Venirea unui copil in familie in este un prilej de mare bucurie, dar si de schimbari majore in viata fiecaruia dintre noi.

Inca din perioada intrauterina avem responsabilitatea majora de a-i purta de grija si de a-l feri de pericole. La acel nivel, totul depinde de cat de mult ii oferim noi ca mame copilului sa screasca si sa se dezvolte in conditii de maxima siguranta.

Dupa nastere si perioada imediat urmatoare casele noastre se transforma uneori in adevarate locuri de joaca pentru copii, incercand in acelasi timp sa le oferim protectie impotriva oricarui pericol. Acesta poate fi reprezentat de o priza neprotejata, un colt de mobila sau un cuptor incins de aragaz, dar pot fi medicamente sau chiar substante chimice, lasate din neglijenta sau din graba in preajma copiilor.

Intoxicatia cu medicamente – pericol pentru sanatatea copilului!

Pentru copii pot fi toxice chiar si cantitati foarte mici de medicamente. Spre exemplu, dozele uzuale de medicamente recomandate adultilor depasesc limitele maxime admise pentru copii, putand genera acestora intoxicatii.

Depozitarea in siguranta a medicamentelor in casa este foarte importanta iar copiii nu trebuie sa aiba acces la medicamente sau la alte substante toxice!

Copiii, mai ales exploratorii cei mici sunt cei mai expusi la astfel de accidente, datorita reflexului de a duce orice la gurite. In orice casa se pastreaza medicamente. Acestea, lasate in locuri accesibile pot constitui un adevarat pericol pentru copii.

Trebuie luate in calcul toate posibilitatile: de la medicamentele bunicilor (care de obicei le pastreaza expuse pe mese, noptiere, in buzunare, etc) si pana la „banalele” antialgice, antiinflamatoare,  complexe vitaminice sau combinatii din diferite extracte vegetale.

Ingerand chiar si cantitati mici din aceste medicamente, copilul reactioneaza mult mai rapid la ele decat adultii. Spre exemplu, poate sa se imbolnaveasca grav de la cateva inghitituri dintr-o sticla cu sirop medicinal, o lingura de sare, cateva tablete de paracetamol sau chiar tigari, lasate la indemana lui.

Exista foarte multe cazuri de intoxicatii cu medicamente la copii, iar acest lucru nu se intampla numai la noi in tara. Mii de copii sunt transportati de urgenta si internati pentru tratament si monitorizare in urma intoxicatiilor, in fiecare an.

Cel mai des s-au raportat intoxicatii cu medicamente la copiii aflati in jurul varstei de 4 ani. Incercati sa preveniti astfel de situatii!

Cat de „sigura” este casa dumneavoastra?

Pentru a va face o imagine clara asupra situatiei, puteti raspunde la urmatoarele intrebari:

 1. Exista medicamente in casa dumneavoastra la care copilul sa ajunga foarte usor?
 2. Lasati in mod curent tigari (chiar si mucuri de tigara), bauturi alcoolice sau cosmetice la indemana copiilor?
 3. Are copilul acces la poseta dumneavoastra?
 4. Pastrati produsele de igiena casnica sau diverse alte solutii (hrana pentru plante, spre exemplu) in locuri in care pot avea copiii acces?
 5. Aveti plante de apartament care sunt toxice?

Cateva exemple de plante toxice:

 • Aloe vera – seva galbena a plantelor batrane – pot determina dermatita de contact
 • Anthurium (Flamingo sau Paleta pictorului) – la ingerare: senzatie de arsura, raguseala si disfagie
 • Crizantema (Chrysanthemum) – dermatita de contact
 • Clivia (Clivia miniata) – intoxicatia: diaree, paralizie, vome, hipersalivatie.
 • Hortensia (Hydrangea macrophylla) – intoxicatia: dureri abdominale, varsaturi sau dermatita de contact la persoanele care ingrijesc planta.
 • Cyclamen (Cyclamen persicum) – bulbii si rizomii sunt toxici – probabilitatea ca acestia sa fie ingerati de copii este mica
 • Diffenbachia – intoxicatia: umflarea gurii si a gatului, putandu-se ajunge la paralizia temporara a corzilor vocale.
 • Iedera (Hedera helix) – intoxicatia: respiratie dificila, convulsii, varsaturi.
 • Croton (Codiaeum variegatum) – radacinile si seva sunt toxice. Intoxicatia: iritatia cavitatii bucale si dermatita de contact.
 • Azalea (Rhododendron) – intoxicatia: diaree, voma, crampe abdominale.
 • Amarilis (Amarryllis) – intoxicatia: greata, voma si diaree.

 

 

Cum putem preveni intoxicatiile la copii?

 • In fiecare casa sunt multe substante periculoase care pot pune in pericol sanatatea si viata copiilor: medicamente, produse pentru igienizarea casei, mijloace pentru ingrijirea parului sau a pielii, plante de apartament cu potential toxic sau chiar fructe ale acestor plante care sunt atractive pentru copii. Aveti grija unde depozitati aceste produse!
 • Depozitati substantele toxice sau medicamentele in locuri la care copiii nu au acces. Nu lasati copiii nesupraveghiati, mai ales atunci cand in zona se afla astfel de pericole! In ultima perioada s-au conceput sisteme de siguranta pentru cutiile de medicamente (in special la flacoane) pentru a nu putea fi deschise de catre copii, dar ati fi surprinsi cat de multi dintre ei pot sa le deschida!
 • Nu administrati copilului medicamente care au fost recomandate pentru altcineva!
 • Pastrati medicamentele in pachetele originale, impreuna cu prospectul lor. Inchideti cu atentie cutiile si flacoanele de medicamente dupa fiecare administrare si pastrati-le in spatii special destinate pentru acestea. Sunt recomandate dulapioarele de medicamente, prevazute cu cheite, in asa masura incat nici copiii mai mari sa nu ajunga in posesia lor.
 • Returnati medicamentele pe care nu le mai utilizati la farmacie! Spre exemplu, daca ati urmat un tratament pentru care vi s-a prescris o anumita medicatie si dupa un consult ulterior ati primit alte medicamente, puteti duce medicamentele ramase nefolosite inapoi, la farmacie.

Cum reactionam la un accident?

In situatia in care copilul a ingerat vreo substanta toxica sau medicament, trebuie sa notati cu atentie numele acestuia!

Sunati la numarul de urgente 112 si urmati sfatul primit de operatorul pregatit pentru astfel de situatii!

Parintii clujeni pot apela pentru Call- Center-ul pentru urgente al UPU Pediatrie la numarul 1791!

Ce trebuie sa comunicati operatorului:

 • Numele substantei pe care a ingerat-o copilul. Pastrati ambalajul sau cutia la indemana, sa puteti transmite corect denumirea si concentratia acestuia!
 • Cantitatea pe care o apreciati ca ingerat-o copilul
 • Ora la care s-a intamplat accidentul
 • Starea copilului: daca prezinta greata, voma, diaree, lipsit de putere sau sedat, daca are febra…
 • Varsta copilului.

 

La cine apelam: medic de familie sau centrul de urgente medicale?

Daca nu sunteti ajutat de un echipaj specializat, transportati copilul la cel mai apropiat spital sau la spitalul de urgente!

Nu luati initiativa de a provoca voma, de a-i administra carbune activ sau diverse bauturi la copil, inainte de a va consulta cu un medic. Doar daca acesta considera ca e necesar, ii puteti provoca voma copilului cu o lingura, spre exemplu. Asigurati-va ca voma nu este aspirata in plamani!

Concluzie

Acest articol are ca scop constientizarea parintilor asupra riscurilor la care sunt expusi copiii acasa. Realizand potentialele pericole pentru copiii nostri si organizandu-ne in asa fel incat sa nu riscam un eventual accident, le putem asigura acestora un mediu sigur in care se poate juca in voie si in care sa nu ii punem sanatatea in pericol.

Autor: Letitia Mates

 

 

 

Sursa: Apotheek.nl, la adresa: http://www.apotheek.nl/themas/kinderen-en-medicijnvergiftiging#als-het-toch-misgaat, accesat iunie 2015.