Vedetele acestui smoothie sunt evident coacazele negre. Acestea, alaturi de zmeura si banane aduc un plus de substante nutritive si antioxidante cu rol deosebit de important in mentinerea sanatatii noastre.

Coacazele negreRibes nigrum sunt fructe foarte valoroase din punct de vedere nutritiv, distingandu-se prin continutul lor ridicat in compusi fenolici, antocianine, vitamine (in special C, A, B1, B5, B6, E) si acid gama-linoleic (GLA).

Unul dintre cei mai importanti constituenti este Vitamina C, care se regaseste in cantitati de pana la 4-5 ori mai mari in coacazele negre decat in citrice si aproape de doua ori mai mari decat in afine (aproximativ 2g/kg). Organismul utilizeaza vitamina C in metabolizarea proteinelor si sinteza de colagen – substanta esentiala in mentinerea elasticitatii si integritatii pielii, avand un rol major in procesul anti-aging.

Datorita compozitiei lor, coacazelor negre li se atribie mai multe proprietati: antihipertensive, antiinflamatorii, antioxidante, antitrombotice, antivirale (Influenza, herpes simplex), antibacteriene (Helicobacter p.), de protectie cardiovasculara sau de sustinere a sanatatii sistemului imunitar.

Pentru a realiza acest smoothie, aveti nevoie de:

  • Coacaze negre (proaspete sau congelate) – o jumatate de cana
  • Zmeura (proaspata sau congelata) – o cana
  • Banane – una, medie
  • Sirop de artar sau miere – 1 lingura
  • Iaurt, kefir sau bautura din caju, macadamia, migdale, etc – o cana
  • Scortisoara – o lingurita.

Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele intr-un blender, pana se obtine o pasta cremoasa.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Letitia Mates

Bibliografie

Black currant (Ribes nigrum). La adresa: http://www.sigmaaldrich.com/life-science/nutrition-research/learning-center/plant-profiler/ribes-nigrum.html, accesat septembrie, 2017.