Alergia la un anumit medicament reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar la o substanta din compozitia acelui medicament. Orice medicament, de pe prescriptie medicala sau nu, poate determina aparitia de reactii alergice.

Cele mai comune manifestari ale reactiei alergice la medicamente sunt eruptiile cutanate, pruritul si febra.

Alergia la medicamente poate imbraca forme grave, inclusiv socul anafilactic, conditie care poate pune viata in pericol si care poate afecta mai multe organe si sisteme ale organismului.

Cum se manifesta alergia la un medicament?

Reactiile alergice se pot manifesta in moduri si la nivele diferite, cele mai comune dintre ele fiind urmatoarele:

 • Piele: inflamatie, tumefactie, eruptii cutanate pruriginoase (cu mancarime).
 • Cai respiratorii: dispnee (respiratie dificila), respiratie suieratoare, tuse, mancarime la nivelul nasului, nas infundat, stranuturi repetate.
 • Ochi: rosii, pruriginosi, tumefiati, care lacrimeaza.
 • Inima si vase de sange: cresterea sau scaderea pulsului, cu stare de ameteala sau lesin.
 • Gura: prurit la nivelul buzelor si ale gurii sau palatinului, tumefierea si ingustarea cailor respiratorii superioare, cu respiratie ingreunata.
 • Urechi: prurit.
 • Tract gastrointestinal: dureri si crampe abdominale, stare de greata, voma sau diaree.
 • General: manifestari care seamana cu simptomele gripei, cu febra, inflamatia ganglionilor.
 • Reactia anafilactica: reprezinta o combinatie a manifestarilor alergice aparute la nivelul pielii, sistemului respirator si/sau digestiv, cu reactii mai grave. Acestea pot aparea sub forma unei presiuni la nivelul pieptului, dereglari ale ritmului cardiac (uneori stop cardiac), buze vinetii. Foarte rar se poate ajunge la situatii in care scaderea ritmului cardiac determina pierderea cunostintei (soc anafilactic).

Nu ezitati sa contactati in cel mai scurt timp un medic daca prezentati astfel de manifestari, deoarece se pot accentua in timp!

Cand apar primele semne ale reactiei alergice?

Reactia poate avea loc foarte rapid, incepand cu cateva minute de la administrarea medicamentului. Exista situatii in care alergia se manifesta mai tarziu, la cateva ore distanta de administrare, lucru care va face dificila interpretarea si corelarea reactiei cu medicamentul respectiv.

Ce inseamna reactia alergica?

Reactia alergica la un anumit medicament nu se va manifesta niciodata la primul contact al organismului cu medicamentul, datorita mecanismului reactiei alergice.

La prima „intalnire” a organismului cu substanta care provoaca alergia, organismul o recunoaste ca fiindu-i „straina”. Sistemul imunitar o „memoreaza”, pentru ca la urmatorul contact sa o poata anihila cu ajutorul anticorpilor. Aceasta faza se numeste „sensibilizare”, deoarece corpul devine sensibil la substanta respectiva.

La urmatoare intalnire a organismului cu aceasta substanta, sistemul imunitar incearca sa o indeparteze, determinand aparitia a cel putin uneia dintre reactiile descrise mai sus.

Care sunt medicamentele cu potential alergic crescut?

Cateva medicamente la care s-au semnalat foarte des reactii alergice:

 • Antibioticele: penicilinele si amoxicilina
 • Picaturile pentru ochi sau urechi: care contin antibiotice
 • Antiinflamatoarele nesteroidiene: aspirina, naproxenul, ibuprofenul
 • Medicamentele narcotice: bupivacaina
 • Insulinele: utilizate in diabet.

 

De obicei, daca sunteti alergic la un medicament, puteti prezenta reactii alergice si la alte medicamente care se aseamana ca structura cu primul. Aceasta se numeste „reactie incrucisata”.

Se poate sa prezentati reactie alergica chiar si la unul dintre compusii utilizati la conditionarea medicamentului. Aceste reactii se intalnesc mai des la medicamentele cu aplicare locala (creme, unguente), si au fost semnalate mai ales la unguentele care au ca baza lanolina.

Substantele utilizate pentru conservarea medicamentelor, in special pentru solutii, suspensii sau picaturi, pot determina si ele aparitia de reactii alergice.

In farmacie puteti afla amanunte despre substantele utilizate ca excipienti.

Anuntati farmacistul daca cunoasteti ca sunteti alergic la anumite substante active din medicamente, precum si la anumite substante ajutatoare pentru conditionarea sau conservarea medicamentelor!

Este sau nu reactie alergica?

Un medicament poate determina aparitia unei reactii alergice, insa acesta poate avea reactii adverse care seamana cu cele alergice, desi nu sunt.

In aceeasi ordine de idei, anumite persoane pot reactiona mai violent la un medicament decat alte persoane, in asa masura incat nu pot tolera medicamentul respectiv. Acesta poarta numele de intoleranta.

Exista situatii in care anumitor persoane nu trebuie sa li se administreze unele medicamente, deoarece acestea le-ar putea inrautati starea de boala.

Reactiile adverse si intoleranta la anumite medicamente nu implica sistemul imunitar, deci nu sunt reactii alergice! Ele isi pot manifesta „agresiunea” asupra organismului inca de la prima administrare.

In functie de reactiile declansate este destul de dificil sa se stabileasca daca la intalnirea medicamentului cu organismul are loc o reactie alergica, reactie adversa sau o intoleranta. Cel mai important este ca din acel moment sa nu mai folositi acel medicament!

Cum abordam o reactie alergica?

Pentru a putea avita o reactie alergica este foarte important sa se stabileasca la ce substanta reactioneaza organismul. Se intrerupe administrarea acelui medicamet si se anunta medicul curant, pentru inlocuirea lui. Exista foarte putine situatii in care substanta/medicamentul respectiv nu poate fi inlocuit (exemplu: anumite tipuri de insuline), iar atunci tratamentul se continua in spital, sub supraveghere medicala. In astfel de situatii se incearca desensibilizarea pacientului la substanta respectiva, prin administrarea de doze crescande, cu care organismul sa se obisnuiasca treptat.

Anumite simptome ale reactiilor alergice pot fi tinute sub control cu ajutorul medicatiei:

 • Corticosteroizi: cu actiune antiinflamatoare, sub forma de tablete sau creme
 • Antihistaminice: pot usura manifestarile din alergie
 • Geluri sau creme: cu actiune antipruriginoasa.

Daca in trecut ati avut reactii alergice grave, medicul de familie va poate prescrie un EpiPen. Acesta este un medicament, de forma unui stilou cu ajutorul caruia va puteti administra singur o doza de adrenalina, inca de la primele manifestari alergice.

Concluzie

De cele mai multe ori sensibilitatea pentru anumite substante poate persista toata viata. De aceea este esential ca dumneavoastra sa cunoasteti substantele la care sunteti alergic si sa anuntati medicii sau farmacistii care va prescriu, respectiv va elibereaza medicamentele.

Anuntati medicul despre orice medicament la care considerati ca reactionati nefiresc, inclusiv la medicamente pe care le puteti obtine fara reteta!

Autor: Letitia Mates