Food drug interactions

Cele mai frecvente interactiuni aliment-medicament sunt reprezentate de situatiile in care anumite alimente sau bauturi intervin in farmacocinetica sau farmacodinamica medicamentelor, modificandu-le efectele.

Riscurile interactiunilor dintre medicamente si alimente sunt mai putin cunoscute, motiv pentru care consider ca este oportun ca noi, farmacistii sa facem cunoscut pacientilor acest aspect atat la eliberarea medicamentelor din farmacie, cat si prin orice mijloace de informare, corecte si documentate.

Desi am mai scris un articol care cuprinde informatii despre cele mai importante interactiuni pe care le pot provoca anumite alimente sau suplimente cu medicamentele, in cel de fata ma folosesc de ideea de a strange acceasta informatie intr-un tabel, care sa porneasca de la medicamentele folosite de pacient.

Clasa de medicamente Alimentele cu care pot interactionaEfectul produsCe este de facut pentru evitarea reactiilor adverse
Antibiotice:
1. Doxiciclina, minociclina, rolitetraciclina 
Produse lactate, suplimente cu fier  Scad absorbtia medicamentelor
Se administreaza la cel putin o ora inainte sau doua ore dupa mancare (lapte)

 

2. Amoxicilina, penicilina, azitromicina, eritromicina  Alimente  Scad absorbtia medicamentelor

 

Se administreaza la cel putin o ora inainte sau doua ore dupa mancare
3. Nitrofurantoina  AlimenteAjuta la absorbtia medicamentuluiSe administreaza in timpul mesei
Analgezice Acetaminofen (Paracetamol, Tylenol)AlcoolCreste riscul hepatotoxicitatiiSe evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Anticoagulante, antiagregante plachetare

Warfarina (Coumadin), acenocumarol (Trombostop, Sintrom), fenprocumon

Alimente bogate in vitamina K: Legume cu frunze verzi: salata, varza, spanac, broccoli, fasole verde, mazare),

Uleiuri vegetale: rapita si soia.

Ficat, carne de porc, soia
Scad eficacitatea medicamentelorSe limiteaza consumul acestor produse pe parcursul tratamentului
Anticonvulsivante

Fenobarbital, primodona

AlcoolPotenteaza reactiile adverse, creste senzatia de somnolenta.Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Vitamina CScade eficacitatea medicamentelorSe evita excesele de vitamina C, in special din suplimente nutritive
Antifungice, antihelmintice

Griseofulvina (Fulcin), albendazol, mebendazol, itraconazol

Alimente bogate in grasimiCreste absorbtia medicamentelorSe recomanda administrarea medicamentelor in timpul mesei
Antihistaminice

Clorfeniramina (Alvogen), difenilhidramina (Benadryl)

AlcoolPotenteaza reactiile adverse, creste senzatia de somnolenta.Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Hipocolesterolemiante: simvastatina, atorvastatina, pravastatina.

Antihipertensive: nifedipin Imunosupresoare: ciclosporina


Antianxioase: buspirona Antiaritmice: amiodarona Antihistaminice: fexofenadina

Altele: eritromicina, claritromicina, sildenafil, felodipina, carvedilol, finasterida, dextrometorfan, carbamazepina, ciclofosfamida, warfarina, amiodarona, chinidina, fluvoxamina, sertralina, alprazolam,etc.

Grepfrut (suc, fruct intreg, suplimente alimentare)Creste concentratia serica a medicamentelor, cu cresterea efectelor secundare, reactiilor adverse si toxicitatii acestoraIn general se evita consumul de grepfrut pe parcursul tratamentelor medicamentoase.
Antiinflamatoare

Ibuprofen (Nurofen), diclofenac (Voltaren), naproxen (Naprosyn)

Alimente sau lapteScade iritatia gastrointestinalaSe administreaza dupa mancare
AlcoolCreste riscul hepatotoxicitatii

Creste riscul gastritelor hiperacide, ulcer gastric

Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului
Diuretice

Spironolactona (Aldactone)

AlimenteScade iritatia gastrointestinalaSe administreaza in timpul meselor
Psihoterapice, antiparkinsoniene

Inhibitori MAO: izocarboxazid (Marplan), tranylcipromina (Parnate), fenelzina (Nardil)

 

Alimente bogate in tiramina: branzeturi maturate, bere si vin rosu, produse din carne afumate, supe conservate, banane, fasole fava, etc.Reactie hipertensiva grava, cunoscuta sub denumirea de „reactie la cas” sau „cheese reaction”Se evita consumul alimentelor bogate in tiramina pe parcursul tratamentului
Antisecretorii gastrice

Ranitidina (Zantac), cimetidina (Tagament), famotidina) (Famodar) nizatidina (Axid)

Vitamina B12Scade absorbtia intestinala a vitaminei B12Consultati medicul in legatura cu suplimentarea vitaminei B12, in situatia unui tratament cronic
Antihiperlipemice:

Colestiramina (Questran),

Colestipol (Colestid)

 

Vitamine liposolubile (A, D, E, K)Scade absorbtia intestinala a vitaminelor A, D, E, KSe includ in dieta surse alimentare ale acestor vitamine.
Antineoplazice:

Metotrexat (Antifolan)

Acid folic, vitamina B12Scade absorbtia intestinala a acidului folic si a vitaminei B12Consultati medicul in legatura cu suplimentatea vitaminei B12 si a acidului folic pe parcursul tratamentului
Diuretice:

Furosemid (Lasix), hidrochlorotiazida

Minerale (K, Na, Ca, Mg, Fe, Zn, etc)Creste eliminarea mineralelor prin urinaIncludeti fructe si legume proaspete in dieta, pentru echilibrarea acestei pierderi
Antiparkinsoniene:

Levodopa

Dieta hiperproteicaScade activitatea terapeutica a medicamentuluiSe scade nivelul aportului de proteine pe parcursul tratamentului
Tabel. Interactiuni medicament-aliment

Domeniul acestor interactiuni este foarte vast, in momentul actual aflandu-se in studiu inca felul in care pot interactiona produsele vegetale (inclusiv ceaiuri, extracte vegetale din suplimente alimentare sau condimente) cu medicamentele dar si nivelul de relevanta clinica al acestor interactiuni. Cateva informatii legate de potentialele interactiuni ale unor produse vegetale sau suplimente alimentare cu medicamentele le puteti gasi la urmatoarele adrese:

Autor: Letitia Mates

Surse bibliografice:

  1. Bobroff, Linda, Ashley Lentz, and R. Turner. 2009. “FOOD/DRUG AND DRUG/NUTRIENT INTERACTIONS: What You Should Know About Your Medications”. EDIS 2009 (5).
  2. McCabe, B.J., Frankel, E.H., Wolfe, J.J., eds. Handbook of Food-Drug Interactions. CRC Press, Boca Raton, FL. 2003.
  3. Genser, D. “Food and drug interaction: Consequences for the nutrition/health status.” Annals of Nutrition & Metabolism. 52(suppl 1):29-32, 2008.