
Cele mai frecvente interactiuni aliment-medicament sunt reprezentate de situatiile in care anumite alimente sau bauturi intervin in farmacocinetica sau farmacodinamica medicamentelor, modificandu-le efectele.
Riscurile interactiunilor dintre medicamente si alimente sunt mai putin cunoscute, motiv pentru care consider ca este oportun ca noi, farmacistii sa facem cunoscut pacientilor acest aspect atat la eliberarea medicamentelor din farmacie, cat si prin orice mijloace de informare, corecte si documentate.
Desi am mai scris un articol care cuprinde informatii despre cele mai importante interactiuni pe care le pot provoca anumite alimente sau suplimente cu medicamentele, in cel de fata ma folosesc de ideea de a strange acceasta informatie intr-un tabel, care sa porneasca de la medicamentele folosite de pacient.
Clasa de medicamente | Alimentele cu care pot interactiona | Efectul produs | Ce este de facut pentru evitarea reactiilor adverse |
Antibiotice: 1. Doxiciclina, minociclina, rolitetraciclina | Produse lactate, suplimente cu fier | Scad absorbtia medicamentelor | Se administreaza la cel putin o ora inainte sau doua ore dupa mancare (lapte)
|
2. Amoxicilina, penicilina, azitromicina, eritromicina | Alimente | Scad absorbtia medicamentelor
| Se administreaza la cel putin o ora inainte sau doua ore dupa mancare |
3. Nitrofurantoina | Alimente | Ajuta la absorbtia medicamentului | Se administreaza in timpul mesei |
Analgezice Acetaminofen (Paracetamol, Tylenol) | Alcool | Creste riscul hepatotoxicitatii | Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului |
Anticoagulante, antiagregante plachetare
Warfarina (Coumadin), acenocumarol (Trombostop, Sintrom), fenprocumon | Alimente bogate in vitamina K: Legume cu frunze verzi: salata, varza, spanac, broccoli, fasole verde, mazare), Uleiuri vegetale: rapita si soia. Ficat, carne de porc, soia | Scad eficacitatea medicamentelor | Se limiteaza consumul acestor produse pe parcursul tratamentului |
Anticonvulsivante
Fenobarbital, primodona | Alcool | Potenteaza reactiile adverse, creste senzatia de somnolenta. | Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului |
Vitamina C | Scade eficacitatea medicamentelor | Se evita excesele de vitamina C, in special din suplimente nutritive | |
Antifungice, antihelmintice
Griseofulvina (Fulcin), albendazol, mebendazol, itraconazol | Alimente bogate in grasimi | Creste absorbtia medicamentelor | Se recomanda administrarea medicamentelor in timpul mesei |
Antihistaminice
Clorfeniramina (Alvogen), difenilhidramina (Benadryl) | Alcool | Potenteaza reactiile adverse, creste senzatia de somnolenta. | Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului |
Hipocolesterolemiante: simvastatina, atorvastatina, pravastatina. Antihipertensive: nifedipin Imunosupresoare: ciclosporina Antianxioase: buspirona Antiaritmice: amiodarona Antihistaminice: fexofenadina Altele: eritromicina, claritromicina, sildenafil, felodipina, carvedilol, finasterida, dextrometorfan, carbamazepina, ciclofosfamida, warfarina, amiodarona, chinidina, fluvoxamina, sertralina, alprazolam,etc. | Grepfrut (suc, fruct intreg, suplimente alimentare) | Creste concentratia serica a medicamentelor, cu cresterea efectelor secundare, reactiilor adverse si toxicitatii acestora | In general se evita consumul de grepfrut pe parcursul tratamentelor medicamentoase. |
Antiinflamatoare
Ibuprofen (Nurofen), diclofenac (Voltaren), naproxen (Naprosyn) | Alimente sau lapte | Scade iritatia gastrointestinala | Se administreaza dupa mancare |
Alcool | Creste riscul hepatotoxicitatii
Creste riscul gastritelor hiperacide, ulcer gastric | Se evita consumul de alcool in timpul tratamentului | |
Diuretice
Spironolactona (Aldactone) | Alimente | Scade iritatia gastrointestinala | Se administreaza in timpul meselor |
Psihoterapice, antiparkinsoniene
Inhibitori MAO: izocarboxazid (Marplan), tranylcipromina (Parnate), fenelzina (Nardil)
| Alimente bogate in tiramina: branzeturi maturate, bere si vin rosu, produse din carne afumate, supe conservate, banane, fasole fava, etc. | Reactie hipertensiva grava, cunoscuta sub denumirea de „reactie la cas” sau „cheese reaction” | Se evita consumul alimentelor bogate in tiramina pe parcursul tratamentului |
Antisecretorii gastrice
Ranitidina (Zantac), cimetidina (Tagament), famotidina) (Famodar) nizatidina (Axid) | Vitamina B12 | Scade absorbtia intestinala a vitaminei B12 | Consultati medicul in legatura cu suplimentarea vitaminei B12, in situatia unui tratament cronic |
Antihiperlipemice:
Colestiramina (Questran), Colestipol (Colestid)
| Vitamine liposolubile (A, D, E, K) | Scade absorbtia intestinala a vitaminelor A, D, E, K | Se includ in dieta surse alimentare ale acestor vitamine. |
Antineoplazice:
Metotrexat (Antifolan) | Acid folic, vitamina B12 | Scade absorbtia intestinala a acidului folic si a vitaminei B12 | Consultati medicul in legatura cu suplimentatea vitaminei B12 si a acidului folic pe parcursul tratamentului |
Diuretice:
Furosemid (Lasix), hidrochlorotiazida | Minerale (K, Na, Ca, Mg, Fe, Zn, etc) | Creste eliminarea mineralelor prin urina | Includeti fructe si legume proaspete in dieta, pentru echilibrarea acestei pierderi |
Antiparkinsoniene:
Levodopa | Dieta hiperproteica | Scade activitatea terapeutica a medicamentului | Se scade nivelul aportului de proteine pe parcursul tratamentului |
Domeniul acestor interactiuni este foarte vast, in momentul actual aflandu-se in studiu inca felul in care pot interactiona produsele vegetale (inclusiv ceaiuri, extracte vegetale din suplimente alimentare sau condimente) cu medicamentele dar si nivelul de relevanta clinica al acestor interactiuni. Cateva informatii legate de potentialele interactiuni ale unor produse vegetale sau suplimente alimentare cu medicamentele le puteti gasi la urmatoarele adrese:
- Cafeaua;
- Ceaiul verde;
- Sucul de grepfrut;
- Sunatoarea;
- Ghimbirul;
- Echinacea;
- Aloe vera;
- Avocado;
- Usturoiul;
- Spanacul;
- Turmericul;
- Fructele de goji;
- Coenzima Q10;
- Inozitolul;
- Ginsengul siberian;
- Spirulina.
Autor: Letitia Mates
Surse bibliografice:
- Bobroff, Linda, Ashley Lentz, and R. Turner. 2009. “FOOD/DRUG AND DRUG/NUTRIENT INTERACTIONS: What You Should Know About Your Medications”. EDIS 2009 (5).
- McCabe, B.J., Frankel, E.H., Wolfe, J.J., eds. Handbook of Food-Drug Interactions. CRC Press, Boca Raton, FL. 2003.
- Genser, D. “Food and drug interaction: Consequences for the nutrition/health status.” Annals of Nutrition & Metabolism. 52(suppl 1):29-32, 2008.