O reteta cu care poate nu suntem foarte familiarizati, dar care cu siguranta ne ajuta sa ramanem sanatosi: salata din orez, naut, frunze de kale, ghimbir si pasta tahini.

Pentru cei care nu agreaza sau pur si simplu nu au la indemana frunze de kale, acestea pot fi inlocuite cu spanac proaspat, salata verde, ruccola, frunze de valeriana sau orice alte frunze verzi (varza chinezeasca, sfecla mangold, etc). In locul pastei tahini se poate folosi ulei de masline extravirgin.

Legumele cu frunze verzi ar trebui sa fie nelipsite din alimentatia noastra zilnica. Ele contribuie in mare masura la imbunatatirea digestiei, preventia afectiunilor cardiovasculare si osteoarticulare, a diabetului de tip 2 sau la scaderea riscului de declin cognitiv la varstici. Aceste calitati sunt atribuite continutului lor in substante cu caracter antioxidant, vitamine (K, B6, C, A, acid folic), potasiu, calciu, fier si fibre vegetale.

Compozitie (pentru 8 portii):

  • 2 cani (200 ml) de orez brun, fiert si racit
  • 1 cana de naut fiert si racit
  • 5 cani de frunze de kale spalate si taiate marunt
  • ½ cana merisoare deshidratate
  • Sucul de la o lamaie (si putina coaja rasa, daca lamaia este „bio”)
  • 3 lingurite de pasta tahini
  • 1 lingutita de ghimbir proaspat ras
  • ½ lingurita boia de ardei
  • Sare de mare si piper

Mod de preparare:

Se amesteca impreuna orezul, nautul, frunzele de kale si merisoarele deshidratate.

Intr-un bol separat se prepara dressing-ul din suc de lamaie, pasta tahini, ghimbir, boia de ardei, sare si piper. Acesta se adauga peste salata si se incorporeaza amestecand cu atentie inainte de portionare.

Aceasta salata poate fi servita si calda, situatie in care orezul se adauga imediat dupa fierbere, fara a se mai lasa la racit.

Informatii nutritionale pe portie:

  • Valoare energetica – 240 kcal
  • Proteine – 7g
  • Lipide – 5 g (din care grasimi saturate – 0 g)
  • Carbohidrati – 55 g
  • Fibre – 7 g
  • Sodiu – 32 mg

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Letitia Mates