Pepenele rosu

Pepenele rosu poate sa aduca beneficii sanatatii, in special in: tensiunea arteriala, digestie, cancer, inflamatie sau sanatatea pielii. Cu gustul dulce si racoritor, savoarea si parfumul inconfundabil, el completeaza si anul acesta diversitatea fructelor de vara…

Desi inainte se stia ca pepenele rosu nu contine decat apa si zahar, acum se cunoaste ca acesta este un aliment valoros din punct de vedere nutritiv, cu un continut generos de vitamine, minerale si antioxidanti, in contrast cu valoarea calorica scazuta.

Pepenele rosu – compozitie:

O ceasca de pepene rosu taiat cubulete (154 g) contine:

  • 11,6 g carbohidrati;
    • 9.5 g zaharuri;
    • 0.6 g fibre alimentare;
  • 0.2 g lipide;
  • 0.9 g proteine;
  • 876 UI Vitamina A;
  • 12.5 mg Vitamina C;
  • 10.8 mg Calciu;
  • 15.4 mg Magneziu;
  • 173 mg Potasiu;
  • 1.5 mg Sodiu;
  • 46.2 kcal [1].

Pepenele rosu mai contine: fier, vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5 B6), fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, licopen, colina si betaina. El este considerat una dintre cele mai importante surse alimentare de licopen.

Desi are in compozitia lui o varietate de vitamine, minerale si antioxidanti, pepenele rosu este alcatuit din app. 92% apa.

Pepene rosu

Pepenele rosu – posibile beneficii aduse sanatatii

Datorita compozitiei sale complexe, pepenelui rosu i se atribuie anumite calitati si posibile beneficii pentru sanatate, in special in:

Pepenele rosu in tensiunea arteriala

In urma unui un studiu publicat in American Journal of Hypertension s-a ajuns la concluzia ca suplimentarea cu extract din pepene rosu are actiune de scaderea a hipertensiunii arteriale.

Dieta zilnica bogata in alimente cu continut ridicat de licopen ofera protectie impotriva bolilor coronariene.

Digestie

Datorita cantitatii mari de apa si fibre din compozitia sa, pepenele rosu ajuta la prevenirea constipatiei si normalizeaza tranzitul intestinal.

Cancer

Pentru ca este o sursa foarte buna de antioxidanti: vitamina C si licopen, pepenele rosu contribuie la actiunea de anihilare a radicalilor liberi, promotori ai cancerului. Exista cateva studii care au pus in valoare scaderea riscului de cancer de prostata, pe fondul consumului de pepene rosu.

Hidratare

Datorita continutului foarte ridicat in apa si electroliti, pepenele rosu constituie o varianta excelenta de rehidratare pentru zilele toride de vara.

Inflamatie

Pepenele rosu contine colina, o substanta cu multiple actiuni in organism: de inducere a somnului, de intretinere a miscarii musculare, detinand un rol rol important in procesul de invatare si memorare. Ea ajuta la pastratea integritatii membranelor celulare, la transmiterea impulsului nervos, contribuie la procesul de resorbtie al grasimii si are capacitatea de a reduce inflamatia cronica.

Dureri musculare

Pepenele rosu si sucul obtinut din acesta au capacitatea de a reduce durerile musculare aparute dupa antrenamentele fizice, ajutand la scaderea timpului de refacere a functionalitatii musculare. Aceasta actiune se atribuie unei substante numita citrulina, prezenta in pepenele rosu.

Sinteza de arginina

Pepenele rosu este sursa foarte buna de citrulina. In organism, acest aminoacid se transforma  in arginina. Acesta este un aminoacid esential care joaca un rol important in buna functionare a inimii si a sistemului imunitar.

Pepenele rosu si sanatatea pielii

Pepenele rosu contine o cantitate apreciabila de vitamina A (o ceasca de pepene rosu contine 17% din doza zilnica recomandata – DZA), substanta responsabila de reglarea productiei de sebum.

Un aport corespunzator de vitamina C (intr-o ceasca de pepene rosu se regaseste 21% din necesarul zilnic) asigura formarea si mentinerea unui nivel constant de colagen, substanta care ofera structura pielii si firului de par.

Pepenele rosu contribuie si la mentinerea hidratarii pielii, conferindu-i stralucire si suplete.

Retete cu pepene rosu

Limonada cu pepene rosu

Compozitie:

  • 2 cani de apa;
  • 2 linguri de miere de albine;
  • 2 cani de piure din pepene rosu, fara seminte;
  • 1 lamaie taiata felii subtiri;
  • ¼ cana de suc proaspat de lamaie;
  • 1 lingurita de extract de vanilie.

Mod de preparare:

Intr-un vas mai mare se amesteca o cana de apa cu mierea de albine, pana cand aceasta se dizolva total. In restul de apa se adauga piureul de pepene, feliile de lamaie si extractul de vanilie, dupa care se adauga apa in care s-a dizolvat mierea.

Folositi cateva felii de lamaie si frunze de menta pentru a decora paharele!

Limonada cu pepene rosu

Smoothie din pepene rosu si capsune

  • 2 iaurturi vegetale (caju, soia) sau iaurt grecesc 2-4% (de cate 140g);
  • 1 cana de capsune proaspete, curatate si taiate in bucati;
  • 1 banana de dimensiune medie.
Smoothie din pepene rosu

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Autor: Letitia Mates

Update articol: 17.08.2020

Surse:

  1. NutritionData. Watermelon Raw. [Internet] [Accesat: 17.08.2020]. La adresa: https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2072/2.
  2. MNT, Watermelon: Health Benefits and Nutritional Information [Internet] [Accesat 17.08.2020]. La adresa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/266886.php.
  3. Watermelon.org. Recipes. [Internet] [Accesat 17.08.2020]. La adresa: http://www.watermelon.org.
  4. Mens en gezondheid. De geneeskracht van watermeloen. [Internet] [Accesat 17.08.2020]. La adresa: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/143400-de-geneeskracht-van-watermeloen.html.
  5. Florida State University. Chowing down on watermelon could lower blood pressure. [Internet] [Accesat 17.08.2020]. La adresa: http://news.fsu.edu/More-FSU-News/24-7-News-Archive/2014/March/Chowing-down-on-watermelon-could-lower-blood-pressure.