restricțiile energetice sunt modeste, dietele cu conținut redus de carbohidrați sunt mai eficiente decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi în scăderea masei grase și restabilirea sensibilității la insulină [5].

Influenta chirurgiei bariatrice asupra sensibilitatii la insulina

Restaurarea sensibilității la insulină prin chirurgia bariatrică poate reduce incidența cancerului. Într-un studiu de cohortă, scăderea în greutate după intervenția chirurgicală bariatrică a redus rezistența la insulină, efectul persistând pe parcursul perioadei de urmărire, de 10 ani. Un studiu controlat în cadrul aceleiasi aceeași cohorte a evidentiat o incidență scăzută a cancerului la zece ani după intervenția chirurgicală bariatrică la femei, acest efect nefiind observat in cazul participantilor de sex masculin [6].

Microbiota intestinala si rezistenta la insulina

Alterarea microbiotei intestinale este asociată cu obezitatea și rezistența la insulină. Se pare ca in urma transplantului fecal de la donatori slabi are loc o imbunatatire a sensibilitatii la insulină in randul pacienților cu sindrom metabolic. Aceasta observatie a condus la ipoteza ca microbiota intestinala joacă un rol esențial în rezistența la insulină [7].

In concluzie, rezistența la insulină este in mod direct asociată cu riscul de cancer, alaturi de fumul de tigara sau substantele chimice foarte toxice, cum sunt spre exemplu metalele grele. Pentru a reduce riscul de cancer, una dintre cele mai importante masuri pe care le putem lua este adoptarea preventiva a unor masuri care pot contribui la cresterea sensibilitatii la insulina.

Cresterea sensibilitatii la insulina

 • Reducerea aportului de carbohidrati rafinati – dulciuri concentrate, bauturi dulci de orice fel;
 • Scaderea in greutate la persoanele supraponderale si mai ales obeze;
 • Pastrarea echilibrului microbiotei intestinale – prin consumul alimentelor vegetale cu continut ridicat de fibre alimentare: cereale integrale, legume, fructe, sau a celor fermentate (kefir, iaurt, tofu, etc);
 • Cresterea duratei de repaus alimentar nocturn – spre exemplu, ultuima masa sa fie luata la cel tarziu ora 19:00;
 • Mentinerea activitatii fizice zilnice – adaptate conditiei fizice si varstei fiecaruia.

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

 1. Fung J, Berger A. Hyperinsulinemia and Insulin Resistance: Scope of the Problem. Jurnal of Insuline Resistence, Vol.1. Nr.1. [Internet]. 2016 [Citat 4 august 2018].
 2. Ben-Shmuel S, Rostoker R, Scheinman EJ, LeRoith D. Metabolic Syndrome, Type 2 Diabetes, and Cancer: Epidemiology and Potenţial Mechanisms. Handb Exp Pharmacol. 2016;233:355-72.
 3. Arcidiacono B, Iiritano S, Nocera A, Possidente K, Nevolo MT, Ventura V et al. Insulin resistance and cancer risk: an overview of the pathogenetic mechanisms.Exp Diabetes Res 2012:789174.
 4. Marinac CR, Natarajan L, Sears DD, Gallo LC et al. Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Risk: Findings from NHANES (2009-2010). Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. May, 2015; 24(5):783-9.
 5. Gower BA, Goss AM. A lower-carbohydrate, higher-fat diet reduces abdominal and intermuscular fat and increases insulin sensitivity în adults at risk of type 2 diabetes. J. Nutr. Jan, 2015; 145(1):177S-83S.
 6. Christina B. Targeted Therapy: The Basics. OncoLink. [Internet].[Updatat 27 Septembrie 2016; citat 6 august 2018]. La adresa: https://www.oncolink.org/cancer-treatment/therapies/targeted-therapy-the-basics.
 7. Vrieze A, Van Nood E, Holleman F, Salojärvi J et al. Transfer of intestinal microbiota from lean donors increases insulin sensitivity în individuals with metabolic syndrome. Gastroenterology Oct, 2012; 143(4):913-6.e7.