Un studiu foarte recent, realizat in California a stabilit legatura directa intre suplimentarea alimentara cu Vitamina B12 si aparitia acneei.

Vitamina B12 poate determina bacteria Propionibacterium acne, regasita in mod normal pe piele, sa produca metaboliti cu actiune inflamatoare, promotori ai acneei.

Aceasta bacterie se regaseste atat pe pielea persoanelor cu acnee, cat si la cele care au pielea „curata”. Diferenta consta in faptul ca spre deosebire de persoanele sanatoase, la cele care au acnee Propionibacterium acne suporta anumite modificari metabolice.

In revista „Science Translational Medicine” a aparut pe data de 24 iunie un articol in care se evidentiaza faptul ca aceste bacterii care colonizeaza zonele acneice sufera anumite modificari genetice fata de cele care se gasesc pe pielea sanatoasa. Tulpinile de P. acne recoltate de pe zone acneice aveau 109 gene mult mai active decat celalalte si 27 de gene a caror activitate era mai scazuta.

Cercetatorii au demonstrat ca aportul suplimentar de Vitamina B12 poate determina schimbari similare la nivelul pielii.

Studiul a fost efectuat de catre Dezhi Kang si colegii sai de la Universitatea de Medicina David Geffen, California. In cadrul acestuia s-au administrat suplimente cu vitamina B12 la 10 persoane fara acnee. La o saptamana de la inceperea studiului, unul dintre participanti a dezvoltat acnee.

La persoana la care a aparut acneea s-a observat scaderea sintezei de Vitaminei B12 de catre P. acne. Concomitent, au aparut si modificari la nivelul metabolismului acesteia, care au determinat eliberarea la nivelul pielii a unor precursori chimici ai porfirinelor. Aceste substante determina inflamarea pielii, cauzand aparitia comedoamelor.

Legatura dintre Vitamina B12 (importanta in producerea de globule rosii, precum si buna functionare a creierului) si acnee a fost evidentiata de mai multa vreme, insa nu se cunostea modul in care acestea interactioneaza.

Acest studiu va oferi noi posibilitati de tratament pentru acnee, orientate pe modul de alterare a metabolismului unor bacterii care pastreaza sanatatea si echilibrul pielii.

Studiul poate oferi un raspuns persoanelor cu acnee, care urmeaza diete vegetariene sau vegane si care isi suplimenteaza aportul alimentar de vitamina B12!

 

Surse:

1. Science News, How vitamin B12 makes pimples pop, la adresa:  https://www.sciencenews.org/article/how-vitamin-b12-makes-pimples-pop, accesat iunie, 2015

2. D. Kang, B. Shi, Maria C. Erfe et al. Vitamin B12 modulates the transcriptome of the skin microbiota in acne pathogenesis. Science Translational Medicine. Vol. 7, June 24, 2015, p. 293ra103. doi: 10.1126/scitranslmed.aab2009., la adresa: http://stm.sciencemag.org/content/7/293/293ra103, accesat iunie, 2015