Riscurile interactiunilor dintre medicamente si alimente sunt mai putin cunoscute, motiv pentru care consider ca este oportun ca noi, farmacistii sa facem cunoscut pacientilor acest aspect atat la eliberarea medicamentelor din farmacie, cat si prin orice mijloace de informare, corecte si documentate.

Desi am mai scris un articol care cuprinde informatii despre cele mai importante interactiuni pe care le pot provoca anumite alimente sau suplimente cu medicamentele, in cel de fata ma folosesc de ideea de a strange acceasta informatie intr-un tabel, care sa porneasca de la medicamentele folosite de pacient.

 

Tabel interactiuni medicament-aliment

Clasa de medicamente

Alimentele cu care pot interactiona Efectul produs

Ce este de facut pentru evitarea reactiilor adverse

Antibiotice:

1. Doxiciclina, minociclina, rolitetraciclina

 

Produse lactate, suplimente cu fier

 

Scad absorbtia medicamentelor

 

Se administreaza la cel putin o ora inainte sau doua ore dupa mancare (lapte)

 

2. Amoxicilina, penicilina, azitromicina, eritromicina

 

Alimente

 

Scad absorbtia medicamentelor

 

Se administreaza la cel putin o ora inainte sau doua ore dupa mancare
3. Nitrofurantoina

 

Alimente Ajuta la absorbtia medicamentului Se administreaza in timpul mesei
Analgezice

Acetaminofen (Paracetamol, Tylenol)

Alcool Creste riscul hepatotoxicitatii Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Anticoagulante, antiagregante plachetare

Warfarina (Coumadin), acenocumarol (Trombostop, Sintrom), fenprocumon

Alimente bogate in vitamina K:

Legume cu frunze verzi: salata, varza, spanac, broccoli, fasole verde, mazare),

Uleiuri vegetale: rapita si soia.

Ficat, carne de porc, soia

Scad eficacitatea medicamentelor Se limiteaza consumul acestor produse pe parcursul tratamentului
Anticonvulsivante

Fenobarbital, primodona

Alcool Potenteaza reactiile adverse, creste senzatia de somnolenta. Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Vitamina C Scade eficacitatea medicamentelot Se evita excesele de vitamina C, in special din suplimente nutritive
Antifungice, antihelmintice

Griseofulvina (Fulcin), albendazol, mebendazol, itraconazol

Alimente bogate in grasimi Creste absorbtia medicamentelor Se recomanda administrarea medicamentelor in timpul mesei
Antihistaminice

Clorfeniramina (Alvogen), difenilhidramina (Benadryl)

Alcool Potenteaza reactiile adverse, creste senzatia de somnolenta. Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Hipocolesterolemiante: simvastatina, atorvastatina, pravastatina.

Antihipertensive: nifedipin

Imunosupresoare: ciclosporina

Antianxioase: buspirona Antiaritmice: amiodarona

Antihistaminice: fexofenadina

Altele: eritromicina, claritromicina, sildenafil, felodipina, carvedilol, finasterida, dextrometorfan, carbamazepina, ciclofosfamida, warfarina, amiodarona, chinidina, fluvoxamina, sertralina, alprazolam,etc.

Grapefruit (suc, fruct intreg, suplimente alimentare) Creste concentratia serica a medicamentelor, cu cresterea efectelor secundare, reactiilor adverse si toxicitatii acestora In general se evita consumul de grapefruit pe parcursul tratamentelor medicamentoase.
Antiinflamatoare

Ibuprofen (Nurofen), diclofenac (Voltaren), naproxen (Naprosyn)

Alimente sau lapte Scade iritatia gastrointestinala Se administreaza dupa mancare
Alcool Creste riscul hepatotoxicitatii

Creste riscul gastritelor hiperacide, ulcer gastric

Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Diuretice

Spironolactona (Aldactone)

Alimente Scade iritatia gastrointestinala Se administreaza in timpul meselor
Psihoterapice, antiparkinsoniene

Inhibitori MAO: izocarboxazid (Marplan), tranylcipromina (Parnate), fenelzina (Nardil)

 

Alimente bogate in tiramina: branzeturi maturate, bere si vin rosu, produse din carne afumate, supe conservate, banane, fasole fava, etc. Reactie hipertensiva grava, cunoscuta sub denumirea de „reactie la cas” sau „cheese reaction” Se evita consumul alimentelor bogate in tiramina pe parcursul tratamentului
Antisecretorii gastrice

Ranitidina (Zantac), cimetidina (Tagament), famotidina) (Famodar) nizatidina (Axid)

Vitamina B12 Scade absorbtia intestinala a vitaminei B12 Consultati medicul in legatura cu suplimentarea vitaminei B12, in situatia unui tratament cronic
Antihiperlipemice:

Colestiramina (Questran),

Colestipol (Colestid)

 

Vitamine liposolubile (A, D, E, K) Scade absorbtia intestinala a vitaminelor A, D, E, K Se includ in dieta surse alimentare ale acestor vitamine.
Antineoplazice:

Metotrexat (Antifolan)

Acid folic, vitamina B12 Scade absorbtia intestinala a acidului folic si a vitaminei B12 Consultati medicul in legatura cu suplimentatea vitaminei B12 si a acidului folic pe parcursul tratamentului
Diuretice:

Furosemid (Lasix), hidrochlorotiazida

Minerale (K, Na, Ca, Mg, Fe, Zn, etc) Creste eliminarea mineralelor prin urina Includeti fructe si legume proaspete in dieta, pentru echilibrarea acestei pierderi
Antiparkinsoniene:

Levodopa

Dieta hiperproteica Scade activitatea terapeutica a medicamentului Se scade nivelul aportului de proteine pe parcursul tratamentului

 

Domeniul acestor interactiuni este foarte vast, in momentul actual aflandu-se in studiu inca felul in care pot interactiona produsele vegetale (inclusiv ceaiuri, extracte vegetale din suplimente alimentare sau condimente) cu medicamentele dar si nivelul de relevanta clinica al acestor interactiuni. Cateva informatii legate de potentialele interactiuni ale unor produse vegetale sau suplimente alimentare cu medicamentele le puteti gasi la urmatoarele adrese:

 

 

Autor: Letitia Mates

 

Surse:

  1. Linda B. Bobroff, Ashley Lentz, and R. Elaine Turner, FOOD/DRUG AND DRUG/NUTRIENT INTERACTIONS: What You Should Know About Your Medications, Univeristy of Florida
  2. McCabe, B.J., Frankel, E.H., Wolfe, J.J., eds. Handbook of Food-Drug Interactions. CRC Press, Boca Raton, FL. 2003
  3. Genser, D. “Food and drug interaction: Consequences for the nutrition/health status.” Annals of Nutrition & Metabolism. 52(suppl 1):29-32, 2008.