Frunzele plantei Aloe vera au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri, fiind folosite atat extern, in scopul tratarii diferitelor afectiuni ale pielii (arsuri, rani, iritatii) cat si intern, in special in constipatie.

Exista aproximativ 500 de specii ale genului Aloe (Lilliaceae). Dintre acestea, Aloe vera este cea mai des utilizata, mai ales pentru proprietatile sale terapeutice.

Aloe vera creste spontan in zone tropicale si subtropicale, fiind intalnita cu precadere in America Latina, insulele Caraibe sau Africa de Sud.

Aceasta planta a fost una dintre cele mai des recomandate si utilizate plante medicinale, in special in secolele XVIII si XIX, ramanand pana la ora actuala in topul pietei suplimentelor alimentare. Ea se comercializeaza in multe forme farmaceutice, cosmetice sau alimentare (tablete, capsule, geluri cu destinatie orala, sucuri, picaturi, creme, solutii, geluri cu aplicare locala, etc), calitatile sale fiind exploatate inclusiv in produse destinate pentru igiena sau menaj.

Continutul in compusi biochimici 

 • Antrachinone/antrone: aloe-emodina, acid aloetic, aloina A si B, isobarbaloin, emodina, esteri ai acidului cinamic.
 • Carbohidrati: manan, glocomanan, glucomanan acetilat, glucogalactomanan, galactan, arabinogalactan, substante pectice, celuloza.
 • Enzime: fosfataza alcalina, amilaza, carboxipeptidaza, catalaza, ciclooxigenaza, ciclooxidaza, lipaza, oxidaza, superoxiddismutaza.
 • Compusi anorganici: calciu, crom, cupru, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, sodiu, zinc.
 • Compusi organici: acid arahidonic, acid gama-linoleic, steroli (campestrol, colesterol, beta-sitosterol), trigliceride, treterpenoide, giberelina, lignine, sorbat de potasiu, acid salicilic, acid uric.
 • Aminoacizi: alanina, arginina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, histidina, hidroxiprolina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, threonina, tirozina, valina.
 • Proteine: lectine si substante asemanatoare.
 • Zaharide: manoza, glucoza, L-ramnoza, aldopentoza.
 • Vitamine: B1, B2, B6, C, cholina, acid folic, alfa-tocoferol.

 

Activitatea biologica a gelului extras din frunzele de Aloe vera

Datorita continutului in polizaharide, gelului de Aloe vera i-au fost atribuite multiple actiuni terapeutice: imunostimulatoare, antiinflamatoare, cicatrizante, antibacteriana, antivirala, antifungica, antidiabetica, antineoplazica, de stimulare a hematopoiezei sau protectie impotriva radiatiilor precum si activitate antioxidanta.

Exista insa numeroase studii care demonstraza ca gelul de Aloe vera nu ar demonstra calitatile terapeutice enumerate mai sus, sau care chiar arata ca gelul de aloe poate incetini procesul de refacere tisulara din tratamentul ranilor.

Aceste rezultate conflictuale pot sa apara si datorita testarii unor plante provenite din locatii diferite, cu variatii in compozitia chimica sau chiar prin utilizarea unor compusi diferiti de izolare a principiilor active, in metodele de exctractie.

Proprietati atribuie gelului de Aloe vera:

Antidiabetica

Exista studii recente care arata ca gelul de Aloe este eficient in scaderea nivelului glicemic, la pacienti diagnosticati cu diabet de tip 2. Deocamdata sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida principiile si mecanismul prin care se desfasoara acest proces, inainte de a institui tratamente cu Aloe pacientilor diabetici.

Imunomodulatoare

Gelului de Aloe vera ii sunt promovate calitatile imunomodulatoare datorita polizaharidelor (se crede ca ar activa celulele macrofage sa produca oxid nitric, citokine: TNF, interleukine sau interferon) si glicoproteinelor (lectina).

Deocamdata studiile efectuate in aceasta directie au rezultate contradictorii, fiind necesare studii suplimentare pentru a stabili daca intradeva gelul de Aloe vera ar putea face parte din tratamentul afectiunilor cu deficit de imunitate.

Antiinflamatoare

Se presupune ca actiunea antiinflamatoare se atribuie substantei manoza-6-fosfat, datorita careia Aloe vera gel reduce inflamatia indusa prin sinteza de prostaglandine (PG), insa este mai putin activ pe inflamatia din alergii.

Antioxidanta

Se atribuie activitatii glutation-peroxidazei, superoxid-dismutazei si a antioxidantilor fenolici, identificati in gelul de Aloe vera.

Cicatrizanta

Se atribuie glicoproteinelor.

In aceasta directie rezultatele studiilor sunt diferite: unele arata ca gelul de Aloe vera (intern sau extern) grabeste vindecarea ranilor, in timp ce altele arata ca ar fi ineficient. Se presupune ca rezultatele contradictorii au aparut datorita stabilitatii principiilor active.

Mecanismele prin care gelul de Aloe ar contribui la tratarea ranilor: prin pastrarea unui grad de umiditate la suprafata ranii, cresterea migratiei celulare la nivel epitelial, maturarea mai rapida a colagenului si reducerea inflamatiei.

Gelul de Aloe vera este recomandat in tratamentul acneei sau in psoriazis.

Anticancerigena

In cadrul unui studiu s-au urmarit doua fractiuni din gelul de Aloe vera: glicoproteinele (lectinele) si polizaharidele, din perspectiva potentialului anticancerigen. Actiunea antitumorala a polizaharidelor (acemannan) izolate din Aloe vera a fost testata in vitro pe diferite specii de animale. S-a evidentiat reducerea dimensiunilor tumorale, a necrozei acestora sau prelungirea ratei de supravietuire.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a putea evidentia atat eficacitatea cat si siguranta utilizarii gelului de Aloe in tratamentul canceruluI. Acesta este utilizat ocazional ca tratament adjuvant al chimioterapiei.

Antisecretorie acida si antiulceroasa

Se stie ca gelul de Aloe vera ar avea abilitatea de a trata ulcerul si de a oferi protectie gastrica, atat la oameni cat si la animale. Cu toate acestea, unele studii au aratat ca el nu poate preveni leziunile gastrice induse de etanol.

Activitatea antiulceroasa este explicata prin mai multe mecanisme: prin actiune antiinflamatoare, capacitatea de tratare a ranilor, stimularea secretiei de mucus sau reglarea secretiilor gastrice.

Hidratanta la nivelul pielii

In urma unor studii efectuate pe produse cosmetice „hidratante”, s-a aratat ca doar concentratiile mari (0.25-0.5 %w/w) de extract Aloe vera au determinat cresterea continutului in apa din epiderma dupa o singura aplicare. La aplicari regulate, de doua ori/zi, timp de doua saptamani, toate formularile (chiar si cu concentratii mai mici) au avut acelasi rezultat.

Se considera ca mecanismul prin care Aloe imbunatateste nivelul de hidratare al epidermei este cel de umectare. 

Hepatoprotectoare

Aloe Vera are actiune hepatoprotectoare prin: inversarea necrozei hepatice in regiunile centrololulare, impiedicarea infiltrarii parenchimului hepatic cu celule limfomononucleare, cresterea secretiei biliare si prin actiune antioxidanta.

Antimicrobiana

Este atribuita antrachinonelor din gelul de Aloe vera, carora li s-a demonstrat activitatea antibacteriana pe germeni G-pozitivi si G-negativi. Acestea au si actiune antivirala, gelul de Aloe vera fiind eficient in reducerea simptomelor datorate herpesului genital.

Laxativa

Actiunea laxativa a gelului de Aloe vera se atribuie glicozidelor antrachinonice. Sunt necesare studii suplimentare din perspectiva eficacitatii dar si a sigurantei de administrare pentru acreditarea gelului de Aloe in tratamentul constipatiei.

Mod de administrare

Copii – nu se recomanda administrarea pe cale orala a produselor cu Aloe vera, ci doar produsele destinate administrarii externe (aplicatii locale: creme, geluri, unguente, etc). Nu se aplica pe rani deschise!!

Adulti – produsele destinate administrarii interne (geluri, sucuri) se administreaza cu precautie, fara a depasi dozele maxime recomandate, inscrise pe flacoane/prospecte.

Recomandari

Pentru adulti – se recomanda in medie:

 • Suc sau gel de Aloe – 2 x 5-15 ml/zi
 • Capsule care contin extract uscat de Aloe: 2×300 mg/zi

Precautii

Extern:

 • Gelul pentru uz extern cu Aloe vera nu prezinta riscuri, insa nu se aplica pe rani deschise sau rani adanci.
 • In cazuri rare poate declansa reactii alergice la nivelul pielii. In aceste situatii se intrerupe administrarea.

Intern:

 • Gelul de Aloe vera pentru administrare interna poate induce crampe intestinale grave!
 • Nu se recomanda femeilor insarcinate deoarece poate induce contractii uterine cu riscul de pierdere a sarcinii!
 • Nu se recomanda femeilor care alapteaza deoarece nu se cunoaste impactul pe care gelul de Aloe l-ar putea avea asupra nou-nascutilor!
 • Doze mari de Aloe vera pot afecta grav rinichii!

Posibile interactiuni cu medicamentele

Daca sunteti sub tratament cu unul din urmatoarele medicamente, nu trebuie sa consumati niciun supliment alimentar care contine Aloe vera, inainte de a va consultata cu  medicul curant:

 • Medicamente antidiabetice – Gliburid – nu se administreaza impreuna cu Aloe vera deoarece poate induce hipoglicemii.
 • Medicamente diuretice (furosemid, nefrix, acetazolamida, indapamide, etc) – deoarece Aloe vera poate determina scaderea nivelului de potasiu din organism, acesta nu se administreaza impreuna cu medicamentele diuretice. Pot induce o eliminare masiva de potasiu din organism.
 • Digoxin – datorita eliminarii potasiului, Aloe vera poate influenta eficacitatea terapeutica a digoxinului.

Nu folositi niciun produs (intern) care contine Aloe vera inainte cu 2 saptamani de orice interventie chirurgicala deoarece acesta poate determina cresterea sangerarii din timpul operatiei!

Autor: Letitia Mates

 

 

 

Bibliografie:

 1. Josias H. Hamman. Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel. Department of Pharmaceutical Sciences, Tshwane University of Technology, Private Bag X680, Pretoria, 0001, South Africa; August 2008. La adresa: http://www.mdpi.net/molecules/papers/13081599.pdf, accesat februarie, 2016
 2. Muaz Ahmeda , Fatma Hussainb. Chemical Composition and Biochemical Activity of Aloe vera(Aloe barbadensis Miller) Leaves. International Journal of Chemical and Biochemical Sciences. IJCBS, 3(2013):29-33. La adresa:http://www.iscientific.org/Vol_3_2013/4%20IJCBS-13-03-03.pdf, accesat februarie, 2016
 3. Bhaskar Sharma, Sufiyan Siddiqui, Gurudayal Ram et al. Hypoglycemic and Hepatoprotective Effects of Processed Aloe vera Gel in a Mice Model of Alloxan Induced Diabetes Mellitus. In Diabetes &Metabolism, 2013, 4:9 http://dx.doi.org/10.4172/2155-6156.1000303, accesat februarie, 2016
 4. University of Maryland Medical Center. Aloe. La adresa: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/aloe, accesat februarie, 2016.