Uleiul extravirgin de masline este recunoscut de o perioada lunga de timp pentru proprietatile sale cardioprotectoare. In urma unui studiu efectuat in 2015, acesta a uimit lumea stiintifica prin proprietatea sa de a induce apoptoza (moarte celulara) celulelor canceroase printr-un mecanism care a putut fi ulterior explicat.

Aceasta actiune este atribuita oleocanthalului, compus al uleiului de masline extravirgin. Pana la acest studiu se stia ca oleocanthalul are capacitatea de a distruge celulele canceroase, insa nu era elucidata inca modalitatea prin care acesta intervine in activitatea celulara.

Intr-un articol publicat in revista de specialitate „Molecular & Cellular Oncology” , autorii studiului Oleocanthal rapidly and selectively induces cancer cell death via lysosomal membrane permeabilization”  au pus in evidenta actiunea citotoxica a oleocanthalului si au explicat mecanismul de actiune al acestuia. Ei au ajuns la concluzia ca efectul toxic al acestuia asupra celulelor canceroase se explica prin reactia sa la nivelul lizozomilor celulari, determinand moartea celulara intr-o perioada scurta de timp (intre o jumatate de ora, pana la o ora), fara sa afecteze celulele sanatoase.

Experimentul a pornit de la ideea de a adauga oleocanthal, extras din ulei de masline extravirgin pe culturi de celule canceroase. S-a observat ca acesta are o afinitate specifica pentru lizozom, un organit celular cu aspect de vezicula. Lizozomul este alcatuit din membrana si matrice lizozomala, care contine enzime cu rol in descompunerea materialelor nefolositoare si reciclarea celor utile.

Prin patrunderea oleocanthalului prin membrana lizozomala a celulei canceroase are loc ruperea acesteia, cu eliberarea enzimelor in spatiul celular. Aceasta activitate determina apoptoza celulara .

Mecanismul de apoptoza celulara dureaza de obicei intre 16-24 de ore, insa in cazul oleocanthalului s-a desfasurat mult mai rapid.

S-au efectuat studii si pe celule sanatoase si s-a observat ca acestea raman intacte la actiunea oleocanthalului, desi contin si ele astfel de organite celulare (lizozomi). Asupra acestora, oleocanthalul are o actiune de oprire a activitatii celulare, reluata in totalitate dupa o zi, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Acest lucru sugereaza ca membranele lizozomale ale celulelor canceroase sunt mai slabe decat cele ale celulelor sanatoase.

Un studiu mai recent, efectuat in 2016 „Cytotoxic Activity of Oleocanthal Isolated from Virgin Olive Oil on Human Melanoma Cells” a evidentiat actiunea citotoxica a oleocanthalului asupra celulelor cancerului de piele.

Deoarece oleocanthalul nu exista inca pe piata, acesta a fost extras din ulei de masline extravirgin. S-a observat ca oleocanthalul are activitate remarcabil selectiva pentru celulele melanomului uman fata de fibroblastele dermice normale. Acest aspect a fost corelat cu o inhibitie semnificativa a fosforilarii ERK1/2 (Extracellular signal-regulated protein kinases 1 and 2) si AKT (Protein kinase B), dar si o diminuare a expresiei genei Bcl-2 (B-cell lymphoma 2).

Un alt studiu, Oleocanthal exerts anti-melanoma activities and inhibits STAT3 signaling pathway” subliniaza activitatea antimelanomica a oleocanthalului, prin inhibitia activitatii transcrisptionale a STAT3 (Signal transducer and activator of transcription 3), care includ Mcl-1, Bcl-xL, MMP-2, MMP-9, VEGF, implicate in apoptoza, invazia si angiogeneza melanomului.

Oleocanthalul a demonstrat actiune puternic antiproliferativa manifestata pe cateva linii diferite de cancer de san, in cadrul unui studiu in vitro, „Olive Oil-derived Oleocanthal as Potent Inhibitor of Mammalian Target of Rapamycin: Biological Evaluation and Molecular Modeling Studies”. Se pare ca acesta are efect de diminuare a expresivitatii genei mTOR (mechanistic target of rapamycin) implicata in metastazarea cancerului de san. Acest rezultat sugereaza ca unul dintre mecanismele anticancerigene ale oleocantalului poate consta in inhibitia enzimatica mediata de mTOR.

Rezultatele acestor studii sunt deosebit de promitatoare, insa sunt necesare cercetari ulterioare care sa sustina si sa justifice actiunea citotoxica a oleocanthalului asupra celulelor canceroase umane. Deocamdata ne bucuram de aceste date, mai eles ca ele ne intaresc convingerea de a introduce si pastra uleiul de masline extravirgin in dieta noastra zilnica.

Autor: Letitia Mates

 

 

Bibliografie:

  1. Taylor & Francis. „Olive oil: The key to curing cancer?.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2 March 2015. www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150302141241.htm.
  2. LeGendre O, Breslin PA, Foster DA. Oleocanthal rapidly and selectively induces cancer cell death via lysosomal membrane permeabilization (LMP). Molecular & Cellular Oncology, March 2015 DOI: 10.1080/23723556.2015. 10060077. La adresa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26380379.
  3. Fogli S, Arena C, Carpi S et al. Cytotoxic Activity of Oleocanthal Isolated from Virgin Olive Oil on Human Melanoma Cells. Nutr Cancer. 2016 Jul;68(5):873-7. doi: 10.1080/01635581.2016.1180407. Epub 2016 Jun 7. La adresa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27266366, accesat martie, 2017.
  4. Gu Y, Wang J, Peng L. Oleocanthal exerts anti-melanoma activities and inhibits STAT3 signaling pathway. Oncol Rep. 2017 Jan;37(1):483-491. doi: 10.3892/or.2016.5270. Epub 2016 Nov 23. La adresa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27878290, accesat martie, 2017.
  5. Mohammad A. Khanfar, Sanaa K. Bardaweel, Mohamed R. Olive Oil-derived Oleocanthal as Potent Inhibitor of Mammalian Target of Rapamycin: Biological Evaluation and Molecular Modeling Studies. Phytother Res. 2015 Nov; 29(11): 1776–1782. La adresa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5051273/, accesat martie, 2017.
  6. B. McMillan, „Marele Atlas ilustrat al Corpului Uman”, Ed Litera, Bucuresti, 2009