Update articol: 7.11.2019

Grapefrut-ul (Citrus paradisi) a fost considerat pana in secolul al XIX-lea ca fiind o varietate de pomelo. In realitate, el provine de fapt din incrucisarea accidentala a portocalei cu pomelo, intalnita initial pe insula Barbados. La inceputul anilor ’70,  grapefruit-ul a inceput sa castige popularitate si sa fie utilizat pe scara larga pentru scaderea in greutate. Din acest motiv, a crescut interesul cultivarii lui in multe tari: Argentina, Brazilia, Mexic, SUA, Mexic, Maroc sau Israel [1].

Sucul de grapefrut poate face parte dintr-o dieta sanatoasa, in cele mai multe situatii. Avand un continut ridicat in vitamina C si potasiu, contribuie la mentinerea sanatatii organismului, actionand in special la nivelul sistemului imunitar sau aparatului cardiovascular [2].

Deoarece pe parcursul timpului s-a observat ca atat sucul de grapefrut, cat si fructul intreg pot interactiona cu mai multe medicamente, uneori cu consecinte grave (rabdomioliza, torsada varfurilor, etc), s-a impus o mai buna cunoastere a acestui fruct. Acesta este motivul pentru care medicii si farmacistii trebuie sa consilieze si sa atentioneze in mod corespunzator pacientii cu privire la potentialale interactiuni ale grapefru-ului cu medicamentele [2].

Compozitie 

Grapefrut-ul (Citrus paradisi) contine [3,5]:

  • Antioxidanti – vitamina C
  • Furanocumarine – bergamotina, epoxibergamotina, dihidroxibergamotina
  • Flavonoide – naringenina, naringina
  • Sesquiterpene
  • Bergapten
  • Poliamide
  • Beta-caroten, licopen – in varianta roz.

Naringina este componentul cel mai abundent din sucul de grapefrut.

Grapefruit

Proprietati

Efecte anticancerigene – sucul de grapefrut contine o cantitate mare de putrescină, compus care are capacitatea ce a incetini procesele neoplazice [3]. Constituenți ai grapefrut-ului: pectina, licopenul și d-limonen au fost evaluați pentru potentialul chimioterapeutic prin intermediul activitătii antioxidante si de inducere a apoptozei. Studiile clinice au produs insa rezultate mixte [4].

Efecte antioxidante – cojile uscate de grapefrut alb (Citrus paradisi) conțin cantități mari de polifenoli, vitamina C și carotenoizi, compusi care ofera un important potențial antioxidant. Bergaptolul prezent in grapefrut are actiune semnificativa de anihilare a radicalilor liberi [3].

Imbunatateste activitatea aparatului cardiovascular – actiune atribuita compusilor flavonoidici. S-a demonstrat ca suplimentele alimentare cu extract din grapefrut (pectine) au actiune hipocolesterolemianta si ofera protectie impotriva aterosclerozei [3].

Antimicrobian – s-a observat ca extractul din seminte de grapefrut (3 X 150 mg/zi, timp de o luna), actioneaza asupra germenilor patogeni intestinali (Candida spp., Geotrichum spp., sau Staphylococcus aureus). In urma tratamentului scad in intensitate manifestarile legate de disconfortul abdominal, flatulenta sau constipatia [3].

Scaderea in greutate – deși mecanismul prin care actioneaza grepfrut-ul în scaderea în greutate nu este inca bine cunoscut, s-a demonstrat contributia lui in acest sens, ca parte integranta a unei diete de reducere a greutății [3].

S-a demonstrat ca o jumatate de grapefrut sau 237 ml suc/zi ajuta la scaderea in greutate si imbunatateste manifestarile asociate sindromului metabolic, avand actiune de scadere a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol sau a rezistentei la insulina. Deocamdata nu se cunoaste mecanismul prin care grapefrut-ul contribuie la aceste actiuni [4,7].

Introducerea grapefrut-ului in programele de scadere in greutate este salutara, cu exceptia situatiilor in care pe langa dieta pacientul urmeaza un tratament medical cu administrare interna care poate interactiona cu acesta.

Interactiuni ale sucului de grapefrut cu medicamentele

In ultima perioada s-a observat că sucul de grapefrut (SG) are un impact deosebit asupra biodiosponibilitatii unor medicamente cu administrare orala.

Componentele SG responsabile de interacţiuni cu medicamentele sunt naringina si furanocumarinele (6′,7′-dihidroxibergamotina, bergamotina) [2].

Naringina este cea mai abundenta glicozida din sucul de grapefrut. După ingestie, aceasta este convertita la aglicani şi zaharuri sub acţiunea florei intestinale. Aceste componente au actiune inhibitorie la nivelul enzimelor citocromale [2].

Actiunea componentilor din sucul de grapefrut dureaza si pana la 72 de ore, motiv pentru care se impune sistarea administrarii de suc, fruct sau chiar suplimente alimentare ce contin extracte din acesta cu cel putin 3 zile inainte de inceperea tratamentului medicamentos. De asemenea, la incetarea tratamentului se recomanda o perioada de cateva zile in care nu se consuma grapefrut (pana la epurarea medicamentului din organism) [2].

Un fruct intreg sau 200 ml de suc pot fi suficiente pentru a interactiona cu sistemul enzimatic si produce interactiuni semnificante la nivelul acestora. Efectele secundare si reactiile adverse pot produce alterari ale functionalitatii rinichilor, coagularii sangelui sau degradari la nivelul fibrelor musculare [2].

Interactiuni grapefruit (1)

Mecanisme de acţiune

Sucul de grapefrut are actiune inhibitoare la nivelul:

  • Izoenzimelor CYP3A4 – intestinale;
  • Glicoproteinei P (P-gp) – enterocite;
  • Polipeptidelor transportoare de anioni organici (OATP) – prin actiune antagonista.

Ca urmare, actiunea sucului de grapefrut va fi diferita: de scadere a metabolismului substantelor active si cresterea toxicitatii acestora, precum si de scadere a cantitatii necesare actiunii terapeutice pentru anumite medicamente, avand ca si consecinta ineficienta tratamentului.

In prima situatie, poate avea loc scaderea semnificativa a metabolizarii substantelor active prin intermediul enzimelor citocromale. Consecinta consta in cresterea concentratiei serice (biodiponibilitatii) medicamentelor, cu cresterea efectelor secundare, a reactiilor adverse si toxicitatii acestora. Exemple: medicamente hipocolesterolemiante (simvastatina, atorvastatina) [6].

In a doua situatie, grapefrut-ul poate bloca activitatea proteinelor transportoare, scazand cantitatea de substanta activa ajunsa in circulatie si implicit actiunea terapeutica a acesteia. Exemple: medicamente antihistaminice (fexofenadina) [6] .

Majoritatea medicamentelor care prezintă interacţiune cu sucul de grapefrut sunt metabolizate initial la nivel intestinal.

Exemple de medicamente cu care poate interactiona sucul de grapefrut:

  • Hipocolesterolemiante (statine): simvastatina (Zocor), atorvastatina (Lipitor), pravastatina (Pravachol).
  • Antihipertensive: nifedipin (Adalat)
  • Imunosupresoare: ciclosporina (Sandimmun, Neoral)
  • Antianxioase: buspirona (BuSpar)
  • Antiaritmice: amiodarona (Cordarone)
  • Antihistaminice: fexofenadina (Telfast)
  • Alteleeritromicina, claritromicina, sildenafil, felodipina, carvedilol, finasterida, dextrometorfan, carbamazepina, ciclofosfamida, warfarina, amiodarona, chinidina, fluvoxamina, sertralina, alprazolam, buspirona, etc [2, 8].

Sucul de grapefruit nu modifică farmacocinetica acestor medicamente la administrare parenterală.

Exemple de reactii adverse grave care pot sa apara la administrarea concomitenta a sucului de grapefrut cu anumite medicamente:

  • Torsada varfurilor (amiodarona, chinina)
  • Bloc atrioventricular complet (verapamil)
  • Rabdomioliza (atorvastatina)
  • Nefrotoxicitate (simvastatina, tacrolimus)
  • Mielotoxicitate (colchicina)
  • Tromboza venoasa (etinilestradiol) [2].

Medicamentele care interacţionează cu grapefrut-ul au următoarele caracteristici:

  • Sunt administrate oral
  • Au biodisponibilitate scăzută şi sunt metabolizate de către sistemul enzimatic al citocromului P4503A4, (CYP3A4) [2].

Atentie:

  • În momentul actual, mai mult de 85 de medicamente pot interacţiona cu grapefrut-ul, dintre care un număr de 43 pot declanşa interacţiuni cu efecte adverse grave!
  • Toate sursele de grapefrut şi citricele înrudite pot inhiba CYP3A4 la nivelul tractului gastrointestinal. Pentru a preveni aceasta interacţiune, medicamentele afectate nu ar trebui consumate cu niciunul din aceste fructe, pe toată durata perioadei de tratament!
  • Nu se prescrie nici un alt tratament alternativ care ar putea provoca astfel de interacţiuni!
  • Pacienţii în vârstă reprezintă categorie de risc şi sunt mult mai vulnerabili la consecinţele clinice ale interacţiunii grapefrut-medicamente!

Cum puteti evita potentialele interactiuni ale grapefrut-ului cu medicatia prescrisa

  • Intrebati medicul sau farmacistul dacă puteți consuma suc de grapefrut pe parcursul tratamentelor prescrise;
  • Citiți prospectele medicamentelor prescrise pentru a afla dacă sucul de grapefrut poate afecta in vreun fel tratamentul;
  • Citiți etichetele sau prospectele medicamentelor OTC (fara prescriptie medicala) pentru a afla daca pe parcursul tratamentelor cu acestea puteti consuma suc de grapefrut sau alte sucuri din fructe;
  • Dacă trebuie să evitați asocierea sucului de grapefrut cu medicamentul dvs., verificați etichetele sucurilor de fructe sau ale băuturilor aromate cu suc de fructe pentru a vedea dacă acestea contin suc de grapefrut.
  • Portocalele de Sevilla, grapefrut-ul și tangelo (hibrid între grepfrut sau pomelo şi mandarină) pot avea același efect ca sucul de grepfrut. Nu consumati aceste fructe dacă medicamentul dvs. interacționează cu sucul de grapefruit! [6].

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

  1. New World Encyclopedia. Grapefruit. [Internet] [ July 11, 2017 ]. La adresa: https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Grapefruit , accesat 7.11.2019.
  2. Bohn S van L. Informatorium voor Voeding en Diëtetiek. Cap. Interracties tussen voeding en geneesmiddelen. aut. G. van den Brink. 2006.
  3. MERCK. Grapefruit (Citrus paradisi). [Internet]. La adresa: http://www.sigmaaldrich.com/life-science/nutrition-research/learning-center/plant-profiler/citrus-paradisi.html, accesat 7.11.2019.
  4. Drugs.com. Grapefruit and Grapefruit Juice. [Internet] [Last updated on Jul 1, 2018]. La adresa: https://www.drugs.com/npp/grapefruit.html, accesat 7.11.2019.
  5. Uckoo RM, Jayaprakasha GK, Balasubramaniam VM et al, Grapefruit (Citrus paradisi Macfad) phytochemicals composition is modulated by household processing techniques. J Food Sci. 2012 Sep;77(9):C921-6.
  6. FDA. Grapefruit Juice and Some Drugs Don’t Mix. [Internet] [07/18/2017]. La adresa: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix , accesat 7.11.2019.
  7. Fujioka K, Greenway F, Sheard J, Ying Y. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome. J Med Food. 2006 Spring;9(1):49-54.
  8. Drugs.com. Drug Interactions with Grapefruit Juice. [Internet] [Last updated on Aug 30, 2019]. La adresa: https://www.drugs.com/article/grapefruit-drug-interactions.html , accesat 7.11.2019.