Socata cu miere si lamaie – bautura parfumata, delicioasa si racoritoare care ne poarta cu gandul spre copilarie si care ce nu ar trebui sa lipseasca nici in acest an din casa noastra.

Acum este perioada in care florile de soc sunt pregatite pentru cules, asa ca nu ne mai ramane decat sa procuram celalalte cateva ingrediente necesare pentru prepararea socatei: mierea de albine, lamaile si daca dorim, fara a fi obligatorie in reteta, drojdia proaspatata.

Inainte de pregatirea retetei, probabil ca sunt persoane interesate sa afle ce proprietati au aceste flori si daca prin calitatile lor pot aduce beneficii pentru sanatate. Din acest motiv am prins in acest articol urmatoarele informatii.

Florile de soc si proprietatile acestora

SoculSambucus nigra (Adoxaceae) – este un arbust care face parte din flora spontana, fiind intalnit in paduri sau izolat, incepand de la campie si pana in zonele montane inferioare ale tarii noastre.

Florile de soc sunt mici, albe, grupate in inflorescente, cu miros foarte placut. Infloresc in luna mai, iar florile dureaza 6-10 zile.

Atat florile cat si fructele socului pot fi consumate, atata timp cat sunt corect utilizate si preparate, insa frunzele, tulpinile, ramurile sau radacinile sunt toxice si trebuie evitate. Acestea contin sambunigrina, o glicozida cianogenica toxica, intalnita in special in semintele mai multor fructe (spre exemplu mere sau persici) si sambucina, un alcaloid cu potential toxic.

Compusi biologic activi ai florilor de soc

  • Bioflavonoide – reprezentate in mare parte de flavone si flavonoli – recunoscuti pentru proprietatile antioxidante, antiinflamatoare si antibacteriene.
    • Dintre flavonoli, cei mai bine reprezentati sunt quercetina, izoquercitrina si antocianii – cu proprietati antivirale.
  • Acizi clorogeniciacid cinamic, care ar putea ajuta in starile alergice, in reglarea nivelului glucozei sanguine sau in constipatie, prin efect laxativ.
  • Triterpenoidebeta-amyrina, eritrodiol si acid oleanoic, cu proprietati analgezice, antiinflamatoare si anticancerigene.

Proprietati si utilizari

Florile se soc sunt folosite in medicina traditionala pentru proprietatile antiinflamatoare si antiseptice. Cele mai des intalnite utilizari sunt in raceala si gripa, infectii sinusale sau alte afectiuni respiratorii.

Ele sunt recunoscute si pentru proprietatile diuretice sau laxative, antibacteriene sau antivirale, dar si de modulare a sistemului imunitar.

Se considera ca extractul din florile de soc ar avea capacitatea de a scadea nivelul glucozei serice, motiv pentru care ar putea fi recomandat ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.

Un studiu efectuat in Irlanda a aratat ca extractul din flori de soc are actiune inhibitorie asupra mai multor agenti patogeni intraspitalicesti, printre care Staphyococcus aureus meticilinorezistent (MRSA). [3]

Atentionari 

  • Florile de soc pot determina aparitia unor tulburari gastrointestinale (stare de greata, diaree), mai ales la consumul unor cantitati mai mari;
  • Se impune monitorizarea asocierii suplimentelor alimentare cu extract din flori de soc la medicatia antidiabetica! Recomandarea pentru persoanele cu diabet este de a evita consumul de socata, deoarece contine cantitati mari de glucide!
  • Se intrerupe administrarea suplimentelor cu extract din soc inainte si imediat dupa interventiile chirurgicale datorita posibilitatii cresterii riscului de sangerare!

Socata cu miere si lamaie

Ingrediente:

  • 12-14 flori proaspete de soc;
  • 10 litri de apa plata sau filtrata;
  • 500 g miere de albine (sau 1.5 kg de zahar);
  • 4-5 lamai;
  • 8-10 g drojdie proaspata (optional).

Mod de preparare:

  • Pentru a prepara socata avem nevoie de vase (borcane) din sticla;
  • Florile proaspete de soc se spala si se asaza in borcane. Peste acestea se adauga mierea, sucul de la lamai (eventual si cojile de la una-doua dintre ele) si se adauga apa cat sa acopere toate ingredientele;
  • Se lasa la macerat 24 de ore, dupa care se pune drojdia (daca se doreste) si se completeaza cu apa rece pana la umplerea borcanelor. Dupa acoperire borcanele se aseaza intr-un loc cald si insorit, pentru inca doua-trei zile;
  • In aceasta perioada se amesteca zilnic socata, de doua ori pe zi, dimineata si seara;
  • Se strecoara folosind o sita deasa si se transvazeaza in sticle care se pastreaza la frigider;
  • Se serveste rece.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Letitia Mates

Update articol: 28.05.2021

Bibliografie:

  1. Botanical.com. Elder. [Internet}. Accesat mai 2021.
  2. Compound Interest.com. The Chemistry of Elderflowers & Elderberries: Aroma, Colour, & Toxicity. [Internet]. Accesat mai 2021.
  3. Hearst, Caroline, et al.. Antibacterial Activity of Elder (Sambucus Nigra L.) Flower or Berry Against Hospital Pathogens. JOURNAL OF MEDICINAL PLANTS RESEARCH 2010; 4(17): 1805–1809.
  4. Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods, (2015) 18, 941–958.