In timpul vietii intrauterine, celulele copilului pot fi „programate” sa acumuleze grasime in exces sau sa dezvolte modificari metabolice care mai tarziu sa genereze rezistenta insulinica.

Aceasta rezistenta la insulina reprezinta o conditie care poate creste riscul aparitiei diabetului de tip 2.
Diabetul de tip 2 este o afectiune care se transmite pe linie genetica, desi factorii de mediu sunt determinanti in declansarea ei.
Obezitatea tinde sa se manifeste in familii, in principal datorita obiceiurilor alimentare comune si a stilului de viata adoptat.
Se cunoaste faptul ca pentru copiii proveniti din mame obeze, riscul de a deveni obezi pe parcursul vietii este mai mare decat al celorlati.
In cadrul celei de-a 75-a Sesiuni Stiintifice ale Asociatiei Americane de Diabet s-a prezentat un studiu care a avut ca scop elucidarea motivului caruia i se atribuie acest lucru.
Studiul s-au bazat pe extragerea celulelor stem din cordonul obilical al copiilor proveniti din mame cu greutate normala si obeze si cresterea acestora in conditii de laborator pentru obtinerea de tesuturi musculare si adipoase.
Rezultatul a fost previzibil: din celulele obtinute de la mame obeze s-au dezvoltat tesuturi cu un continut de 30% mai multa grasime decat la cele provenite din mame normoponderale.
In urma acestui studiu s-a ajuns la concluzia ca celulele organismului uman sunt programate sa acumuleze grasime in exces inca din viata intrauterina. Sunt necesare studii ulterioare pentru a determina daca aceste tesuturi sunt afectate si de alterari metabolice.
Anterior acestui studiu se cunostea ca exista o tendinta a copiilor nascuti din mame obeze, de a se naste cu un continut mai mare de grasime.

Urmatorul pas este de a urmari daca la acesti copii vor interveni schimbari de durata in ce priveste acumularea de grasime, pana la varsta adulta.

Sursa:
American Diabetes Association. „Are offspring of obese moms pre-programmed for obesity and metabolic disease?.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 June 2015. <www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609102608.htm>