Au inceput deja sa apara renumitele mormane de pepeni rosii pe marginea drumurilor… La fel ca in fiecare an, aparitia lor marcheaza inceputul verii si ne trimite cu gandul la copilarie cand ne infruptam pe nerasuflate cu felii groase de pepeni.

Vremea a trecut, insa gustul dulce si racoritor, savoarea si parfumul specific ne imbie si anul acesta sa oprim masinile si sa incercam vestitele triunghiuri crestate in pepene, menite ne convinga sa ii punem pe cantar…

Desi se stia ca pepenele rosu nu contine decat apa si zahar, in momentul actual se cunoaste ca acesta este un aliment care furnizeaza cantitati importante de vitamine, minerale si antioxidanti, generand totusi putine calorii.

O ceasca de pepene rosu taiat cubulete (150 g) contine:

  • 2 g sodiu
  • 11 g carbohidrati, dintre care 9 g de zahar
  • 1 g de fibre alimentare
  • 0 g grasime
  • aproximativ 43 kcal.

Pepenele rosu mai contine: vitamina A, Vitamina C, fier, calciu, vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5 B6), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, licopen, colina si betaina.

Din punct de vedere al cantitatii de licopen, pepenele rosu ocupa un loc fruntas intre fructele si legumele bogate in acest antioxidant.

Desi are in compozitia lui o varietate de vitamine, minerale si antioxidanti, pepenele rosu este alcatuit din 92% apa.

 

Ce calitati are pepenele rosu?

Datorita compozitiei sale complexe, pepenelui rosu i se atribuie anumite calitati si posibile beneficii pentru sanatate:

Tensiunea arteriala: in urma unui un studiu publicat in American Journal of Hypertension s-a ajuns la concluzia ca suplimentarea cu extract din pepene rosu are actiune de scaderea a hipertensiunii arteriale.

Dieta zilnica bogata in alimente cu continut ridicat de licopen ofera protectie impotriva bolilor coronariene.

Digestie: datorita cantitatii mari de apa si fibre din compozitia sa, pepenele rosu ajuta la prevenirea constipatiei si normalizeaza tranzitul intestinal.

Cancer: pentru ca este o sursa foarte buna de antioxidanti puternici: vitamina C si licopen, pepenele rosu contribuie la actiunea de anihilare a radicalilor liberi, promotori ai cancerului. Exista cateva studii care au pus in valoare scaderea riscului de cancer de prostata, pe fondul consumului de pepene rosu.

Hidratare: datorita continutului foarte ridicat in apa si electroliti, pepenele rosu constituie o varianta excelenta de rehidratare pentru zilele toride de vara.

Inflamatie: pepenele rosu contine colina, o substanta cu multiple actiuni in organism: de inducere a somnului, de intretinere a miscarii musculare, detinand un rol rol important in procesul de invatare si memorare. Ea ajuta la pastratea integritatii membranelor celulare, la transmiterea impulsului nervos, contribuie la procesul de resorbtie al grasimii si are capacitatea de a reduce inflamatia cronica.

Durerea musculara: pepenele rosu si sucul obtinut din acesta au capacitatea de a reduce durerile musculare aparute dupa antrenamentele fizice, ajutand la scaderea timpului de refacere a functionalitatii musculare. Aceasta actiune se atribuie unei substante numita citrulina, prezenta in pepenele rosu.

Ajuta la producerea de arginina: pepenele rosu este sursa foarte buna de citrulina. In organism, acest aminoacid se transforma  in arginina. Acesta este un aminoacid esential care joaca un rol important in buna functionare a inimii si a sistemului imunitar.

Piele: pepenele rosu contine o cantitate apreciabila de vitamina A (o ceasca de pepene rosu contine 17% din doza zilnica recomandata – DZA), substanta responsabila de reglarea productiei de sebum.

Un aport corespunzator de vitamina C (intr-o ceasca de pepene rosu se regaseste 21% din necesarul zilnic) asigura formarea si mentinerea unui nivel constant de colagen, substanta care ofera structura pielii si firului de par.

Pepenele rosu contribuie si la mentinerea hidratarii pielii, ceea ce va conferi acesteia stralucire si suplete!

Retete cu pepene rosu:

  1. Limonada cu pepene rosu

Ingrediente:

  • 2 cani de apa
  • 2 linguri de miere de albine
  • 2 cani de piure din pepene rosu, fara seminte
  • lamaie taiata felii subtiri
  • ¼ cana de suc proaspat de lamaie
  • 1 lingurita de extract de vanilie

Instructiuni:

Intr-un vas mai mare se amesteca o cana de apa cu mierea de albine, pana cand aceasta se dizolva total. In restul de apa se adauga piureul de pepene, feliile de lamaie si extractul de vanilie, dupa care se adauga apa in care s-a dizolvat mierea.

Folositi cateva felii de lamaie si frunze de menta pentru a decora paharele!

 

  1. Smoothie din pepene rosu si capsuni

    Ingrediente:

    • 2 iaurturi simple (de cate 140g)
    • 2 cani de pepene rosu (cubulete), fara seminte
    • 1 cana de capsune proaspete, curatate si taiate in bucati
    • 1 banana de dimensiune medie

    Instructiuni:

    Se introduc intr-un blender: iaurturile, pepenele, capsunele, banana si se omogenizeaza. Se serveste imediat, in pahare decorate cu capsune si o feliute de pepene rosu.

Se poate opta pentru varianta de „inghetata” sanatoasa pentru copii, punand compozitia in paharele de iaurt, prevazute cu o spatula de lemn, cu ajutorul careia sa poata fi extrasa din forme.

Va doresc pofta buna si sanatate la maxim!

Autor: Letitia Mates

 

 

Surse:

  1. MNT, Watermelon: Health Benefits and Nutritional Information, la adresa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/266886.php, accesat iunie, 2015
  2. Watermelon.org, la adresa: http://www.watermelon.org, accesat iunie, 2015
  3. Mens en gezondheid, De geneeskracht van watermeloen, la adresa: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/143400-de-geneeskracht-van-watermeloen.html, accesat iunie, 2015
  4. Florida State University, Chowing down on watermelon could lower blood pressure, la adresa: http://news.fsu.edu/More-FSU-News/24-7-News-Archive/2014/March/Chowing-down-on-watermelon-could-lower-blood-pressure, accesat iunie, 2015