Update articol: 20.01.2020

Afinele sunt fructele care pe multi dintre noi ne fac sa ne reamintim de minunata perioada a copilariei… An de an, in perioada lor de coacere, strabateam padurile in grupuri vesele de copii si adulti, cautand zonele in care stiam ca le vom gasi.

Cu mare greu reuseam sa umplem galetusele primite cu micutele bace de culoare albastru inchis, cu suc violaceu si gust placut dulde acrisor, dar acest lucru nu ne descuraja sa mancam din ele pe saturate si sa ne intoarcem acasa cu gurile albastrui.

Ele sunt recunoscute ca fiind fructele cu cel mai mare continut in substante cu actiune antioxidanta. Acestea, fie ca sunt vitamine, minerale sau enzime, au capacitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi asupra organismului nostru.

Afinul (Vaccinium myrtillus L.) este un arbust mic din familia Ericaceae. El este stufos si ramuros, cu frunze scurt-petiolate, mici, ovale si se intalneste atat in Europa, cat si in nordul Asiei, vestul Canadei sau vestul Statelor Unite. La noi in tara, acesta creste in regiuni alpine, prin paduri de conifere sau pajisti montane, preferand umbra si umezeala [1].

De la afin se utilizeaza fructele (Fructus Myrtilli) si frunzele (Folium Myrtilli). Fructele se recolteaza la maturitate, incepand din iulie si pana in septembrie. Frunzele impreuna cu ramurile se pot recolta in perioada verii si se usuca la umbra in locuri aerisite [1].

Ce contin fructele de afin?

Tabel: Afine, valori nutritionale (100 g) [2]

Valoare energetica

57 kcal

Proteine

0.74 g

Lipide

0.33 g

Carbohidrati

11.49 g

Calciu

6.00 mg

Fier

0.28 mg

Magneziu

6.00 mg

Seleniu

0.1 µg

Sodiu

1.00 mg

Zinc

0.16 mg

Vitamina C

9.70 mg

Vitamina B1

0.04 mg

Vitamina B2

0.04 mg

Niacina (Vit. B3)

0.42 mg

Acid pantotenic (Vit. B5)

0.12 mg

Vitamina B6

0.05 mg

Vitamina A

54.00 UI

Vitamina E

0.57 mg ATE*

Nota: ATE = Echivalent Alfa Tocoferol

Pe langa aceste substante, afinele contin flavonoide si proantocianidine.

Flavoniodele sunt substante cu actiune antioxidanta, atimicrobiana, cardioprotectoare si cu potential anticancerigen [1].

Continutul in flavonoide:

Afinele contin substante care fac parte din marea clasa a flavonoidelor:

  • Antocianidine: cianidina, delfinina, malvidina, petunidina:=;
  • Flavan-3-ols: epicatechina;
  • Flavonoli: myricetina, quercetina [1].

Ce beneficii aduc sanatatii fructele de afin?

Afinele sunt unele dintre cele mai studiate fructe, tocmai datorita continutului lor in fitonutrienti bioactivi, cu potential enorm pentru sanatatea noastra. Ele si-au dovedit utilitatea si eficacitatea incepand de la mentinerea sanatatii creierului, a tractului intestinal sau a celui urinar, si pana la reducerea riscului de diabet de tip 2 sau a cancerului.

Mentin sanatatea si integritatea creierului

Incepand cu anul 1999 se evidentiaza beneficiile unei diete bazate pe consum de afine asupra functiilor motorii si a memoriei de scurta durata. Acest aspect este studiat si publicat de catre un grup de cercetatori din cadrul departamentului Human Nutrition Research Center on Aging (USDA), de la Universitatea Tufts, Statele Unite. Treptat, se vor pune in valoare actiunea protectoare a afinelor impotriva bolii Alzheimer si a pierderii de memorie, precum si cea de incetinire a procesului de degenerare a functiilor cognitive sau a depresiei la persoanele in varsta [3-5].

Au potential anticancerigen

Afinelor de padure li se atribuie un rol important in preventia cancerului, motiv pentru care sunt intens studiate si monitorizate.

Unul dintre aceste studii publicat in „The Journal of Nutrition” a confirmat potentialul pudrei de afine de a modula cresterea celulara si metastazarea in cancerul de san triplu negativ (forma agresiva si mai greu de tratat a acestui tip de cancer) [6,7].

Mentin sanatatea inimii si a vaselor de sange

Se pare ca proprietatile antioxidante si antiinflamatoare ale afinelor joaca un rol important in prevetia bolilor cardiovasculare. Studii efectuate recent au demonstrat eficacitatea acestora in scaderea nivelului de colesterol, scaderea tensiunii arteriale, in reducerea riscului de accident vascular cerebral si reducerea stresului oxidativ.

Fructele de afin restabilesc rezistenta si permeabilitatea capilara, cu actiune de tonifiere a sistemului venos [8,9].

Afine-1

Contribuie la mentinerea sub control a diabetului

Numeroase studii au pus in valoare actiunea antidiabetica a fructelor de afin. Aceasta proprietate este atribuita in cea mai mare parte continutului lor in antocianine si polifenoli, substante care si-au dovedit eficacitatea in cadrul mai multor studii. Mecanismul de actiune consta in cresterea secretiei de insulina (pelargonidina), scaderea rezistentei la insulina (cianidin-3 glicozid) si in stimularea procesului de regenerare a celulelor beta pancreatice.

Anumite glucozide prezente in fructele de afin (mirtilina si neomirtilina) au actiune hipoglicemianta [10,11].

Imbunatatesc perspectivele de vindecare din sindromul metabolic

Sindromul metabolic cuprinde un cumul de afectiuni care includ hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, obezitate abdominala sau scaderea tolerantei la glucoza. Acesta creste riscul diabetului de tip 2 sau afectiunilor cardiovasculare.

Exista studii care au evidentiat scaderea riscului cardiovascular sau de normalizare a valorilor hiperglicemice la persoane cu sindrom metabolic, in urma consumului de afine de padure [12].

Pastreaza integritatea vederii

Pierderea acuitatii vizuale este incetinita de antocianozidele prezente in afine. Aceste substante pot interveni in preventia sa intarzierea procesului de imbatranire, caracterizat prin degenerescenta maculara, cataracta, miopia sau hipermetropia, infectii oculare sau uscaciunea ochilor.

Sanatatea ochilor este mentinuta de anumite substante care se regasesc in fructele sau extractele de afin:

  • Flavonoide: rutina, resveratrol, quercetina
  • Carotenoide: luteina, zeaxantina
  • Vitamine: A C, E
  • Minerale: seleniu, zinc, fosfor

Fructele de afin ajuta la regenerarea purpurei retiniene si sensibilizeaza fotoreceptorii, marind acuitatea vizuala [13].

Mentin sanatatea tractului intestinal, fiind eficiente atat in constipatie, cat si in diaree

Fructele si extractele de afin regleaza functionalitatea tractului intestinal, fiind eficiente in preventia si tratarea diareelor neonatale nespecifice, dar si a diareelor specifice.

Reechilibreaza presiunea osmotica de la nivelul celulelor epiteliale intestinale, normalizand peristaltismul si tranzitul intestinal si avand rol de protectie asupra mucoasei intestinale [14,15].

Cum se pot consuma afinele

Afinele pot fi consumate in stare proaspeta sau congelate, adaugate dimineata la cerealele cu lapte, clatite, muffins sau salate, precum si in sucuri sau smoothi-uri.

Dulceata sau siropul de afine sunt variante de consum ale acestor fructe, mai putin pentru persoanele cu diabet!

Exemple de retete cu afine

1. Smoothie cu afine si iaurt

Ingrediente:

  • 1 cana de afine (proaspete sau congelate);
  • 1 banana mica;
  • 1 iaurt grecesc sau iaurt de nuci caju;
  • 1 lingura de seminte de chia;
  • 1 lingura de nuci;
  • 1/2 cana de lapte de cocos.

Preparare:

Se amesteca impreuna in blender si se serveste proaspat.

2. Desert cu afine

Ingrediente:

  • 1 mar mediu;
  • 1 lingura suc de lamaie;
  • 3 linguri de miere de albine;
  • 2 cani de afine;
  • ¼ ceasca migdale maruntite;
  • 300 g iaurt din nuci caju.

Preparare:

Marul se curata si se taie in felii subtiri care se calesc putin in sucul de lamaie. Se adauga afinele, iar cand compozitia s-a racit, o lingura de miere.

Migdalele se incalzesc putin in tigaie, pana devin rumenii. Se amesteca iaurtul de caju cu restul de miere. Se imparte crema obtinuta in patru pahare, se adauga afinele cu mar si se presara cu migdalele rumenite. Se serveste rece.

Exemple de suplimente alimentare din fructe de afin

  • Eridiarom – tablete;
  • Difebiom – tablete;
  • Mirtilene – capsule;
  • Afin – capsule;
  • Myrtela – granule;
  • Extract (lichid) din fructe de afin;
  • Tinctura de afin.

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

  1. Brasanac-Vukanovic S, Mutic J, Stankovic DM, et al. Wild Bilberry (Vaccinium myrtillus L., Ericaceae) from Montenegro as a Source of Antioxidants for Use in the Production of Nutraceuticals. Molecules. 2018;23(8):1864.
  2. USDA. Blueberries, raw. [Internet] [Published: 04.01.2019, Cited 20.01.2020]. La adresa: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients.
  3. Boespflug EL, Eliassen JC, Dudley JA, Shidler MD, Kalt W, Summer SS, Stein AL, Stover AN, Krikorian R. Enhanced neural activation with blueberry supplementation in mild cognitive impairment. Nutritional Neuroscience. 2018, 21:297-305.
  4. Miller MG, Hamilton DA, Joseph JA, Shukitt-Hale B. Dietary blueberry improves cognition among older adults in a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. European Journal of Nutrition. 2018, 57:1169-1180.
  5. Johnson Shukitt-Hale B, Thangthaeng N, Miller MG, Poulose SM, Carey AN, Fisher DR. Blueberries improve neuroinflammation and cognition differentially depending on individual cognitive baseline status. J. Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019, 74:977-983.
  6. Aqil F, Jeyabalan J, Kausar H, Radha Munagala R, Singh IP, Gupta R. Lung cancer inhibitory activity of dietary berries and berry polyphenolics. Journal of Berry Research. 2016, 6:105-114.
  7. Jeyabalan J, Aqil F, Munagala R, Annamalai L, Vadhanam MV, Gupta RC. Chemopreventive and therapeutic activity of dietary blueberry against estrogen-mediated breast cancer. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014, 62:3963-3971.
  8. Curtis PJ, van der Velpen V, Berends L, Jennings A, Feelisch M, Umpleby AM, Evans M, Fernandez BO, Meiss MS, Minnion M, Potter J, Minihane AM, Kay CD, Rimm EB, Cassidy A. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome-results from a 6- month, double-blind, randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2019, 109:1535-1545.
  9. Johnson SA, Figueroa A, Navaei N, Wong A, Kalfon R, Ornsbee LT, Feresin RG, Elam MI, Hooshmand S, Payton ME, Arjmandi BH. Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: A randomized, double-blind, placebocontrolled clinical trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2015, 115:369-377.
  10. Liu W, Mao Y, Schoenborn J, Wang Z, Tang G, Tang X. Whole blueberry protects pancreatic betacells in diet-induced obese mouse. Nutr & Metab. 2019, 16:34.
  11. Elks CM, Terrebonne JD, Ingram DK, Stephens JM. Blueberries improve glucose tolerance without altering body composition in obese postmenopausal mice. Obesity 2015, 23:573-580.
  12. Basu A, Du M, Leyva MJ et al, Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome, J Nutr. 2010 Sep;140(9):1582-7. doi: 10.3945/jn.110.124701.
  13. Tremblay F, Waterhouse J, Nason J, Kalt W. Prophylactic neuroprotection by blueberry-enriched diet in a rat model of light-induced retinopathy. Journal of Nutritional Biochemistry 2013, 24:647-655.
  14. Polewski MA, Esquivel-Alvarado D, Wedde Ns, Kruger CG, Reed JD. Isolation and characterization of blueberry polyphenolic components and their effects on gut barrier dysfunction. J Agric Food Chem. 2019
  15. Lee S, Keirsey KI, Kirkland R, Grunewald ZI, Fischer JG, de La Serre CB. Blueberry supplementation influences the gut microbiota, inflammation, and insulin resistance in high-fat-diet-fed rats. Journal of Nutrition 2018; 148:209-219.